Vágólapra másolva!
Az ukrán Anatolij Varvaruk nyerte a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny legnehezebb, Mezőkövesd-Kékestető közötti szakaszát. Az összetettben továbbra is a címvédő szlovákiai Remák Zoltán vezet.

Varvaruk Garamszegi Lászlóval, a P-Nívó Betonexpressz FTC erősségével a Galyatetőre, majd Kékestetőre vállvetve tekert fel. A horvát csapatban szereplő ukrán azonban a befutó előtt 100 méterrel lehajrázta a célvonal mögött kimerültségtől összerogyó magyart.

Remák ötödikként, Varvaruktól 1:18 perccel lemaradva ért fel a csúcsra. Összetettbeli előnyét azonban sikerült megőriznie, így a vasárnapi zárószakaszon is ő viselheti a sárga trikót.

A Pécsi KSE-ben szereplő Berkesi András számára jól indult, ám rosszul végződött a nap: az etap első részhajráját megnyerte, az első hegyihajrában harmadik lett, ám az azt követő lejtőn 70 km/órás tempóban bukott és emiatt feladni kényszerült a versenyt. A viadalt az egyik kísérőkocsiban Jean-Marie Leblanc, a Tour de France versenyigazgatója is megtekintette és a sárga trikót is ő adta át Remák Zoltánnak.

A nap krónikájához tartozik még, hogy Magyarországon sportági rekordnak számító, 1250 svájci frankos (201 125 forint) büntetést kapott Víg Aurél a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől (UCI), mivel a Tour de Hongrie-n nem az országos bajnoknak járó trikóban szerepel.

A P-Nívó Betonexpressz FTC csapatának erősségétől emellett 50 világranglista-pontot levontak. Az együttes jelezte: fellebbez az ítélet ellen. "A bajnokság eredményhirdetésekor olyan kicsi mezt kaptam, hogy felhúzni sem tudtam, így lehetetlen benne kerékpározni. Magyarországon egy cég készít megrendelésre trikót, hat hét az átfutási idő, de a munkatársak most szabadságon vannak" - nyilatkozott Víg.

A szombati szakaszon nem csak emiatt volt rossz hangulat. Hajnalban öt kísérőautót törtek fel a Miskolci Egyetem parkolójában. A károsultak között hazai és külföldi csapatok is voltak. Az anyagi kár jelentős.

5. szakasz, Mezőkövesd-Kékestető, 143 km:
1. Anatolij Varvaruk (ukrán, Puris-Camen Pazin) 3:50:53 ó
2. Garamszegi László (P-Nívó Betonexpressz FTC) 5 mp hátrány
3. Udo Müller (német, Team RSH) 57 mp h.

Az összetett állása (sárga trikó):
1. Remák Zoltán (szlovákiai, Podbrezová)
2. Martin Prazdnovsky (szlovák, Podbrezová) 1:35 p. hátrány
3. Thuaux (ausztrál, Cyclingnews.com) 2:03 p h.
4. Garamszegi László (P-Nívó-Betonexpressz-FTC) 3:03 p h.

Következik: Gyöngyös-Budapest országúti mezőnyverseny