Vágólapra másolva!
Két nappal a Montenegrótól elszenvedett súlyos, hatgólos vereség után, s egy nappal az első középdöntős meccs előtt (Szenegál ellen, december 7. csütörtök 18.00) a magyar női kézilabda-válogatott játékosai talán kissé magukhoz tértek abból a sokktól, amely az utolsó csoportmérkőzésen érte őket. Négy sportolónővel tudtunk beszélni Göteborgban. Ami közös bennük, hogy nem adták fel az álmaikat, bár azt mindannyian tudják, hogy innentől kezdve nagyon nehéz lesz a negyeddöntőbe jutás.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 26. női kézilabda-világbajnokságról, Göteborgból.

Kemény meccs lesz a Szenegál elleni

Böde-Bíró Blanka, a magyar csapat kapusa így vélekedett:

Támadásban nagyon erősek, a felállt fal ellen jól lőnek, erre oda kell figyelnünk. Az ő tempójukat le kell lassítani és nem szabad hagyni, hogy lerohanjanak bennünket. A körülmények is mások lesznek Helsingborghoz képest, hatalmas teremben játszunk, ezt is meg kell szokni. Ami az elmúlt két napot illeti, az nem volt egyszerű. Kedden egész nap utazunk, semmire nem volt időnk.

Böde-Bíró Blanka kapus az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Montenegró - Magyarország mérkőzésen a svédországi Helsingborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az esti edzés után ültünk le, megpróbáltuk ezt a történetet lezárni, mert az semmiképpen nem jó, ha ebben benne maradunk. A beszélgetés elején a stábtagok is jelen voltak, aztán magunkra maradtunk.

Oda kell figyelni, hogyha nem jutunk be a nyolc közé, akkor valahogy szerezzük meg a 9. helyet. Minden meccsen győzni akarunk."

Ma sem mondana nemet a Fradinak

A magyar csapatból Bordás Réka nagyon nehéz helyzetbe került a vb-t megelőzően. Debrecenből igazolt a Fradiba, ott azonban nem kapott elég lehetőséget. A vb előtt egy hónapig kölcsönben Vácon játszott, hogy ne essen ki teljesen a formájából. Ő így beszélt:

Papp Nikoletta (b) és Bordás Réka (j), valamint a montenegrói Matea Pletikosic az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Montenegró - Magyarország mérkőzésen a svédországi Helsingborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A mai eszemmel - ismerve a történteket -, elfogadnám a Fradi hívását.

Az a sok hiba, ami jellemezte a játékunkat összetörte mindazt, amit az első félidőben felépítettünk. Mi akkor is nyerni akartunk, küzdöttünk a végsőkig, ezzel most is így vagyunk. Nem adjuk fel az álmainkat, tovább akarunk jutni a nyolc közé. Vagy legalábbis a 9. helyen, ami még selejtezőt ér. Én is és a csapat is nagyon hisz ebben - nincs más lehetőségünk."

Extrákat tud hozni a 19 éves fiatal magyar

Simon Petra 19 évesen került be a felnőtt válogatottba, ez élete első világversenye a felnőttek között. A Fradi játékosa nem adta fel az álmait.

A montenegrói meccsen a 14 perc alatt dobott egy gólunk alapozta meg a vereséget, ettől stresszesek lettünk. Utána meg már semmi sem működött.

Simon Petra (j) és a kameruni Vicky Orchella Nyamsi Pokop az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Kamerun mérkőzésen a svédországi Helsingborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Én azt hiszem, hogy a középdöntő összes meccsét meg tudjuk nyerni, akár a svédek ellenit is. Meg kell mutatni az igazi arcunkat, úgy kell játszani, ahogy Montenegró ellen az első félidőben. Személy szerint gyűlölök veszíteni, de most már ezzel nem foglalkozom és a csapat sem. Megyünk előre, remélem, sikeresek tudunk lenni.

Álom után jött a borzalom

A szélső, Márton Gréta szerint semmi sem veszett még el. "Nem volt egyszerű megélni a montenegrói meccset, nem tudom a vereség okát, nagyon sajnálom, hogy így alakult.

Bennem, bennünk óriási volt a csalódottság és a szomorúság.

Márton Gréta a magyar csapat szélsője Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

De most már csak előre szabad tekinteni. Az első ellenfél Szenegál, nagy ellenfél, erős csapat, de most tényleg magunkra kell figyelni, mert itt vagyunk, még mindig küzdünk és álmodunk. Ennek a csapatnak sok arca van. Le tudjuk győzni idegenben a hollandokat, de ki tudunk kapni Montenegrótól.

Több olyan játékos van ebben a keretben, aki képes a sárba ragadt szekeret kirántani. Bízunk és nekimegyünk az ellenfeleknek."

A magyar női kézilabda-válogatott december 7-én, csütörtökön 18.00-kor játszik Szenegál ellen. December 9-én, szombaton 20.30-tól Svédország következik, majd két nappal később 18 órakor a horvátok ellen zárjuk a középdöntőt.