Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) közreműködésével indította útjára a Sportoló Nemzet Programot, amelynek célja a gyermek- és felnőttkorú lakosság sportaktivitásának növelése. Nem kampányszerűen, hanem életvitelszerűen, egy egész életen át, rendszeresen és szervezett keretek között.

A program mottója: „Sport egy életen át!”

Ez a szemlélet azt hangsúlyozza, hogy a testmozgás és a sport nemcsak az egészségmegőrzés szempontjából fontos, hanem az életminőség javítása, a fizikai és mentális jólét fenntartása, valamint a szociális kapcsolatok építése és ápolása szempontjából is. 

kézilabda, Sportoló Nemzet Program
Sportoló Nemzet Program a férfi olimpiai selejtezőn
Fotó: ROTH TAMAS GEZA

A program célja nem az emberek gondolkodásának megváltoztatása, hanem olyan körülmények és lehetőségek biztosítása, amelyeknek köszönhetően a mozgás könnyen beilleszthetővé válik a mindennapi életvitelbe, a komfortzónán belülre kerül – azaz az élet természetes része lesz.

A Program szervezői együttműködnek a sportegyesületekkel, akik megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt, hogy minden minőségi sportra vágyó számára biztos bázisok álljanak rendelkezésre.

 Eközben olyan, a Nemzeti Sportügynökség által üzemeltetett létesítményekben is különleges sportprogramokon vehetnek részt a mozogni vágyók, mint a Puskás Aréna. A Sportoló Nemzet Klubkártyát kiváltók kedvezményes sportolási lehetőségek közül válaszhatnak, illetve olcsóbban juthatnak jegyekhez olyan sporteseményekre, mint például a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntője.

Kézilabda Fesztivál

A Sportoló Nemzet Program célkitűzése, hogy a sport hívó szavát a lehető legtöbbekhez eljuttassa. Éppen ezért a kezdeményezés megjelent és megjelenik az idei évben Magyarországon rendezendő olimpiai kvalifikációs sporteseményeken is különböző aktivitások, sportversenyek formájában.

A tatabányai férfi kézilabda olimpiai selejtező idején a Sportoló Nemzet Program keretében a Magyar Kézilabda Szövetség és a sportállamtitkárság háttérszervezete, a Nemzeti Sportügynökség szervezésben szombaton reggeltől több mint 200 tatabányai és környékbeli alsó tagozatos gyermek vett részt különböző kézilabda specifikus rendezvényen.

A program a Tatabányai Multifunkcionális Csarnok látogatásával indult, ezt követően a Földi Imre Sportcsarnokban bemelegítés és rövid felmérő után hat állomásos, készségfejlesztő játékokon vettek részt a gyerekek, majd szivacskézilabda mérkőzéseket játszottak egymással. Ezen a programon a gyerekcsapatokhoz csatlakozott a pályán Dr. Schmidt Ádám, sportért felelső államtitkár, a Sportoló Nemzet Program kezdeményezője, valamint Kökény Beatrix és Ilyés Ferenc egykori válogatott klasszisok, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja és elnöke. A mérkőzések után díjátadás zárta az eseményt, minden résztvevő ajándékcsomagot és érmet vehetett át. Annak az iskolának a diákjai, ahonnan a legtöbben érkeztek, vásárnap, a Magyarország-Portugália mérkőzés előtt Sportoló Nemzet Kupát vehetnek át.

A program mottója: „Sport egy életen át!”
Fotó: ROTH TAMAS GEZA

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága által meghirdetett Sportoló Nemzet Program legújabb  Nemzeti Sportügynökség kezdeményezésére a Magyar Kézilabda Szövetség Utánpótlás-fejlesztési igazgatósága a sportolás megszerettetése és a kézilabda sportág megismertetése céljából fesztivált szervezett 7-11 éves iskolás gyerekek számára.

Az eseményen három területen próbálhatták ki magukat a tatabányai, dorogi, komáromi, tarjáni, bábolnai, adonyi és szigetszentmiklósi iskolákból érkező fiúk és lányok.

Néhány alapképesség vizsgálatára vonatkozó próbák után részt vettek az MKSZ által ezekre a korosztályokra vonatkoztatott „Kezdődobás” programján, melyet a szivacskézilabda mérkőzéseken való szereplés zárt.

Az esemény fő célja az élményközpontú sportolás iránti érdeklődés megteremtése mellett a kézilabda szakosztállyal rendelkező sportszervezetek bevonása volt, melynek következtében lehetségessé válhat sportolói bázisuk növelése.

Az eseményre kilátogató szülők, kisérők amellett, hogy figyelemmel kísérhették a gyerekek örömteli mozgásait, dietetikus által a sportolásra vonatkozó tanácsokat is kaptak.

A rendezvényen több mint 210 gyermek vett részt és vehette át Dr. Schmidt Ádámtól a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárától ajándékcsomagját. Ilyés Ferenc az MKSZ elnöke a próbákon legjobban teljesítő gyerekeknek a Tatabányai Multifunkciós csarnokban megrendezésre kerülő Férfi Olimpiai Selejtező utolsó napjára szóló belépőjegyeket adott át. Külön serleg jutalomban részesült a legtöbb gyereket delegáló iskola.