Vágólapra másolva!
Meghökkentő kijelentést tett John McEnroe a Daily Telegraph című lapnak: a hétszeres Grand Slam-győztes amerikai teniszsztár kijelentette, hogy tudta nélkül évekig szedett doppingszert.

"Anélkül, hogy arról sejtelmem lett volna, hat éven át egy nem tiltott szteroidot kaptam. Ezt korábban lovaknak is adták, amíg ki nem derült, hogy túl erős a számukra" - nyilatkozott McEnroe. A 43 éves klasszis azonban nem részletezte, milyen körülmények között jutott a doppinghoz és a szert sem nevezte meg. Ellenben kijelentette, jó lenne, ha a férfi teniszezők profi szervezete, az ATP felhatalmazná őt, hogy szerezze vissza a sportág jó hírnevét.

Kérdés, hogy a minden idők egyik legzseniálisabb játékosának tartott McEnroe utóbbi időben tett kijelentései mennyit javítottak a teniszezők tekintélyén. Tavalyelőtt megjelent - Ezt nem mondhatod komolyan (You Cannot Be Serious - utalás a bírókhoz intézett gyakori kérdésére) című - önéletrajzában például bevallotta, hogy volt feleségével, Tatum O'Neal színésznővel együtt használt kábítószereket. O'Neal erre reagálva elmesélte, hogy azért váltak el, mert McEnroe túl agresszív lett a drogoktól.

A dopping kérdése az utóbbi időben napirenden szerepel a teniszben is. Január 8-án derült ki, hogy a brit Greg Rusedski szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolon nyomaira bukkantak. Rajta kívül eddig két ismert teniszező bukott le nandrolonhasználat miatt: a már visszavonult cseh Petr Korda 1998-ban egyéves eltiltást kapott. Honfitársát, Bohdan Ulihrachot 2002 októberében kétéves eltiltással sújtották, de tavaly júliusban felmentették, miután kitudódott, hogy nem szándékosan vette be a doppingszert.