Vágólapra másolva!
Elisztában Lékó Péter győzelemmel kezdte meg Jevgenyij Barejev elleni világbajnok-jelölti párosmérkőzését. Az orosz nagymester ismét Caro-Kann védelmet játszott, és megnyitáselméleti párbajt vívtak. Lékó tért el egy korábbi partijától, de Barejev kecsegtető ellenjátékot kapott. Időzavarban azonban túlbecsülte esélyeit, tisztáldozatát Péter könnyedén döntötte meg, és 34 lépésben fontos nyerést könyvelhetett el. Az örmény Levon Aronjannal szemben a spanyol Alekszej Shirov minőséget áldozott, de elvétette a helyes folytatást, királya matthálóba került. Nyeréssel kezdte a negyeddöntőt az orosz-orosz párharcban Alekszandr Griscsuk, a gondos felkészülés meghozta a kívánt eredményt Szergej Rublevszkij ellen. Nagymesteri szalonremi született az amerikai Gata Kamsky és az izraeli Borisz Gelfand első partijában.

Lékó Péter folytatta nyerősorozatát, sorozatban negyedik játszmáját vezette győzelemre. A 34 lépéses nyerés önbizalmat adhat a folytatásra, de intő jel is lehet, hogy Jevgenyij Barejev elméletileg remekül felkészült a párharcra. A Caro-Kann védelmű partiban Péter tért el a 2004-es Wijk aan Zee-i tornán Viorel Bologan ellen megjátszott változattól, de a nyitásból előnyt nem tudott kihozni. Barejev sikerrel megvalósította a mesterséges sáncolást, aktív bástyája nagymesterünk vezérét üldözte, de az idő szorításában az orosz sakkozó túlbecsülte esélyeit, tisztáldozata egyszerű megdöntésre talált.

A világossal játszók még két játszmát nyertek, s mindkettőben divatos változat került terítékre. Az örmény Levon Aronjan és a spanyol Alekszej Shirov az elfogadott vezércsel egyik éles varijában csapott össze. Shirov minőséget áldozott a kezdeményezésért, szabadgyaloghoz jutott, de időzavarban hibázott a spanyol nagymester. Aronjan a sötét király ellen döntő akcióhoz jutott, a matthálóba került "uralkodó" nem talált védelmet. Remekelt az orosz-orosz párbajban Alekszandr Griscsuk, alaposan felkészült Szergej Rublevszkij kedvenc varijára, és átmeneti tisztáldozata megtörte ellenfelét. Csak "méregette" egymást Gata Kamsky és Borisz Gelfand.

Az első játszmák eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2759) - Alekszej Shirov (spanyol, 2699) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel, 41)
Lékó Péter (magyar, 2738) - Jevgenyij Barejev (orosz, 2643) 1 - 0 (Caro-Kann védelem, 34)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2717) - Szergej Rublevszkij (orosz, 2680) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 34)
Gata Kamsky (amerikai, 2705) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Szicíliai védelem)