Vágólapra másolva!
Az év legjobb hangulatú hazai ritmikus gimnasztikai versenyén Benyó Fruzsina lett a sportág mesterfokú összetett bajnoka, megelőzve Kiss Katalint és a még junior korú Hauser Judithot. A Láng Sportcsarnokban telt ház előtt rendezett viadalon a szerenkénti döntőkben Benyó és Kiss Katalin megosztozott az aranyérmeken, mindketten kettőt nyertek.

Az angyalföldi Láng Sportcsarnok nézőterén hozzávetőleg háromszázan férnek el, s ennyien ki is látogattak a mesterfokú bajnokságára, megteremtve a kellő hangulatot, amit a még a programba épített különböző bemutatók is emeltek. Ezek közül a legnagyobb sikert kétségkívül a mindössze hároméves (!) Maros-Szabó Réka aratta, aki rutinos versenyzőket meghazudtolva hajszálpontosan akkor ért a szabadgyakorlata végére, amikor a zenéje. S lássuk be, esetében ez sem volt kis bravúr.

A legjobb felnőtt és junior korú rg-sek a mesterfokú bajnokságon hagyományosan egymás ellen versenyeznek, s az országos bajnokság eredményei alapján a hét végén hat felnőtt és tíz junior alkotta a mezőnyt. Ahogyan ezt előzetesen biztosra lehetett venni, az aranyérmekért a Magyar Kupán győztes Benyó Fruzsna és az országos bajnok Kiss Katalin különversenyt vívott. A szombati összetettben Benyó volt a jobb, így ő lett a mesterfokú bajnok, a vasárnapi szerenként döntőkben pedig megosztoztak az elsőségeken: Benyó kötéllel és buzogánnyal, Kiss szalaggal és szabadgyakorlatban nyert.

Az utóbbi sikeréért járó serleg mellé Kiss Katalin megkapta a Berczik Sára-vándordíjat is, amely a nemzetközi hírű mozdulatművész és pedagógus munkásságának állít emléket. A szabadgyakorlatok egyébként igazi showműsort varázsoltak a szőnyegre; Kiss Katalin például spanyol hölgynek öltözve tangóra táncolt, Benyó Fruzsina fátyolszerű szoknyába bújt, Vass Dóra pedig fehér lepelbe, élve a lehetőséggel, hogy ebben az egy döntőben nincsenek "öltözködési előírások".

Érdekesség, hogy a juniorok közül a mindössze 13 éves Hauser Judith, valamint Csernyánszky Kitti együttesen kibérelte a dobogó harmadik fokát, előbbi három, utóbbi két bronzérmet szerzett.

A mesterfokú bajnok, három arany- és két ezüstérmével legnagyobb medálhalmozó Benyó Fruzsina a következőképpen értékelt: "Nagyon örülök, hogy ilyen jól szerepeltem, annál is inkább, mert betegen versenyeztem. Amikor megmértem a lázam, 38 fok fölött volt, és még a hét közepén sem volt biztos, hogy elindulhatok. Úgy érzem, hogy a buzogánnyal ment a legjobban, a kötéllel sem volt gond, s a szabadgyakorlatot is élveztem."

Kiss Katalin nem tagadta, hogy neki van némi hiányérzete: "Bosszant, hogy a buzogánydöntőben rögtön az elején elejtettem mindkét szert, ráadásul nem is dobásnál, hanem úgy, hogy összeütöttem őket. Ha ez a hiba nincs, meglehet, hogy most három aranyam van, és ez jobb lenne a lelkemnek... Összességében azonban nem vagyok elégedetlen, mert nagyon hosszú versenysorozat van mögöttem, és nem tagadom, hogy a végére már kezdek elfáradni."

S a szezonnak még nincs is vége, az együttes kéziszercsapatok Magyar Kupa-versenyére november 27-én, az országos bajnokságra december 4-én kerül sor.

Eredmények:
egyéni összetett verseny a Tippmix-kupáért: 1. Benyó Fruzsina (Óbuda RSG TC) 51,950 pont; 2. Kiss Katalin (Csepeli RG Klub) 51,200; 3. Hauser Judith (Gradex-Csata DSE) 49,325; 4. Csernyánszky Kitti (Vuelta) 47,700; 5. Soós Viktória (Limes) 47,650; 6. Gácser Emese (Hegyvidék) 45,025

szerenkéni döntők:
kötél: 1. Benyó 13,250; 2. Kiss K. 13,050; 3. Hauser 12,458
buzogány: 1. Benyó 13,091; 2. Kiss K. 12,641; 3. Csernyánszky 12,416
szalag: 1. Kiss K. 12,491; 2. Benyó 12,333; 3. Csernyánszky 12,141
szabadgyakorlat: 1. Kiss K. 11,750; 2. Benyó 11,716; 3. Hauser 11,666

Fábik Tibor