Vágólapra másolva!
Vívóinkkal utoljára 1994-ben, Athénban esett meg, hogy világbajnokságon aranyérem nélkül maradtak - reméljük, ez a sorozat nem fog megszakadni. A Lisszabonban, szombaton kezdődő 2002-es vb előtt a közelmúltból is erőt meríthetnek versenyzőink: alig több mint egy hónappal ezelőtt a 24 fős válogatottból 19-en dobogóra állhattak, s a hivatalos éremtáblán két arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel zártak.

Mindezt még azzal is megfejelhetjük, vb-csapatunk olyan erős, hogy a férfi párbajtőr egyéni Európa-bajnoka nem fért be az utazók közé. Azért tegyük gyorsan hozzá, hogy amikor Szabó Bence szövetségi kapitány kijelölte a moszkvai Eb-re és a lisszaboni vb-re utazók névsorát, akkor még nem lehetett tudni, hogy Boczkó Gábor lesz a kontinens legjobbja. Férfipárbajtőr-csapatunk tavaly Imre Géza, Kovács Iván, Fekete Attila, Kulcsár Krisztián összeállításban lett világbajnok, s a vb-re így "védettséget" élvez. Ám Szabó Bence az Eb után leszögezte: jövőre Boczkó akkor is azonos esélyekkel száll harcba Feketéékkel, ha azok most is megnyerik a vb-t. Amire egyébként megvan minden esély.

"A kiemelés alapján azt már tudhatjuk, hogy ha bejön a papírforma, akkor a legjobb négy közé jutásért az olasz vagy a francia csapat ellen kellene vívnunk. Egyik ellenfél sem lesz könnyű, de mégsem aggódunk. Címvédőként utazunk, aggódjanak az ellenfelek. Másrészt ez nem kvalifikációs vb, így ha mégse jönne ki a lépés, akkor sem történik nagy baj. De reméljük, hogy kijön a lépés!" - mondta Kovács Iván.

Jó szereplésben bízik Szabó Bence szövetségi kapitány is: "Az Eb-n szerzett érmek felével előre kiegyeznék, persze csak akkor, ha lesz közte arany is. Mondhatjuk, hogy a legnagyobb esélyeink a szokásosak: első helyen a párbajtőr szakágat kell megemlíteni, a férfiak és a nők is felállhatnak a dobogó tetejére. De kardban és női tőrben sem vagyunk esélytelenek. A moszkvai Eb-n kiválóan szerepeltünk, a felkészülésünk jól sikerült, így bizakodva nézek a világbajnokság elé. Bár nem tagadom, néha vannak rémálmaim, s eszembe jut az 1986-os vb is. Azon csak egyetlen ezüstöt szereztünk."

Ezt ugyan sok országban vagy nálunk több más sportágban éppenséggel nem rémálomnak neveznék, de legeredményesebb olimpiai sportágunk (33 arany, 20 ezüst, 25 bronz) nagyjai, köztük éppen Szabó Bence magasra tették a mércét.

Lisszabonban amúgy nemcsak a pástokon várhatóak kemény pengeváltások, hanem a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) kongresszusán is, amelyen végre eldől, hogyan alakul a sportág programja a 2004-es olimpián. Ugyanis a FIE - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatását élvezve - először műsorba iktatta a női kardot is, ám a NOB ragaszkodott ahhoz, hogy a vívók a tíz versenyszámot és a 200 indulót nem léphetik túl Athénban sem. S mivel a vegyes csapatok ötlete eleve "halva született" volt, így kurtítani is kellett. Ezt a FIG az idei antalyai kongresszuson formabontó módon, sorshúzással (!) oldotta meg, s a női kard egyéni és csapatversenyt ellentételezendő így ejtette ki a férfi kard és a női tőr csapatviadalt.

A sztrájkokkal kísért példátlan tiltakozási hullám (a vívók több Világkupa-versenyt bojkottáltak, vagy éppen csak a 64-es tábláig vívtak) és a NOB rosszallása miatt végül a FIG visszakozott. Szombaton a lisszaboni kongresszuson két választási lehetőség lesz. Vagy marad a sydneyi program, vagy a női kard egyéni a női tőr csapat rovására kerül be a programba. "Mi azt a változatot támogatjuk, hogy a maradjon a sydneyi program" - árulta el Kovács Tamás, a Magyar Vívószövetség főtitkára, majd hozzátette: "Valószínűleg kisebbségben leszünk, s Athénban hat egyéni és négy csapatversenyt rendeznek majd."

A magyarok kerete:
férfiak, tőr: Marsi Márk, Juhász Bence, Berjozkin Anton, Vízler Ádám.
párbajtőr: Kovács Iván, Fekete Attila, Imre Géza, Kulcsár Krisztián.
kard: Ferjancsik Domonkos, Nemcsik Zsolt, Fodor Kende, Lengyel Balázs.

Nők, tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Katalin, Lantos Gabriella.
párbajtőr: Mincza Ildikó, Tóth Hajnalka, Király Hajnalka, Hormay Adrien.
kard: Csaba Edina, Nagy Orsolya, Sznopek Gabriella, Nagy Annamária.

Fábik Tibor