Vágólapra másolva!
A bolgár Veszelin Topalov, az argentínai sakkvilágbajnoki torna győztese kész asztalhoz ülni az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen. Ezt Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakkszövetség elnöke jelentette be, jelezve, a párharc kétmillió dolláros összdíjából 400 ezret a FIDE kap.

A FIDE-elnök hangsúlyozta, hogy a Topalov-Kramnyik mérkőzés győztese lesz majd a világbajnok. Ezt követően pedig egy új vb-lebonyolítási szisztéma lép életbe. A világbajnok köteles lesz részt venni egy nyolcas tornán, az ilyen megméretésekre kétévente kerülne sor.

A hét sakkozóból négy adott: a San Luis-i torna első négy helyezettje. (Lékó Péter az ötödik, Polgár Judit a nyolcadik helyen végzett Argentínában.) A további négy induló különböző tornákon vívhatná ki a részvételt.

Ugyanakkor Topalov korábban úgy nyilatkozott, hogy ugyan hajlandó játszani Kramnyikkal, de nem a vb-címért sakkozna a világranglista jelenlegi hetedik helyezettjével, aki tavaly Lékóval szemben 7-7-es döntetlennel védte meg klasszikus világbajnoki címét.