Vágólapra másolva!
A BEK után az asztaliteniszben a második legrangosabb kupasorozat, az ETTU-kupa döntője előtt áll a Postás-Matáv női csapata, amely a finálé első találkozóját vasárnap 16 órakor idegenben vívja a Langweid ellen. S az már biztos, hogy a döntőnek lesz magyar győztese, hiszen a német együttesben játszik Bátorfi Csilla.

A Müllermilch-Langweid méltán tekinthető a kontinens egyik legerősebb együttesének. 1997-ben megnyerte a BEK-et, 1995-ben, '96-ban és '99-ben pedig az ETTU-kupát; de a közelmúltja mellett a jelene is dicső: Európa legszínvonalasabb bajnokságában, a Bundesligában az első helyen áll, s a 13 csapattalálkozójából 12-t megnyert. Kilencszeres Európa-bajnokunk, Bátorfi Csilla 1992 óta erősíti a Langweidet (a kisvárosban már utcát is neveztek el róla), s nem csupán az asztalnál, hiszen ő csapat edzője is.

A keretből az aktuális világranglistán pillanatnyilag a 25 éves román Mihaela Steff áll a legelőkelőbb helyen, a Mischu becenévre hallgató játékos a hetedik. A Bistritában, Drakula földjén született Steff a német sajtótól megkapta a "Kis Vámpír" becenevet is, de ez nem azt jelenti, hogy a külseje esetleg megütközést keltene.

Bátorfi Csilla a 32. a világranglistán. A csapat erősorrendben harmadik számú játékosa a kínai származású, de német állampolgár Schreiner, aki már 38 éves, s nem indul nemzetközi versenyeken, így a világranglistán sem jegyzik, de ettől függetlenül szintén kiváló asztaliteniszező. A Langweidnél bevethető még a 23 éves kínai Xu Lin, valamint a tavalyi zágrábi Eb-n a német csapattal ezüstérmet szerzett Jessica Göbel (ő a világranglistán 117.) is.

Persze az ETTU-kupát korábban már szintén elnyert (2000) Postás-Matávnak sem magyar állampolgárságú játékosok a legnagyobb ászai. Rostás Gábor klubelnök, a csapat vezetője leginkább az erdélyi származású, de már régóta német állampolgár Nemes Olgában (38.), valamint a román Badescuban (41.) bízhat. A vasárnapi találkozón mellettük vélhetően Éllő Vivien (81.) játszik, de Lovas Petra (86.) is bevethető. A Postás még korábban, az elődöntő első mérkőzésén idegenben úgy nyert 3-0-ra a német Röthenbach ellen, hogy a Nemes, Badescu, Éllő trió még játszmát sem vesztett. A visszavágóra a német csapat - hivatalosan a hóhelyzetre hivatkozva - el sem jött Budapestre.

"Szinte bármilyen eredmény előfordulhat vasárnap Langweidben" - szögezte le a döntő esélyeit firtató kérdésünkre Rostás Gábor. "Ha nagyon jó napot fogunk ki, nyerhetünk is; de azt mondom, hogy 3-2-es vereség után sem lennék csalódott, mert ezt a hátrányt a visszavágón behozhatjuk. A második mérkőzést egyébként március 14-én a gödöllői Egyetemi Sportcsarnokban játsszuk, s ezt a találkozót a Magyar Televízió is közvetíti. Szeretném még megjegyezni, hogy a két csapat között nagyon jó a kapcsolat, Csillával felvettem a kapcsolatot, s már vár bennünket. A magyar játékosokkal szombaton busszal utazunk, Badescu Bukarestből, Nemes Olga pedig a Dohából, a katari nemzetközi bajnokságról érkezik".

A szakvezető tájékoztatása után megnéztük a hétfő óta zajló, 200 ezer dollár összdíjazású Katar Open eredményeit, s bizony azt láttuk, hogy Nemes Olga rossz főpróbát tartott az ETTU Kupa döntője előtt. Bár ő volt a női egyéni verseny második számú kiemeltje (az első a Statisztikában játszó horvát Boros Tamara), a nyolc közé jutásért 4-2-re kikapott a fehérorosz Veronika Pavlovichtól.

Fábik Tibor