Nehéz dolga lesz az olimpiai selejtezőben a 3x3-as kosárválogatottaknak

Gyönyörű panoráma: háromezer méteres magasságban kosárlabdáztak a Pireneusokban, galéria, 2023
Players of the French women's 3X3 basketball team perform an exhibition match at the top of the Pic du Midi, in La Mongie, southwestern France, on June 27, 2023. (Photo by Valentine CHAPUIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A női és férfi 3x3-as magyar kosárlabda-válogatott is erős csoportba került a debreceni olimpiai kvalifikációs tornán.

A magyar női válogatott az április 12-től 14-ig Hongkongban sorra kerülő első selejtezőtornán is szerepel: az ázsiai versenyen a lengyelekkel, az egyiptomiakkal és a házigazdákkal került egy négyesbe, a másik csoportban a hollandok, az azeriek, a mongolok és a chileiek küzdenek meg egymással. A tornáról az első helyezett jut ki az olimpiára.

Több tornát rendeznek még az olimpia előtt Forrás: AFP/Valentine Chapuis

A második kört Japánban a magyarok nélkül rendezik, majd a korábban kijelölt, május 23. és 26. közötti dátumhoz képest egy héttel hamarabb, május 16. és 19. között a hajdúsági városban rendezik az utolsó selejtezőtornát, melyen a férfiak mindenképp érdekeltek lesznek, a nők csak akkor, ha Hongkongban nem járnak sikerrel.

A férfi válogatott csoportellenfelei - a Debreceni Sportcentrum honlapjának beszámolója alapján - az Amerika Kupa-győztes Puerto Rico, valamint a szintén esélyes Hollandia és Ausztria legjobbjai lesznek.

A 16 együttest négy kvartettben felvonultató viadal első három helyezettje szerez párizsi indulási jogot.

A női együttes - sikertelen áprilisi kvalifikáció esetén - Debrecenben a tokiói olimpiai álmokat összetörő olaszokkal, továbbá a jó formát mutató hollandokkal és izraeliekkel játssza csoportmeccseit, és ugyancsak az első három hely valamelyikének megszerzésével harcolhatja ki az olimpiai részvételt.