Vágólapra másolva!
A címvédő Sopron Basket hazai pályán óriási csatában, 11 pontos hátrányból fordítva 62-60-re legyőzte a vendég spanyol Spar Girona csapatát a női kosárlabda Eurlia csoportkörének 11. fordulójában, és továbbra is őrzi első helyét a B jelű nyolcasban.

Miután az olasz Schio meccse másfél órával a soproni találkozó után kezdődött, biztos volt, hogy egy újabb győzelemmel a következő fordulót is az élről várhatja Gáspár Dávid csapata. A címvédő magyar bajnoknak a szakmai mellett két lélektani szempontból is fontos lett volna a hazai siker: egyrészt javítani az előző fordulóban Diósgyőrben elszenvedett hosszabbításos vereség után, másrészt visszavágni a spanyoloknak a novemberi hárompontos gironai vereségért.

Mindkét csapat keretében voltak változások a napokban: míg a vendégektől a holland irányító, Laura Cornelius távozott a csoportrivális Mersinhez, addiga a Sopron a török sztárcsapat, Fenerbahce francia védőspecialistájával, Olivia Époupával erősített.

Miután a francia játékos még csak két napja érkezett meg Sopronba, nem számíthatott rá Gáspár Dávid.

A vendégeknél kérdéses volt az amerikai hátvéd, Rebekah Gardner játéka, de Bernat Canut szakvezető még úgy is magával hozta, hogy nem volt százszázalékos állapotban. A másik nagy kérdés Brittney Sykes játéka volt: az amerikai klasszis novemberben óriási botrány közepette távozott Sopronból, így várható volt, hogy a hazai keménymag meg fogja őt találni. A katalánok edzője által az Euroliga egyik "legforróbb hangulatú" csarnokának nevezett Novomatic Aréna közönsége nem is maradt csendben, amikor bemutatták a vendégek 20-as számú játékosát.

A kezdés előtt még a Novomatic Aréna szerelőire is várt egy fontos feladat az egyik palánkon találtak gyors igazítani valót. A szakik jöttek, létrára álltak, és elhárították a hibát.

Szakemberek munkában Forrás: Ladóczki Balázs - Origo

Első negyed

Can't Stop, szólt a bemelegítés során a Red Hot Chili Peppers slágere, és ennek megfelelően teljes gázzal kezdett a Sopron, mégha sok is volt a hiba kezdetben a játékában. Elvégre miért pont most, a csoportkör hajrájában állnának meg? A feldobás előtt Sykes még kapott egy kis pfújolást, aztán jött a fülnek sokkal kedvesebb "Hajrá Sopron", bár azt becsukott szemmel is tudni lehetett, mikor az amerikai védőnél volt a labda...

Brittney Sykes kötél idegekkel állta a soproni közönség "támadását" Forrás: Ladóczki Balázs - Origo

Kicsit idegesetíthette a vendégeket a hangulat, mert nem találták a ritmust, sorra adták el a labdákat, rontották a dobásokat. Két és fél percnek kellett eltelnie, mire Marianna Tolo kiegyenlítette honfitársa, Ezi Magbegor első pontjait.

Brooks szép, a gyűrű alól háttal feltett ziccerére Laia Flores válaszolt kintről, de a soproni klasszis sem késett az első távolival (7-7).

A negyedik perc végén megérkezett Sykes első kosara is egy szép tempóból, de Alice Kunek is bevágott egy triplát. Sykes szlalomozott a soproni gyűrűig, majd Araujo ziccere szédelgett be a kosárba, amit Sykes megtoldott még egy távoli duplával (10-13). A hetedik perc végén Turner Yvonne és Sykes akadt össze a hazai gyűrű alatt, a vendégek sztárja mindkét büntetőjét bedobta, és már nyolc pontnál tartott. A soproni kosárcsendet Brooks két jó büntetője törte meg, és már ő is 7 pontnál járt.

Jelena Brooks (szemben) már megszokhatta, hogy szoros őrizetet kap Forrás: Ladóczki Balázs - Origo

A negyed végére picit - öt ponttal - ellépett a Girona, és egészen szokatlanul Jelena Brooks is elhibázott két büntetőt, de szerencsére Dragan Sztankovics ziccere zárta az első negyedet, amit három ponttal nyertek a vendégek.

Második negyed

Közel két percet kellett várni az első soproni kosárra, Fegyverneky talált be. Sykes ütött oda Turnernek a közönség nagy örömére, akik lelkesen utálták a vendég amerikait, míg a hazai amerikai, azaz Turner bedobta az egyik büntetőt. Sykes dobott újabb duplát - nem kérdés, hogy nagyszerű játékos -, amire Magbegortól jött a felelet a palánk alól.

Ezi Magbegor pontszerzésben ezúttal nem tudott annyira hatékony lenni, mint szokott, de ismét nagyon hasznosan játszott Forrás: Ladóczki Balázs - Origo

Újabb katalán kosárra Varga Aliztól jött két fontos soproni pont, nagyon kell, hogy a hozzá hasonló fiatalok kell önbizalommal játszanak, és megmutassák, hogy lehet rájuk számítani.

A negyed közepén Araújo esett hatalmasat a soproni palánk alatt, alighanem a csarnok parkolójában is hallották, amikor földet ért, de szerencsére nem lett baj, folytatta a játékot a spanyol kosaras. A Sopron nem hagyta ellépni a Gironát, a 17. percben pedig óriási örömujjongást váltott ki, amkor Sykes egy hatalmas homályt dobott kintről. De most már hagyjuk az amerikai klasszist, inkább foglalkozzunk azzal, hogy

jó szokása szerint harcolt a Sopron, a lányok mentek minden labdára,

és egy Sztankovics-ziccerrel továbbra is egy labdára (két pontra) volt a magyar csapat a Gironától.

Gáspár Dávidnak most sem volt könnyű estéje az Euroliga-meccsen Forrás: Ladóczki Balázs - Origo

Jelena Brooks nem csak a játékban használta ki tudását, de nyelvtudása révén folyamatos "nyomás alatt" tartotta a délszláv játékvezetői hármast is. Azonban elég volt két kihagyás védekezésben, és Faustine Parra két tiszta tripájával biztos vendég előnnyel (25-33) mehettek pihenőre a csapatok.

Harmadik negyed

Nem kezdődött jól a játékrész, Tolo 2+1-ével már 11 pont volt a vendégek előny, nagyon kellett Czukor Dalma két duplája, jó védekzése és gólpassza, amiből Brooks dobott 2+1-et. A fiatal soproni bedobó jóvoltából így egy percen belül hét pontot szerzett a Sopron Basket!

Ez Brooks játékkedvét is visszahozta (már, ha egyáltalán elment), ő is bevágott egy duplát, labdát szerzett, Turner duplája után, amikor már csak kettővel ment a Girona (36-38), a vendégek edzője gyorsan időt is kért. Ami után egy Czukor-Brooks összjátékkal a Sopron szerzett pontokat. Csakhogy megint jött két gyors vendég tripla Eshaya Murphytől és Araújótól, mit már Gáspár Dávid sem hagyott szó nélkül, ő is kikérte az egyik idejét.

A soproni szurkolók ezúttal sem kímélték a hangszálaikat Forrás: Ladóczki Balázs - Origo

Sok volt a hiba a soproni támadójétékban, még Fegyverneky is elhibázta a védjegyének számító középtávolit. De a küzdésre nem lehetett panasz, hiszen jól tudták a lányok, még nagyon sok van hátra a meccsből. Gáspár Dávid mindent megpróbált, volt, hogy Magbegor mellett négy magyar játékos (Fegyverneky, Czukor, Varga és Böröndy Vivien) volt a pályán, és nem ment a játék rovására a rotáció.

A különbség azonban nem akart csökkenni, a Girona pedig egyre inkább beleélte magát, hogy elviheti a két pontot a címvédő otthonából. Ezt a negyedet már nem veszítette el a Sopron, de így is tetemesnek volt mondható a katalánok előnye (44-52).

Negyedik negyed

Magbegor szerezte az első hazai pontokat az utolsó játékrészben, a már 16 pontnál járó Jelena Brooks két jó büntetője pedig megint meccsbe hozta a magyar bajnokot (48-53). Kunek nem hibázott ziccerben, majd Fegyverneky rossz tempójából lett remek gólpassz Brooksnak, és máris csak egy pontocska volt a hazai hátrány!

Jelena Brooks (labdával) pontjai ismét nélkülözhetetlenek voltak Forrás: Ladóczki Balázs - Origo

Magbegor gyönyörű blokkját és harcos labdaszerzését Böröndy kamatoztatta egy csodálatos tripla formájában, és máris a hazaiaknál volt az előny! A hazai közönség ekkor már csak a sajátjai biztatásával foglalkozott, a Sopron pedig elképesztően pörgött, a címvédő sokadjára mutatta meg, hogy soha nem lehet leírni, legyen bármekkora is a hátránya.

Fegyverneky harmadjára aztán már eladta a "beviszem a labdát középre, a büntetővonalról felugorva pedig bevágom a tempót" figurát, ami után 60-53-as hazai vezetésnél időt kellett, hogy kérjen a Girona szakvezetése. Murphy triplája hozta vissza a Girona reményeit, majd Sykes harcolt ki egy faultot Kuneken. Az amerikai lány nagyon szeretett volna győzelemmel távozni Sopronból, küzdött harcolt, de úgy tűnt, ez nem lesz elég.

Ez a kép mindent elmond arról, hogy milyen csata zajlott a pályán Forrás: Ladóczki Balázs - Origo

Másfél perccel a vége előtt Magbegor kipontozódott, Tolo azonban csak az egyik büntetőjét dobta be, mire válaszul Fegyverneky ismét elsüllyesztett egy tempót. Egy perc sem volt hátra, amikor Gáspár Dávid időt kért, a Sopron pedig egy rossz dobással is megnyerte a meccset, ugyanis visszaszerezte a lepattanót, a maradék 7 és fél másodpercben pedig már csak két Sykes-büntetőre futotta a vendégektől. A Sopron Basket óriásit harcolva 62-60-ra megnyerte a meccet, és továbbra is vezeti a B csoportot!

Eredmény, Euroliga csoportkör, B csoport, 11. forduló:
Sopron Basket - Spar Girona 62-60 (14-17, 11-16, 19-19, 18-8)
Sopron, Novomatic Aréna, v.: Ninkovics (szerb), Tomic (horvát), Vujicsics (montenegrói)
a Sopron pontszerzői: Brooks 18/3, Magbegor 9, Fegyverneky 8, Kunek 7/3, Sztankovics 4, Turner 5, Varga 2, Czukor 4, Böröndy 5/3

A csoport:
Olympiakosz (görög) - Atomerőmű KSC Szekszárd 87-68 (19-14, 23-17, 25-19, 20-18)

A magyar csapat továbbra is a nyolc csapatos csoport 7. helyén áll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!