Vágólapra másolva!
A július első hetében Moszkvában rendezett vívó Európa-bajnokság hivatalos éremtáblázatára Magyarország két arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel került fel. A kiváló csapatszereplésekből adódóan még hízelgőbb az adat: huszonnégy versenyzőnkből tizenkilenc állhatott a dobogóra. Két hét múlva a kontinens másik végén, Lisszabonban rendezik a 2002-es vb-t, s nem alaptalanul remélhetjük, hogy a tatai edzőtáborban készülő vívóink újra munkát adnak a sportág statisztikusainak.

- A hét közepén hivatalos fotózáson vett részt a válogatott keret. Mit gondol, kik azok, akiknek a portréi nagy valószínűséggel megjelennek majd a lapokban a vb-tudósítások mellett? - kérdeztük Szabó Bence szövetségi kapitányt.
- Bátran állíthatom, hogy jó, ha mindenkiről lesz fotó a szerkesztőségekben.

- Vagyis a legjobb úton haladnak a vb felé...
- Így van, s a nehezén már túl vagyunk. Az Eb után mindenki kapott egy hét szünetet, ezután egy hétig Budapesten, majd Balatonaligán készültünk, s utána beköltöztünk Tatára. Rettentően kemény napok állnak mögöttünk, mégis csak a legjobbakat mondhatom a versenyzők hozzáállásáról. Néhányuk meg is érdemli, hogy külön megnevezzem, például Ferjancsik Domonkos, Tóth Hajnalka, Varga Kati és Csaba Edina.

- Az már az Eb előtt eldőlt, hogy Boczkó Gábor, Decsi Tamás és Varga Gabriella helyett a vb-n Kulcsár Krisztián, Lengyel Balázs és Lantos Gabriella vív majd. De egy kényszerű csere is lesz.
- Lehet, hogy kettő. A tőröző Juhász Attila még Moszkvában megsérült, helyette Vízler Ádám indul a vb-n. A héten sajnos a kardozó Nagy Annának kifordult a bokája, s ha keddig nem jön rendbe teljesen, akkor lehet, hogy Varga Dóra előre lép a tartaléksorból.

- Ahol többek között a férfi párbajtőr egyéni aktuális Európa-bajnoka, Boczkó Gábor is megtalálható...
- S róla is csak a legjobbakat mondhatom, maximális segítséget nyújt a tavaly világbajnokságot nyert csapat tagjainak. S nem mellékesen a házi versenyt ő nyerte, ezeket a versenyeket egyébként mindenki rettentően komolyan veszi. Férfi kardban például két négyes csapat pénteken délelőtt 80 tusra vívott egymással, s 80-79 lett a végeredmény.

- A kapitánynak van valamiféle "feszültségoldó" módszere az összetartás alatt?
- A jövő hét némileg már lazább lesz, a csapatok kimehetnek majd a táborból közös vacsorára, s csütörtökön együtt kivonulunk az Irigy Hónaljmirigy koncertjére is. Amúgy, ha éppen nincs edzés, nagy lábtengó-partik zajlanak a táborban. Ha valamiben, ebben azonban még sokat kell tanulniuk a fiúknak, Boczkónak, Kovács Ivánnak, Decsi Tominak, és Nagy Orsinak, mert a Gelley István, Szabó Bence párost képtelenek legyőzni.

- A kardozó Nagy Orsi is jól tud focizni?
- Nagyon jól, a felsoroltak között messze ő a legnehezebb ellenfél.

Fábik Tibor