Vágólapra másolva!
Fantasztikus teljesítményt nyújtva, veretlenül végzett az első helyen a magyar női kézilabda-válogatott Debrecenen az olimpiai selejtezőn. Golovin Vlagyimir csapata most rengeteg embernek szerzett örömöt a kijutással. Húsz éve nem volt olyan olimpia, amelyen mindkét kézilabdacsapatunk játszhatott. Párizsban ez megtörténik, az olimpiai torna sorsolását pedig kedden tartják a francia fővárosban.

A magyar női kézilabda-válogatott - akárcsak a férficsapat - ott lesz a 2024-es párizsi olimpiai játékokon. Az olimpiai torna sorsolását kedden délután tartják a francia fővárosban.

 Az, hogy ezen a ceremónián a magyar női csapat nevét is berakják a sorsolási ibrikbe, óriási dolog,

 de 2023 decemberében nagyon messze voltunk ettől a ténytől. (2022 novemberében még messzebb, amikor a szlovéniai Európa-bajnokságon a 11. helyen végeztünk. Mélypont - írtuk ezt akkor. Nem álltunk messze az igazságtól.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán, vége
Boldogság felsőfokon - olimpiára készülhet a magyar női kézilabda-válogatott
Fotó: Origo - Csudai Sándor / Origo - Csudai Sándor

Egy kivédett zicceren és hetesen múlt minden

Tavaly december 11-én Göteborgban a horvátok ellen játszottuk le a női világbajnokság számunkra utolsó mérkőzését. 

A tét óriási volt, mert egy vereség esetén egészen biztosan búcsút mondhattunk volna az olimpiai selejtezős álmoknak. 

Érdemes felidézni, mi történt a meccs utolsó perceiben a svéd városban. "A 45. percben Albek Anna góljával mínusz négyre jöttünk fel, majd az üres kapuba lőtt egy újabb gólt Klujber Katrin. Ezzel 16-19 lett az állás, azaz látótávolságon belülre kerültek a horvátok. Sőt, aztán egy újabb magyar találat után már csak kettővel vezettek. Ideges volt tehát az ellenfél is, ez jól látszott a meccs ezen időszakában. A következő magyar támadásnál belemenést fújtak, majd kaptunk egy kiállítást, a horvátok meg egy hetest. Hosszú idő után született tehát meg a horvát csapat újabb gólja. Az 53. percben Győri-Lukács 100 százalékos ziccert hagyott ki, majd Klujber duplájával egyetlen gólra zárkózott fel a magyar válogatott. 

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán
Ha Böde-Bíró Blanka nem védi ki azt a hétméterest Göteborgban...
Fotó: Origo - Csudai Sándor

Az 58. percben aztán Klujber újabb hetest lőhetett, először a bal oldali kapufát találta el, de a kipattanót bevetődve a bal alsóba lőtte. Egészen drámai végjátékot hozott a meccs, ugyanis Bíró hatalmas bravúrral kivédett egy hetest, majd megfogta Simana ziccerét, ezek után Debreczeni-Klivinyi találatával egy perccel a vége előtt először megszerezte a vezetést a magyar csapat. Az utolsó drámai és őrült 20 perccel a Golovin Vlagyimir csapata kiharcolta a vb-tizedik helyet, amely olimpiai kvalifikációs tornát ér."

Debrecenben állt össze tökéletesen a kép

A Debrecenbe vezető út tehát egyáltalán nem volt kikövezve és egyáltalán nem volt sima. Gyakorlatilag azon a Bíró Blanka védésen múlt minden. 

Nem csoda, hogy előzetesen sokan féltették a női válogatottat, mert az olimpiai selejtezős csoportban ott voltak a világbajnokságon bronzérmes svédek és a mindig mindenkire veszélyes japánok.

 Meg Kamerun, amelynek - minden bizonnyal - nem volt kedve elutazni a debreceni tornára. A helyükre beugró britek ezúttal tényleg csak tölteléknek érkeztek, azért, hogy meglegyen a létszám. Az ellenük vívott, 49-11-re megnyert meccsnek semmilyen sportértéke nem volt.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán, vége
Debecenben tökéletesen összeállt a kép
Fotó: Origo - Csudai Sándor

A svédek, majd két nappal később a japánok ellen azonban tökéletesen összeállt a kép. Amióta Golovin Vlagyimir átvette a nemzeti csapat vezetését, egyszer sem játszott ilyen jól a válogatott. Előjele sem sok volt ennek, mert egy héttel a selejtező előtt

 a bergeni vágóhídon Norvégia 33-18-ra kiütötte a magyarokat 

az EuroCup sorozat mérkőzésén. Ebben mondjuk semmi meglepetés nem volt - talán csak a skandináv csapat hatalmas fölénye, de ez a vereség borítékolható volt. Ám Norvégia ellen évek óta olyan fóbiája van a csapatnak, amelyet ezen az idegenbeli összecsapáson sem sikerült levetkőzni.

Elkerültük Norvégiát

Máris van egy nagyon jó hírem. 

A magyar női csapat a párizsi olimpián a csoportmérkőzések során biztosan elkerüli a norvégokat,

 tekintettel arra, hogy a két csapat azonos kalapba - az 1-esbe - került. Ennyit jelentett, hogy Klujberék első helyen végeztek a debreceni olimpiai selejtezőn. Nézzük akkor most a kalapok pontos beosztását.

1: Magyarország, Norvégia
2: Hollandia, Németország
3: Szlovéna, Spanyolország
4: Svédország, Franciaország
5: Dánia, Brazília
6: Angola, Dél-Korea

Amint az látható, a magyaroknak a németek, a szlovénok, a svédek, a brazilok és az angolaiak jelentenék az álomcsoportot. Persze egy olimpián nem biztos, hogy megéri az álomcsoportban lenni, mert akkor a negyeddöntőben szinte biztosan nagyon erős ellenfél érkezhet. 

A magyar női válogatott Norvégia ellen nem játszik az olimpiai csoportmérkőzéseken
Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

A 12 csapatos olimpiai mezőnyből három csapat, a francia, a dán és a norvég egészen biztosan a magyar előtt jár. 

Négy napja még a svédeket is ide lehetett volna sorolni, de ebben már nem lehetünk biztosak, 

mert Debrecenben egészen magaiztosan és parádésan sikerült őket elintézni.

Boldog az MKSZ elnöke

Debrecenben a japánok legyőzése után Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke így beszélt: "Nagyon boldog vagyok. S természetesen nem csak én. 

Megható volt látni az elnökség hölgytagjait, amint potyogott a könnyük a Japán elleni mérkőzés után. Igazi csapatmunka eredménye ez a diadal.

A háttérben is nagyon sokan dolgoztak azért, hogy a fiúk után a lányok is kijussanak az olimpiára – ezek voltak tehát Ilyés Ferenc első szavai, akit 2023. április 14-én, tehát napra pontosan egy évvel azelőtt választottak meg a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnökévé, hogy a magyra női válogatott Japán legyőzésével az olimpiai szereplést.

Ilyés Ferenc, Magyar Kézilabda Szövetség, elnök
Ilyés Ferenc a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke
Fotó: Origo - Csudai Sándor / Origo - Csudai Sándor

Ilyés Ferenc azt is elárulta, milyen szakmai tanáccsal járult hozzá a sikerhez. 

 Csak annyit kértem a lányoktól, ne helyezzenek magukra nagy nyomást, mindenki annyit vállaljon, amire képes. De azt a legjobban teljesítse.

Egy nemzet erejét azt mutatja meg igazán a sportéletben, hogy hány csapatjátékban képviseli magát az olimpián. Magyarország Párizsban négy csapattal lesz jelen, hiszen vízilabdában és kézilabdában is kijutottak a férfiak és a nők is. 

Vízilabdában, mondhatni, ez az alap, szinte elvárás, kézilabdában viszont bravúr, ami legutóbb húsz éve adatott meg, 2016-ban Rióban pedig egyik kézilabdás csapatunk sem volt ott. 

Magyarország mellett csak olyan sportági nagyhatalmak büszkélkedhetnek ezzel, mint Franciaország, Dánia, Norvégia, Svédország, Németország és Spanyolország, valamint Szlovénia.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán
Klujber Katrin a japánok elleni meccs hőse volt
Fotó: Origo - Csudai Sándor

"Athénban én is ott voltam, tudom, hogy ez mennyire nagy eredmény" – jegyezte meg Ilyés Ferenc. Jóslatokba nem kívánt bocsátkozni, a két válogatott milyen eredményre lehet képes Párizsban, viszont egy fontos körülményre felhívta a figyelmet. "Remélem, nyugodt, sérülésektől mentes lesz mintkét csapatunk felkészülése. Bízom a jó eredményben. 

A férfimezőny roppant erős, a lányoknál hatalmas esély, hogy a debreceni torna megnyerésével Norvégia mellett az első kalapból várjuk a csoportbeosztás keddi sorsolását.

Ilyés Ferenc – amúgy sportszerűen – az elődje, Kocsis Máté munkáját is méltatta, aki 2011 és 2023 között tizenkét éven át volt a szövetség elnöke. "E két csapat magját még az előző elnökség rakta le. 

Mi azt tudtuk hozzátenni, hogy a két olimpiai selejtezőt megszereztük és megrendeztük magas színvonalon. Köszönettel tartozunk azért is, hogy a Kocsis Máté vezette elnökség felhozta a sportágat, gazadságilag rendbe tette. Ennek a munkának az eredménye az is, hogy két olyan csodálatos létesítményben játszhattunk olimpiai selejtezőt játsznai, mint a tatabányai és debreceni sportcsarnok.

A mostani siker nyugalmat és stabilitást ad az egész sportágnak, nyomás nélkül tudjuk tervezni a jövőt. Mindenekelőtt arra alapozva, hogy van két jó válogatottunk" – fejezte be első gyorsértékelését Ilyés Ferenc.

Kocsis Máté is üzent

A Magyar Kézilabda Szövetség előző elnöke, Kocsis Máté a női válogatott sikeres olimpiai kvalifikációja után a következőket nyilatkozta: "Történelmet írt a magyar kézilabdázás az, hogy mindkét csapatunk kint van az olimpián, és vitathatatlanul újra része a világelitnek, magyarként büszkeség, az MKSZ-nek, azaz a szövetségnek elégtétel mindez. 

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség egykori elnöke boldog és elégedett

Sokan nem hittek abban, hogy ez sikerülhet, de mi is sokan voltunk, akik hittek abban, hogy igen.  Olyan álom vált valóra, ami csak ritkán adatik meg egy életben, felejthetetlen élmény, ami most történik -

 fejezte be Kocsis Máté.

Mi jön most?

A kijutás után a válogatott játékosai visszatérnek klubjaikba, hiszen a magyar bajnokság és a nemzetközi kupák végjátéka még a csapatok előtt áll. 

Az olimpián - teljesen szokatlan módon - már a megnyitó ünnepség előtti napon, azaz július 25-én, csütörtökön elkezdődnek a küzdelmek. 

A szövetségi kapitánynak a legnehezebb feladata az lesz, hogy kijelölje az utazó keretet. A csapatban természetesen vannak olyan játékosok, akiknek a kerettagsága megkérdőjelzhetetlen. Ilyen a csapatkapitány, Böde-Bíró Blanka, mellette Klujber Katrin, Vámos Petra, Győri-Lukács Viktória és Szöllősi-Schatzl Nadine helye bombabiztosnak tűnik. 

A Debrecenben a svédek elleni meccsen világklasszis teljesítményt nyújtó Kuczora Csenge is megérkezett a válogatottba.

Őt korábban nagyon sokan kritizálták azért, mert képességei alatt teljesített. Most azonban bizonyította, hogy helye van a nemzeti csapatban.

A szabályok szerint az olimpiára 14 játékos nevezhető be és 3 másik játékos utaztatható ki tartalékként. Az olimpia ideje alatt a tartalékok természetesen bevethetőek.

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán, Golovin Vlagyimir
Golovin Vlagyimir, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya
Fotó: Origo - Csudai Sándor

Golovin Vlagyimirnek és szakmai csapatának tehát most nincs más dolga, mint megtervezni az olimpiai felkészülést és várni a keddi sorsolást. Ugyanezt a munkát végzi most a férfi válogatott szövetségi kapitánya, Chema Rodriguez is. 

A kézilabda - a vízilabda mellett - újra Magyarország sikersportága lett.

 Ezt pedig nagyon jó kimondani és leírni.