Megtörten ismerte be a norvégok szövetségi kapitánya, hogy az egész női vb csalás

handball Horizontal HEADSHOT PROFILE
Norway's head coach Thorir Hergeirsson reacts during the Women's EHF Handball European Championship EURO 2022 final match between Denmark and Norway at the Arena Stozice in Ljubljana, Slovenia on November 20, 2022. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerda esti kiadásunkban megírtuk, mekkora a balhé a Norvégiában, Svédországban és Dániában zajló női kézilabda-világbajnokságon, miután a svéd és a norvég sajtó lerántotta a leplet minden idők egyik legnagyobb kézilabdás sportcsalásáról. Az újságírók akkor nem tudták megszólaltatni az ügyben erősen érintett norvég szövetségi kapitányt, Thorir Hergeirssont, aki pár órával később már nem tudott elbújni, így kénytelen volt találkozni az újságírókkal.

Csalás az egész női kézilabda-vb

Akik nem olvasták volna, röviden a lényeg: a világbajnokság idén nyáron megejtett "sorsolása" (nem véletlen az idézőjel) előtt a három rendező ország asztalhoz ült és kisakkozta azt a csoportbeosztást, amelynek segítségével a dán, a norvég és a svéd csapat - ha megnyeri a csoportját - nem találkozhat egymással még a negyeddöntőben sem.

Thorir Hergeirsson, a norvég női válogatott szövetségi kapitánya. Mindenről tudott Forrás: AFP/Jure Makovec

Hazudtak a norvég szövetség képviselői

A prés alatt lévő Norvég Kézilabda Szövetség akkor azt állította, hogy a norvégok szövetségi kapitánya, az izlandi nemzetiségű

Thorir Hergeirsson semmit nem tudott erről.

Mára kiderült, hogy ez is vaskos hazugság volt. De adjuk most át a szót a szövetségi kapitánynak, aki megtörten beszélt minderről.

Mindent tudott a kaptány

"Ezen a világbajnokságon nagyon sok mindent figyelembe kell venni a szakmai szempontokon túl is.

De nem lehet csak ezt nézni. Szerintem ezt a dolgot nem azért csinálták, hogy bármit manipuláljanak, hogy csaljanak. Csak érdekesebbé, izgalmasabbá akarták tenni a világbajnokságot."

"Még egyszer megkérdezem, ami történt, sportszerű, igazságos?" - tették fel a kérdést az újságírók.
"Ha csak tisztán a sportot nézzük, valószínűleg nem. A lehető legtisztességesebb dolog az lenne, ha vaksorsolás lenne, bár azt hiszem, hogy ti (mármint az újságírók - a szerk.) ebben az esetben sem lennétek elégedettek."
"Minden érintett számára igazságos ez a megállapodás, ami a sorsolás előtt született?"
"Nem. Mindezt majd a világbajnokság után meg kell beszélni. De úgy érzem, én kis pont vagyok ahhoz, hogy ebben komoly változás legyen.

Én benne vagyok, hogy többet ilyen ne forduljon elő. Abban azonban nem vagyok biztos, hogy mások is benne lennének."

Ezzel a drámai mondattal fejezte be gondolatait az ügyről a norvégok kapitánya.