Vágólapra másolva!
Az Amazonok éjszakája fedőnevű debreceni profibox gálán Miló Viktória légsúlyban megvédte, Csábi Bettina harmatsúlyban megszerezte a WIBF-GBU világbajnoki címét, s nyert Nagy "Csonttörő" János is.

Telt ház, hozzávetőleg hatezer néző fogadta szombaton az Amazonok éjszakája főszereplőit a debreceni Főnix-csarnokban, ahol a frenetikus hangulaton még a Megasztár döntősei is dobtak. A három "főmérkőzés" közül az elsőn a WIBF-GBU betöltetlen harmatsúlyú világbajnoki címéért Csábi Bettina (17-0-0) azzal a bolgár Galina Ivanovával (5-3-1) meccselt, akinek a nem éppen félelmetes mérlege roppant veszélyes ellenfelet rejtett. Ivanova ugyanis egy kategóriával fentebb világ-, eggyel lentebb Európa-bajnok, s tavaly úgy szerezte meg e két címet, hogy Németországban német, Olaszországban pedig olasz ellenfelet vert pontozással!

S a Főnix-csarnokban is nagy meccset vívott Csábi Bettinával! A tízszer két perc alatt elképesztő mennyiségben záporoztak a pofonok, s bár Csábi jóval technikásabban bokszolt, a fejre és testre egyaránt keményeket ütő Ivanova is sokszor talált. A keze nyoma néhány napig még bizonyosan látható lesz Csábi jobb szeme alatt, de ezért bőséges kárpótlás a vb-cím, ami végül egyhangú pontozással a Bokszhercegnőnek becézett bajai bírósági fogalmazó hölgyhöz került! A lengyel pontozó 96-95-ös, a magyar 97-93-as, az osztrák 98-93-as pontozással látta jobbnak Csábi Bettinát.

Ezt követően a WBO és a WBA nagypehelysúlyú kisvilágbajnoka, Nagy "Csonttörő" János (16-0-0) a brazil Moura Dos Santos (16-3-0) ellen nem címmeccsen, csupán nyolc menetre tervezett "felhozó" mérkőzésen lépett ringbe. S a nyolc menet végig is ment, bár amikor a brazil az első mentben padlót fogott, valljuk be, nem erre fogadtunk volna. A táncos lábú Dos Santos azonban állta a sarat, de a Csonttörőben csak annyi kárt tudott tenni, hogy a hetedik menetben felrepesztette a jobb szemöldökét. A magyar fiú egyhangú, 78-74-es, 80-71-es, 80-71-es pontozással szerezte meg pályafutása 17. győzelmét.

Az "Amazonok éjszakáján" az utolsó párban pedig ismét hölgyek következtek. Miló Viktória (8-3-0), a WIBF-GBU légsúlyú világbajnoka a bolgár Szvetla Taszkova (3-7-1) ellen tette kockára a címét. Még pénteken Miló 50,3 kg-mal, Taszkova pedig 47,7 kg-mal mérlegelt, ám afelől nem lehetett kétségünk, hogy a Tyson becenevű bolgár ha nem is szó szerint, mint példaképe, de "harapni" fog a ringben. S így is történt, az egykori testépítő cséphadaróként, olykor csukott szemmel ment előre. A nem túl látványos mérkőzésen azonban Miló jól mozgott el előle, és neki több ütése talált tisztán. Amit a pontozók is így láttak: Miló Viktória 96-94-es, 96-94-es, és 98-94-es egyhangú pontozással védte meg világbajnoki címét!

Fábik Tibor