Vágólapra másolva!
Elsőként a címvédő Sopron Basket, majd a bajnoki listavazető DVTK is bejutott a Killik László női kosárlabda Magyar Kupa fináléjába, miután a győri Final Four szombati elődöntőjében előbbi a Vasas Akadémiát, utóbbi pedig a házigazda Serco UNI Győrt győzte le.

Eredmény:
Killik László női Magyar Kupa, első elődöntő:
Sopron Basket-Vasas Akadémia 73-67 (22-24, 22-16, 14-9, 15-18)
Legjobb dobók: Brooks 29, Papp 13, Böröndy 12, Varga 11, illetve Taylor 16, Budácsik 15, Allen 13

A legtovább a bajnokságban is címvédő soproniak készülhettek az MK négyes döntőjére, mivel Gáspár Dávid vezetőedző együttese már február 21-én megvívta a maga negyeddöntőjét, 76-64-es diadalt aratva Szekszárdon. A Vasas csak három napja biztosította helyét a legjobbak között, méghozzá szintén idegenbeli sikerrel, amikor 86-75-ös bravúrgyőzelemmel távozott a PEAC csarnokából.

Sopron Basket, Böröndy Vivien,
Megvédheti címüket a Magyar Kupában Böröndy Vivienék
Fotó: Polyak Attila

A Széchenyi István Egyetemi Csarnokban zajló végjáték első mérkőzésén a nyitónegyed a budapestieké, a második szakasz pedig a több kulcsemberét nélkülöző Soproné lett. A nagyszünetben utóbbi gárda vezetett 44-40-re, főként az Európa-bajnok szerb Jelena Brooks remeklésének köszönhetően.

Térfélcsere után már 11 pontra meglépett a zónavédekezésre váltó címvédő, miközben Milos Pavlovic tanítványai - bár ellenfelüknél több lepattanót szedtek - a harmadik játékrészben csak kilenc pontot hoztak össze. Az utolsó felvonásban folytatódott a kosárínség, majd a Vasas egy 11-2-es rohammal három pontra feljött (63-60), de ennél jobban már nem tudta megszorongatni a 11-szeres MK-győztest, írja az MTI.

Killik László női Magyar Kupa, második elődöntő:
DVTK Hun-Therm - Serco UNI Győr 80-69 (20-15, 17-13, 22-19, 21-22)
Legjobb dobók: Lelik 21, Garbin 18, Aho 11, Jovanovic 10, illetve Carleton 15, Anigwe 11
    
A négyszeres kupagyőztes DVTK tavaly bronzérmet nyert a soproni Final Fourban, a helyosztón éppen a győrieket verve. A jelenlegi szezonban mindkét gárda szerepelt a kontinentális elitet felvonultató Euroligában, a Győr a csoportkör után búcsúzott, a miskolci együttes viszont a negyeddöntőben 1-0-s vezetésnél csak egy sikerre volt a négyes döntőtől, de végül a francia Villeneuve d'Ascq jutott tovább.

Az MK-negyeddöntőben a Győr 114-82-re verte a BEAC-ot, a DVTK pedig 85-54-re a TFSE-MTK-t. Ami a bajnoki alapszakaszt illeti, az egymás elleni összecsapásokon Miskolcon 97-72-re, Győrben pedig - Lelik Réka utolsó másodperces triplájával - 75-74-re győzött a diósgyőri alakulat. A DVTK három, a Győr pedig öt válogatott játékost nevezett a kupahétvégére.

A második elődöntő ennek megfelelően kiegyenlített és szoros küzdelmet hozott, melynek első tíz percében Lelik Réka és a montenegrói Milica Jovanovic révén a vendégek voltak valamivel jobbak. A folytatásban aztán az NB I-ben 17 forduló után veretlen diósgyőriek 12 ponttal elhúztak (30-18). A Rába-partiak a brit Kristine Anigwe révén, néhány perc alatt megfelezték a különbséget, de a nagyszünetben 37-28 volt az állás.

Fordulás után az ausztrál Darcee Garbinnak köszönhetően 16 pontra nőtt a távolság, majd a hazai kispadon ülő Cziczás László kapott technikai hibát reklamálásért. A játékrész végén 59-47 állt a nagyórán, az utolsó negyedben a Győr mindent egy lapra feltéve rohamozott, és triplákkal próbálta szorossá tenni a hajrát, de már csak nyolc pontra tudta megközelíteni a Lelik által repített DVTK-t.