Vágólapra másolva!
Moszkvában öt döntetlen született a II. Tal-emlékverseny második fordulójában. Lékó Péter az amerikai Gata Kamskyval osztozott meg a ponton a modern védelmű partiban. Érdekes csatározást láttunk, Kamsky pontos védőlépésekkel keresztezte nagymesterünk kezdeményezési kísérletét. Megküzdött a fél pontért az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az izraeli Borisz Gelfanddal szemben. A világranglistán második ukrán Vaszilij Ivancsuk ismét orosz ifjú titánnal remizett.  Fordulatokban gazdag volt a spanyol Alekszej Shirov és az azeri Sahriyar Mamedgyarov összecsapása, lépésismétlés lett a vége. Az orosz Jevgenyij Alekszejev gyalogot nyert a norvég Magnus Carlsennel szemben, de nem tudta győzelemig fokozni előnyét. A harmadik játéknapon Lékó Péter sötét lesz Vlagyimir Kramnyik ellen.

A szuperverseny második fordulója a döntetlenek napja volt, de a sakkrajongók nem érezhetnek csalódottságot. Érdekes összecsapásokat láttunk, három partiban az anyagi egyensúly is felborult, de a bonyodalmak végül remire oldódtak. Lékó Pétert alighanem meglepte az amerikai Gata Kamsky megnyitásválasztásával, a modern védelemre szavazott, nem akart hosszú elméleti vitát. Péter engedélyezte a vezérszárnyi ellenjátékot biztosító b7-b5 lépést, és ez elegendő ellenesélyt adott, a tartalmas küzdelem békekötéssel zárult.

Megizzadt a remiért Vlagyimir Kramnyik. A szláv védelmű játszmában Borisz Gelfand gyalogot áldozott, majd kedvező körülmények között állította helyre az anyagi egyensúlyt. Az orosz exvilágbajnok tisztáldozattal rendezte sorait, és az izraeli sakkozó nem nézhette tétlenül a vezérszárnyi sötét gyalogok előrenyomulását, a döntetlenért visszaáldozta a tisztet.

Az ukrán Vaszilij Ivancsuk nem akart a Marshall-támadás bonyolult útvesztőiben csatázni Dmitrij Jakovenkoval, de az orosz nagymester felkészült volt az "elkerülő" manőverre is. Jakovenko tisztelte a nagy nevet, békésebb vizekre evezett. Alekszej Shirov és Sahriyar Mamedgyarov játszmája mindig tartogat izgalmat.

Az azeri nagymester elfogadta a kihívást, de könnyen bajba kerülhetett volna. Shirov a kalandok végén vezért nyert két bástya ellenében, lépésismétléssel ért véget a csatájuk. Túlzott önbizalmat nyert Magnus Carlsen az első játéknapon Kramnyik elleni remijéből, kevés hiányzott ahhoz, hogy Jevgenyij Alejszejev megbüntesse a norvég titánt.

A második forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2739) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) döntetlen (Spanyol megnyitás, 45)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2787) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2710) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Magnus Carlsen (norvég, 2714) -Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) döntetlen (Vezércsel, 45)
Borisz Gelfand (izraeli, 2739) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Szláv védelem, 31)
Lékó Péter (magyar, 2755) - Gata Kamsky (amerikai, 2724) döntetlen (Modern védelem, 39)

A verseny táblázata:

Forrás: [origo]

A 3. forduló párosítása:
Gata Kamsky - Alekszej Shirov
Vlagyimir Kramnyik - Lékó Péter
Jevgenyij Alekszejev - Borisz Gelfand
Dmitrij Jakovenko - Magnus Carlsen
Sahriyar Mamedgyarov - Vaszilij Ivancsuk