Vágólapra másolva!
A bajnok Szombathely az újonc Budapest Honvéd vendégeként kezdi meg szombaton a férfi kosárlabda NB I 2022-23-as idényét. A nyáron többek között a magyar bajnokságban ezüstérmes Körmend és a bronzérmes Alba Fehérvár is igyekezett erősíteni a keretén, míg a címvédőtől négy válogatott játékos is távozott, így minden bizonnyal nagy harc várható a bajnoki címért a hétvégén induló bajnoki szezonban.

A Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely alaposan meggyengült a nyári időszakban, mivel négy magyar válogatott kosaras is más csapatba igazolt. A 27 éves válogatott irányító Váradi Benedek a magyar bajnoktól egy plusz egy évre a litván Rytas Vilniushoz szerződött. A szintén válogatott magasbedobó Golomán György a litván BC Lietkabelis játékosa lett. A 27 éves Benke Szilárd, aki a nyáron a francia élvonalbeli BCM Gravelines Dunkerque együtteséhez szerződött, már be is mutatkozott az új csapatában: a dobóhátvéd a Metropolitans 92 elleni győztes bajnoki meccsen (85−73) 19 perc alatt nyolc pontot és hét lepattanót szerzett.

A szeptemberi Európa-bajnokságon is ígéretesen játszó válogatott irányító Somogyi Ádám az Alba Fehérvár csapatát erősíti a következő szezontól.

A szombathelyiek megváltak két amerikai játékosuktól is, Marvin Clark és Deontae Hawkins is távozott a magyar bajnoktól.

A szintén válogatott dobóhátvéd és az előző szezon ötödik legjobb pontszerzője Perl Zoltán és a magyar válogatott centere Keller Ákos élő szerződéssel rendelkezik.

Perl Zoltán a Falco erőssége Forrás: FIBA

A légiósok közül a 206 centi magas horvát Boris Barac, aki a csapat egyk húzóembere volt az előző szezonban, maradt Szombathelyen. Körmendről a magyar bajnoki döntőben is pályára lépett Krivacsevics Márkó érkezett a bajnokhoz.

– mondta el Márkóról Milos Konakov edző.

Milos Konakov bizakodó a szezon előtt Fotó: Koncz Márton - Origo

A 26 éves 198 centiméter magas amerikai légiós Zach Brown az érkezők egyike még. A 3-as poszton bevethető kosaras a Magyarországon töltött szezonjában (Szedeák) 35 mérkőzésen 17,1 pontot és 4,3 lepattanót átlagolt. Az 29 éves 203 centiméter magas Matthew Tiby a 2016-2017-es szezonban a Paks csapatában 16,1 pontot és 9 lepattanót átlagolt, majd a belga, a német, a török és az olasz bajnokságban játszott.

Az amerikai magasember az elmúlt két szezonban 41 százalék felett dobta a hármasokat.

Raymond Cowels és a szerb Stefan Pot mélyiti még a szombathelyiek rotációs lehetőségeit. A szombathelyi klub ügyvezető igazgatója, Gráczer György elárulta, hogy a 2022-2023-as szezonban is a bajnoki cím a Falco célja. Kérdés, hogy a válogatott játékosok távozását hogyan bírja el majd a klub, illetve ezt a terhet mennyire bírják majd el a csapat régebbi tagjai.

A tavalyi Magyar Kupa-győztes Szolnok az előző szezonban elért ötödik helyénél jobban szeretne teljesíteni a most induló bajnokságban. Gasper Potocnik gárdájában a tavalyi szezonban kulcsember volt a jövőre is az Olajbányászt erősítő Bojan Subotic. A montenegrói magasember igazi vezére volt a Szolnoknak,

és a meccsenkénti 1,69 szerzett labdájával az egész bajnokságot tekintve a harmadik legjobb labdaszerző volt a tavalyi idényben.

Alsó posztra érkezett a a Bajnokok Ligáját megjárt, 202 centiméter magas, amerikai Andre Williamson. A magasbedobó játékstílusa, agresszivitása és fizikalitása sokat segíthet a szolnoki csapatnak. Éppúgy mint a szintén új érkező Auston Barnes. A 203 centiméter magas, 100 kilogrammos játékos legutóbb az olasz második ligában, a Cento színeiben szerepelt, ahol 9,1 pontot és 5,2 lepattanót átlagolt. Barnes labda nélküli mozgása kiváló, emellett igazi csapatjátékos. A legutóbbi szezonban a holland bajnokságban ezüstérmes Groningent erősítő 191 centiméter magas Jimmy Gavin erőssége volt csapatának,

a bajnokságban közel 40 százalékos pontossággal dobta a triplákat.

A 28 éves, 185 centiméter magas irányító Jabril Durham már játszott Magyarországon: a 2017-18-as szezonban a PVSK csapatát erősítette, ahol 16 pontot és 7 gólpasszt átlagolt. Durham korábban belga, német, és olasz csapatokban is játszott. A szakmai stáb véleménye szerint

Pongó Mátéval ők felelhetnek majd a támadások szervezéséért, irányításáért a szezonban.

Az amerikai Durham nagy erőssége lehet a csapatnak Forrás: Szolnoki Olajbányász

A fiatalok közül az U20-as válogatott játékosának, Sebők Andrásnak és csapattársának, Vincze Rolandnak csak kiegészítő szerep juthat a bajnokságban.

Ellenben a Fehérvártól érkező 21 éves Lukács Norbertre nagyobb szerep várhat majd.

A fiatal magasembernek a dobásbiztonság terén van még mit dolgoznia, de négyes poszton hasznos tagjává válhat a Tisza-partiaknak.

Lukács Norbert alig várja már, hogy pályára lépjen Forrás: Szolnoki Olaj Facebook

Az elmúlt három szezonban a Szolnoki Olajbányász csapatában pattogtató Marjan Cakarun elvesztése nagy vérveszteség a szolnokiaknak, a kosaras két éves szerződést írt alá az Egis Körmend csapatával.

A tavalyi bajnoki fináléban óriási küzdelemben alulmaradó Körmend igyekezett jól erősíteni a következő szezonra. A Körmend 1+1 éves szerződést kötött a korábban Székesfehérváron kosárlabdázó, 206 centiméteres centerrel, Godwin Omenakal. Az egyes-kettes poszton bevethető, amerikai Wendell Mitchell a tavalyi szezonban a koszovói bajnokság top csapatában, a Pristhinában kosárlabdázott. A 182 centiméter magas, irányító poszton bevethető Siyani Chambers az előző szezonban a svéd élvonalban, a Boras csapatában kosárlabdázott.

Nagy veszteség lehet Kamau Stokes, aki a cseh CEZ Nymburk csapatába igazolt, Maliek White pedig a litván Neptunas gárdájába. Stefan Savic a szomszédba igazolt az osztrák BC GGMT Vienna alakulatához, Jalen Henry a ciprusi APOEL Nicosia csapatába, míg Wesley Gordon a lengyel Trefl Sopot gárdájához írt alá. Ellenben erősítés még az tavalyi szezonban az Oroszlányban játszó, amerikai Brandon Parrish is,

aki az OSE csapatában tavaly 11,1 pontot és 4 lepattanót átlagolt. Vele védő és támadóoldalon még atletikusabb lehet a Körmend.

Az amerikai erőcsatár, a 204 cm magas Mike Moore a palánkok alatt válhat nagy segítségére a vasi alakulatnak, akárcsak a Szolnokról érkező Marjan Cakarun. A magyar játékosokat tekintve Krivacsevics Márkó a vasi rivális Falco csapatába igazolt, a másik távozó pedig Kenéz Csaba, aki kölcsönben a DEAC csapatánál folytatja pályafutását. Jövőre is az Egis Körmend csapatát fogja erősíteni Ferencz Csaba, Durázi Krisztofer, Takács Kristóf, Kiss Mátyás, Doktor Péter, Ralf Martinez, Balogh Máté és Herczeg Kristóf.

Az Alba Fehérvár csapata a tavalyi bronzérem után akár már a dobogó legfelső fokát is megcélozhatja. Matthias Zollner csapatának legnagyobb fogása

a Falcotól érkezett válogatott irányító Somogyi Ádám, akinek Pongó Marcellell karöltve kulcsszerepe lesz az Alba támadójátékának megszervezéséért a 2022-23-as szezonban.

Somogyi Ádám a bajnokságban mérkőzésenként átlagban 23,6 percet töltött a parketten, ezalatt 9,9 pontot, 4,1 lepattanót és 3,8 gólpasszt tett a közösbe, míg a Bajnokok Ligájában 4,3 pont, 1,4 lepattanó és 1,8 gólpassz volt a termése.

Somogyi Ádám az Eb-n is pályára lépett Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A távozók közül a center Omenaka Godwin Ekene és Lukács Norbert hiánya okozhat némi fejfájást Matthias Zollnernek. Főleg a lepattanózásban adhat lökést a fehérváriak a 4-es és 5-ös poszton is bevethető, ponterős Isaiah Philmore is, aki a francia másodosztályú Rouen Métropole Basket csapatában volt meghatározó játékos.

Fontos ember lehet még a 31 éves, 208 centiméter magas, 107 kg súlyú Adam Kemp, aki az elmúlt négy évet lengyel csapatoknál töltötte. A bedobóként és hátvédként is bevethető Quenton DeCosey Zalaegerszegről érkezik.

Vojvoda újra összecsaphat Kellerrel Forrás: Simon Erika/ Alba Fehérvár

A csapat vezérei nem változtak az előző idényhez képest: a magasbedobó poszton a kisebb műtéten átesett Szabó Zsolt fontos láncszem maradt, illletve

a csapatkapitány Vojvoda Dávid a támadások legfőbb kiindulópontja lehet a következő szezonban is.

A Sopron KC csapatánál is történtek változások. Az előző idényben fontos szerepet betöltő Puerto Rico-i hátvéd Eric Ayala távozott Sopronból, helyette a kanadai irányítóé, Yasiin Josephé lesz a karmesteri pálca a szezonban. A 28 éves, 198 centi magas amerikai bedobó Tavarius Shine a svéd bajnokság után immár Sopronban ragyoghat tovább a nevéhez méltóan. A kosaras mezőnyből 48, a hárompontos köríven kívülről pedig 38 százalékos találati aránnyal célzott a tavalyi szezonban.

A magasságához és posztjához képest kifejezetten mozgékony center nagy erőssége lehet a csapatnak: a 211 centi magas, 105 kilós amerikai Juwan Durham a neves Notre Dame egyetemre járt, majd első európai évadjában Litvániában játszott, ahol a Prienai színeiben 10,8 pontot, 5 lepattanót és 1,9 blokkot átlagolt. Kostas Flevarakis csapata a hatodik helyen végzett legutóbb a bajnokságban, és bár Sitku Márton és Takács Norbert hasznosan tudott a csapat segítségére lenni, a Sopronnak minden bizonnyal még idő kell, hogy összeérjen.

A fiatal, ám ennek ellenére rendkívül rutinos horvát szakember, Ivan Rudez irányítja a szakmai munkát Kaposváron, és a klub sem tétlenkedett a nyáron, és leigazolta a huszonhat esztendős Tomislav Gabricsot. A horvát kosaras hármas és négyes poszton is bevethető,

többször is tagja volt a 2023-as világbajnoki selejtezőn pályára lépett horvát nemzeti együttesnek.

Az elmúlt évadot a francia Elan Chalon együttesénél töltötte, ahol 34 bajnokin átlagban 17 perc alatt 8,1 pontot átlagolt, a hárompontos vonal mögül pedig 40 százalékos pontossággal célzott.

A kaposvári szurkolók kedvence hosszabbított Forrás: Delfinek.hu

A harminchat esztendős Hendlein Roland egy évvel meghosszabbította a szerződését,

így a kaposvári szurkolók nagy kedvence még egy szezont marad a somogyi csapatban.

A kettes poszton bármikor bevethető és kiváló védőmunkájú Krnjajszki Borisz is hosszabbított. A 188 centiméter magas dán válogatott irányító Sebastian Aris a Svendborg csapatától érkezett.

Arist az évad végén a bajnokság legjobb dán játékosnak választották meg.

A 196 centiméter magas Dayon Griffin is új érkező: az amerikai több poszton is bevethető, de elsősorban 2-3-as pozícióban érzi otthonosan magát. Alsó poszton az amerikai Michael Hughes lehet a garancia a palánk alatti jó játékra Kaposváron. A vezetőedző Ivan Rudaz egyértelműen alapemberként számít a sokoldalú, atletikus és kiváló védő-centerre.

A Debrecen új igazolásai közé tartozik a játékszervezésben is erős Michaelyn Scott illetve a huszonöt esztendős, 195 centiméter magas hátvéd Keenan Gumbs, aki a cseh bajnokság tavalyi kiírásának ezüstérmesétől érkezik a hajdúsági csapathoz. A 208 centiméter magas amerikai center Jimmie Taylor is új ember, és már két szezonban is dolgozott együtt a Debreceni Egyetem jelenlegi vezetőedzőjével, David Dedekkel.

Tóth Ádám a Debrecen egyik erőssége a palánkok alatt Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A hajdúsági csapat kulcsemberei Djordje Drenovac, Djordje Dzeletovic,Tóth Ádám, és Polyák László lehetnek a szezonban.

A DEAC nagyon kemény felkészülési időszakot tudhat maga mögött,

így minden bizonnyal kemény percek a Debrecenben látogató csapatokra.

Kecskeméten a 33 éves magyar válogatott center Karahodzic Kemal aláírta új szerződését, így a 2022-23-as bajnoki évben is a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét játékosaként szerepel majd. A tavalyi bajnokság második legjobb lepattanószedőjének ez lesz a 11. bajnoki éve kecskeméti mezben.

- hangsúlyozta Forray Gábor, a kecskemétiek edzője. A rutinos Rastko Dramicanin is a tizenegyedik szezonját kezdi meg az előző idényben negyedik helyezést elérő Kecskemétnél.

A szlovén remek játékosa a Kecskemétnek Forrás: KTE Kecskemét-Dunaaszfalt hivatalos oldala

A szlovén Jaka Klobucar labdabiztos játékával oroszlánrészt vállalt a Magyar Kupában elért bronzéremben.

17 mérkőzésen 12,7-es pontátlaggal büszkélkedhetett, valamint remek asszisztokkal szolgálta ki társait.

A felső posztra igazolt dominikai-amerikai Marques Townes a francia másodosztályból érkezett. A 200 centiméter magas Milos Boriszov Sopronból érkezett: a rutinos montenegrói erőcsatár az alapszakaszban 15 meccsen 16,7-es, a középszakaszban 13,6-os, majd a rájátszásban 10-es pontátlaggal büszkélkedhetett. A fiatalok közül Kucsera Dánielre lesz érdemes figyelni.

A tavalyi nyolcadik Szeged csapatánál ígéretesen mozgott az előszezonban a frissen igazolt Desmond Washington. Az irányító a center Tyler Robersonnal látványosan jól játszott össze a DEAC elleni győztes meccsen.

A Zalaegerszeg csapatánál a szerb Danilo Ostojicra lesz érdemes figyelni. Az amerikai D'Mitrik Trice az elmúlt szezont még Franciaországban kezdte, aztán idény közben igazolt Lengyelországba, a Slask Wroclaw együtteséhez, majd onnann Zalaegerszegre. A 24 éves, 208 cm magas atletikus Mitchell Smith a svéd, majd a finn liga után igazolt Zalagerszegre.

Az U20-as Európa-bajnoki címet szerző szerb Petar Rakicevic kiváló lepattanozó hírében áll, és nagy munkabírásáról is ismert játékos.

Sebastjan Krasovec gárdájában fontos elem lehet a csapatkapitány Keller Iván és a friss igazolás amerikai Liam O'Reilly is.

A brit Jordan Williamsszel egyéves szerződést kötött a Nyíregyháza. A 26 éves, 203 centiméter magas erőcsatár pályafutása nagy részét a brit bajnokságban töltötte, és tapasztalatával sokat segíthet a nyírségi csapat fiatalabb játékosainak. A 23 éves, 188 centiméter magas irányító Darius Perry, a 203 centiméter magas, 4-es poszton bevethető Ty Groce, a 211 centiméter magas center Harrison Henderson, és a 2-es és 3-as poszton bevethető triplaspecialista Jaycee Hillsman is erősségei lehetnek Pethő Ákos csapatának a következő idényben.

A Nyíregyháza meglepetést okozna Forrás: Kelet-Magyarorszag/Gazdag Mihály

A sokoldalú játékáról ismert szlovák magasember Marek Dolezaj is fontos perceket tölthet majd a pályán. Az egyestől hármas pozícióig mindenhol bevethető saját nevelésű játékos Fazekas Csaba is hazatért Sopronból.

A csapat átlagéletkora 24 év alatt van,

ebből adódóan lendületes játéka lehet, ám bizonyos esetekben a rutintalanság is kiütközhet.

A Paks csapata a felkészülési időszakban hat edzőmérkőzésből ötöt megnyert. A tavalyi bajnokság utolsó előtti helyezettje a 31 éves, 201 cm-es Milos Grubort igazolta le, aki az osztrák első osztályban 14,9 pontot, 6,5 lepattanót és 2,4 gólpasszt átlagolt. A bolgár Jordan Mincsevvel viszont szerződést bontottak.

Eilingsfeld János továbbra is marad Pakson Forrás: Atomerőmű SE Paks hivatalos oldala

A magyar válogatottban (is) csupaszív játékot nyújtó magasember Eilingsfeld János mellett Devonte Green és Samuel Taiwo húzhatja a paksiak szekerét a szezonban.

Huszonegy év után tér vissza a férfi kosárlabda NB I-be a Budapest Honvéd férfi kosárcsapata.

A Honvéd 1952 és 1997 között rekordot jelentő, 33-szor hódította el a bajnoki címet a férfi NB I-ben, ahonnan 2001-ben esett ki.

Az új érkezők közül a külföldről hazatérő Demeter Attila és Peringer Balázs (TF Budapest) lendületet adhat a fővárosi gárdának a bajnokság elején. Simon Kristófért több NB I-es csapat versengett, de végül maradt a Honvédnél. Kérdés, hogy Baksa Szabolcs csapata mennyire gyorsan tudja majd felvenni az NB I ritmusát. A fővárosi alakulatra rögtön egy igazi erőfelmérő vár,

mivel október 1-jén a címvédő Falco KC Szombathely csapatát fogadják a Ludovika Arénában.

Újdonság lesz a 2022-23-as szezonban, hogy megszűnik a középszakasz, így az április elején záruló alapszakaszt rögtön a rájátszás követi, a Zsíros Tibor Magyar Kupában pedig nyolc helyett már csak négy csapat vívja a finálét.