Vágólapra másolva!
Pénteken este Brüsszelben rendezik az atlétikai Golden League ötödik versenyét, amelyen az orosz hármasugró Tatjana Lebegyeva még egy lépéssel közelebb kerülhet a sorozat egymillió dolláros fődíjához. Férfi 10 000 méteren az etióp Kenenisa Bekele világcsúcs-kísérletet jelentett be, s női rúdugrásban Jelena Iszinbajevétól is világrekord várható.

A Van Damme-emlékverseny iránti felfokozott érdeklődést mi sem jellemzi jobban, mint az a tény, hogy mind a 46 159 belépőjegy elővételben elkelt. (Azok a szerencsések, akik a helyszínen, a Baudouin király-stadionban - korábban Heysel - szurkolhatnak, 20-85 eurós áron juthattak hozzá a belépőjükhöz.).

A középpontban kétségkívül az orosz Tatjana Lebegyeva lesz, aki a Golden League párizsi, római, oslói és zürichi állomásán is megnyerte a női hármasugrást, s már "csak" Brüsszelben, valamint szeptember 4-én Berlinben kellene győznie, és akkor egyedül viszi el a sorozat egymillió dolláros fődíját. Hasonlóra eddig még csak egyetlen példa akadt, 2003-ban a 800 méteren futó mozambiki Maria Mutolánák sem kellett osztozkodnia senkivel.

Lebegyeva az egymillió dollárra hajtva két hete Helsinkiben a vb-n a döntő előtt visszalépett, hogy kímélje nem teljesen egészséges bokáját. S a húzása eddig bevált, mert egy hete Zürichben 14,94 méteres eredménnyel nyert, megelőzve a világbajnok jamaicai Trecia Smitht (14,67). A svájci állomáson esett ki a fődíjért zajló versenyben addig még ugyancsak álló francia Christine Arron, aki női 100 méteren csak negyedik lett.

"Természetesen figyeltem Arronra, s amikor kikapott, tudtam, hogy nagy esélyhez jutottam. A bokám miatt aggódtam, de ugrásról ugrása javult az állapotom" - emlékszik vissza Lebegyeva a zürichi történtekre.

Az orosz versenyző mellett az etióp Kenenisa Bekele és az orosz Jelena Iszinbajeva lesz még Brüsszelben az érdeklődés középpontjában. Mint ismert, utóbbi 501 cm-es világcsúccsal nyerte a női rúdugrást Helsinkiben, s ott úgy nyilatkozott, hogy egy-két centivel még idén tovább szeretne javítani a rekordját. A versenyszáma Zürichben nem volt műsoron, most viszont itt a lehetőség a számára. S Brüsszel kedves hely lehet Iszinbajevának, hiszen tavaly 492 cm-rel győzött itt, s akkor éppen az volt minden idők legjobb eredménye.

Kenenisa Bekele ugyancsak világcsúcsra tör, mégpedig 10 000 méteren. A távon Helsinkiben megvédte a világbajnoki címét, s benne is maradt tartalék, hiszen a vb-n 5000 méteren nem állt rajthoz, hiába kapacitálta az etióp szakvezetés. (A hírek szerint a finn fővárosban Bekelétől egy időre elvették az útlevelét, hogy jobb belátásra bírják, s nehogy "megszökjön", de nem használt a pedagógia...) Bekele Zürichben szakadó esőben, felejthető idővel nyert 3000 méteren, Brüsszelbe azonban nagy tervekkel érkezett:

"Jó formában vagyok, és képesnek érzem magam arra, hogy megdöntsem a 10 000 méteres világcsúcsomat. Persze ahhoz, hogy sikerüljön, megfelelő időjárásra is szükségem lenne. De szerintem ezzel sem lesz gond, mert ahogy tudom, Brüsszelben ilyenkor ideálisak a körülmények" - nyilatkozta napjaink első számú hosszútávfutója.

Nos, Brüsszelben eddig három alkalommal futottak világcsúcsot 10 000 méteren: 1954-ben még a legendás csehszlovák Emil Zatopek (28:54,2 p), 1996-ban a marokkói Salah Hissou (26:38,00), 1997-ben pedig a kenyai Paul Tergat (26:27,85). Bekele jelenleg érvényes világrekordja 26:20,31, amit tavaly Ostravában állított fel.

Fábik Tibor