Vágólapra másolva!
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Magyar Sakkszövetség kedden közös sajtótájékoztatót tartott, vendégként Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Polgár Judit és Lékó Péter nemzetközi nagymesterek jelentek meg. Jeles jubileumként negyedszázada Buenos Airesben férfi olimpiai válogatottunk aranyérmes, női csapatunk ezüstérmes lett, és 25 éve indult útjára az első magyar e-mail Budapest és Bécs között. A sakksport idei sikereiről, a tervekről, legjobbjaink programjáról, a rájuk váró feladatokról is tájékoztatást kaptunk.

Kovács Kálmán miniszter az informatika és a sakk szoros kapcsolatát emelte ki. A sakkozók már több éve könnyedén igazodnak el az informatika világában, az élsakkozók mindegyike komputert használ, az általános és szakmai szoftverek jó ismerői, felhasználói. Az internet segítségével a nagy versenyeket milliók követik élőben nyomon. Negyedszázada indult el az első elektronikus levél Budapest és Bécs között, és a miniszter bejelentette az első hazai internetes sakkbajnokság kezdetét. Az internetes bajnokság kupáját is a számítógép atyjának tekintett tudósról, Neumann Jánosról nevezték el, és a szervezők 300-500 résztvevőre számítanak. Jövőre kezdődik az e-mailes bajnokság, a levelezési sakkozás tulajdonképpeni utódja. A kormány jövőre is támogatja a Lékó Péter - Vlagyimir Kramnyik klasszikus sakkvilágbajnoki mérkőzés megrendezését. A miniszter bejelentette, hogy a még hiányzó díjalap előteremtésében megpróbál segítséget nyújt.

Első számú nagymesterünk a dortmundi világbajnok-jelölti torna megnyerésével vívta ki a jogot, hogy megmérkőzzön a klasszikus sakkvilágbajnoki címért. A kormány garanciát vállalt a rendezés költségeire. Többször is elhalasztották a tervezett meccset, Kramnyik a felajánlott 300 ezer eurós díjalapot kevesellte. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában Kramnyik ismételten hangsúlyozta, számára elvi kérdés, hogy nagymesterünkkel lejátssza a világbajnoki döntőt. Lékó annak a reményének adott hangot, hogy a díjalap megduplázása már Kramnyikot is más belátásra bírná. (Érdemes megemlíteni, hogy 2000-ben, a londoni Braingames világbajnoki döntőn a győztes Kramnyik és a vesztes Kaszparov 2,4 millió dolláron osztozott.)

A sakksport sikeres évet zárt. Lékó Péter linaresi győzelme, Polgár Judit Wijk aan Zee-i második helyezése, a plovdivi sakkcsapat Európa-bajnokságon női válogatottunk ezüstérme, utánpótlásunk legjobbjainak sikerei biztatóak a jövő év legnagyobb versenye, a spanyolországi 36. sakkolimpia előtt. Kállai Gábor nemzetközi nagymester, szakmai igazgató reményét fejezte ki, hogy ismét legerősebb csapatunkkal szerepelünk. Polgár Judit az elmúlt Élő-listákon szorgalmasan gyűjtögette a pontokat, 2004. január 1-től már megelőzi Lékó Pétert.

A kapitány bejelentette, hogy nem lehet vita az első tábla körül, hiszen legjobbjaink már korábban rögzítették, hogy hat negyedéves Élő-lista átlaga dönt. Lékóra gazdag program vár. Hosszú felkészülési időszak után januárban Wijk aan Zee-ben többek között Kramnyikkal, Ananddal szerepel egy tornán, majd Linaresben Kaszparovval és Kramnyikkal együtt vetélkedik. Lékó idén győzött Linaresben, négy világbajnokot, illetve exvilágbajnokot előzött meg. Kramnyik és Lékó a hagyományos monacói Amber-versenyen is viaskodik egymással és riválisaikkal, s reményeink szerint májusban lehetne a világbajnoki döntő.

Lékó nem titkolta, hogy Linares és Monaco után játékára rányomta bélyegét a világbajnoki döntő körüli bizonytalanság, nem tudta megszervezni jól versenyprogramját. Hiába készült nagy szorgalommal, szinte napról napra egyeztetve segítőivel, a zavaró körülmények miatt messze nem a legjobb formában játszott. Ráadásul a dortmundi szuperverseny előtt baleset is érte, a "fizikai felkészülésnek" szánt fűnyírás közepette ujját törte. Nagymesterünk öt éve kötött szerződést a WFG, majd utódjával, az RWE Gas céggel. A német cég az üzleti életben megszokott módon profilt vált, így januártól már Péter sem rendelkezik szponzorral.

Verőci Zsuzsa