Csak az utolsó meccsen dől el a magyar női kosarasok olimpiai szereplése

női, kosárlabda, mérkőzés, meccs, kosár, Kanada, Japán, 2024. 02. 11., Sopron
női, kosárlabda, mérkőzés, meccs, kosár, Kanada, Japán, 2024. 02. 11., Sopron
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott sorsa is múlt Kanada és Japán összecsapásán a soproni női kosárlabda olimpiai selejtezőtorna harmadik játéknapjának első meccsén. Az észak-amerikai csapat győzelme ugyanis azt jelentette volna, hogy a magyar válogatott a 17.30-kor kezdődő spanyolok elleni meccs eredményétől függetlenül ott van párizsi olimpián. Az észak-amerikai csapat azonban rengeteg hibával játszva kikapott Japántól, amelyik így kijutott Párizsba, míg a mieinknek a spanyolok legyőzésével kell ugyanezt megtenniük.

Az első két nap körbeverései, különösen a magyar válogatott szenzációs győzelme a tokiói olimpián ezüstérmes Japán ellen, alaposan felborították az előzetesen talán sokak által várt forgatókönyvet, de annyiból mindenképpen jót tettek a tornának, hogy így az utolsó napra is maradtak izgalmak. Sőt, a harmadik fordulóra maradt a végső döntés: melyik három csapat szerez kvótát a nyári párizsi játékokra.

női, kosárlabda, mérkőzés, meccs, kosár, Kanada, Japán, 2024. 02. 11., Sopron
Szinte megtelt a lelátó a Kanada-Japán meccsre, amire ritkán van példa, ha nincs pályán a hazai csapat 
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Forrás: Csudai Sándor - Origo

NEKÜNK KANADA KELL!

Az esti magyar-spanyol meccshez hasonlóan a Japán-Kanada párharc résztvevői is egy-egy győzelemmel és vereséggel várták a tornát, azzal a nem apró különbséggel, hogy Japán vereség esetén az ázsiai sztárcsapat biztosan lemarad az olimpiáról. Ha nyer Kanada, az azt jelenti, hogy a magyar csapat számára tulajdonképpen biztossá válik a továbbjutás: bármit játszunk a spanyolokkal, az egymás elleni eredmények nekünk kedveznek Japán ellen a pénteki győzelemnek köszönhetően. 

Így nézett ki a selejtezőcsoport állása 2 forduló után:
1. Kanada 3 pont (122-115), 2. Japán 3 (161-156), 3. MAGYARORSZÁG 3 (136-142), 4. Spanyolország 3 (135-141)

A soproni közönség ezúttal is felkészülten érkezett a meccsre, egyrészt mert jószerével már az első mérkőzésre megtöltötték 

a drukkerek a 2500 férőhelyesre bővített Novomatic Arénát, másrészt mert jól hallhatóan a kanadai csapatnak szurkoltak.

 

női, kosárlabda, mérkőzés, meccs, kosár, Kanada, Japán, 2024. 02. 11., Sopron
Kayla Alexander (labdával) a kanadai csapat legjobbja volt a mérkőzésen Fotó: Csudai Sándor - Origo / Forrás: Csudai Sándor - Origo

Igazuk is volt, ha nem muszáj, ne játsszunk ki-ki meccset a tavalyi szlovéniai Európa-bajnokságon ezüstérmes spanyolokkal.

ELSŐ NEGYED

Várható volt, hogy nem fogjuk az első nap szédületes tempóját látni a japánoktól, ahogy az is, hogy Kanada a nem túl látványos, masszív játékát fogja hozni. Nem is potyogtak nagyon a pontok, a kanadai kispad öt és fél perc után 10-6-os japán vezetésnél kért időt. Jött is sorozatban hat kanadai pont, és a 12-10-es vezetés mindjárt jobb kedvre derítette a magyar szurkolókat. 

női, kosárlabda, mérkőzés, meccs, kosár, Kanada, Japán, 2024. 02. 11., Sopron
Elég komoly küzdelem folyt a pályán a legelső perctől kezdve Fotó: Csudai Sándor - Origo / Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az első szünetre 20-20-as döntetlennel mentek a csapatok, ami előre vetítette, hogy körömrágós lesz a végjáték.

MÁSODIK NEGYED

A meccs ugyanabban a ritmusban folytatódott, ahogy az első tíz percben, a kanadaiak nagyon őrizték a távoli területeket, így a jól triplázó japánoknak az első játékrész után 0/2 volt a mérlegük kintről. A játékrész közepén azonban megint elléptek a japánok, ezúttal 35-29-es hátrányban kellett időt kérnie Kanadának. 

A közel tíz pontra duzzadó hátrányát az utolsó fél percre háromra (44-47) csökkentette az észak-amerikai csapat,

 de Jamamoto triplájának köszönhetően - magyar szempontból - a kelleténél nagyobb japán előnnyel mehettek szünetre a csapatok. 

HARMADIK NEGYED

Natalie Achonwa gyorsan megalapozta a hangulatot: a kanadai center ötször tette fel a labdát a gyűrűre, mire végre bevánszorogott szegény Molten a helyére, a publikum hangos ovációjától kísérve. Ez a végül szerencsésen záruló momentum kellett is a kanadai csapatnak, amelyik 55-53-nál hosszú idő után először ismét megszerezte a vezetést.

női, kosárlabda, mérkőzés, meccs, kosár, Kanada, Japán, 2024. 02. 11., Sopron
A Serco-UNI Győrben játszó Bridget Carleton is sokat tett hozzá a kanadai csapat játékához Fotó: Csudai Sándor - Origo / Forrás: Csudai Sándor - Origo

De előnyt nem tudtak építeni, sőt Jamamoto újabb triplája után 63-58-as japán vezetésnél a kanadai kapitány villámgyorsan időt kért, mielőtt az ázsiai csapat megint komolyabb előnybe kerülhetett volna. Nem is került, Kanada rögtön egy triplával tért vissza, ledolgozta a hátrányát, és továbbra is nyílt volt a találkozó.

NEGYEDIK NEGYED

Két perc elteltével Evelyn Mawuli használta ki távolról, hogy irtózatosan elváltotta magát a kanadai védelem, és ismét hat pontra hízott a japán előny (69-75).

női, kosárlabda, mérkőzés, meccs, kosár, Kanada, Japán, 2024. 02. 11., Sopron
Nagyon sokat hibáztak a kanadaiak a japán palánk alatt Fotó: Csudai Sándor - Origo / Forrás: Csudai Sándor - Origo

Hét perccel a vége előtt Carleton 2+1-e úgy kellett, mint egy falat kenyér Kanadának (és Magyarországnak is...), de egyenlítés helyett ismét japán pontok jöttek. 5.40-nel a vége előtt olyan történt, amit ritkán látunk sporteseményen: tapsot kapott az egyik bíró, miután jelezte, hogy rosszul fújt, nem volt kint a labda egy kanadai támadás során.

79-79-nél ismét egyenlő volt az állás, és ekkor már csak négy perc volt hátra a mérkőzésből. Két rontott kanadai támadás után félő volt, hogy elúszik (79-83) a számunkra is olyan fontos meccs, 2:19-cel a vége előtt időt is kért Kanada. Az utolsó perc 83-80-as japán vezetésről indult

A magyar csapatot így "nem vitte magával" az olimpiára Kanada, Japán viszont megtette ugyanezt a spanyolokkal. De válogatottunk sorsa továbbra is a saját kezében van: le kell győzniük a spanyolokat és 44 év után újra ott lehet a magyar női kosárlabda-válogatott az olimpián.

Eredmény, olimpiai selejtező, 3. forduló:
Japán-Kanada (20-20, 30-26, 21-20, 
Sopron, Novomatic Aréna, 2000 néző, v.: Anaya (panamai), Horozov (bolgár), El Sarnubi (egyiptomi)
legjobb dobók: E. Mawuli 21, Jamamoto 18, Mijazaki 14, ill. Carleton 16, Fields 17, K. Alexander 14, Achonwa 12,