Vágólapra másolva!
"A dopping megöli a kerékpársportot!" - jelentette ki Christian Prudhomme, a Tour de France igazgatója a sportágat ismételten alapjaiban megrengető spanyolországi doppingbotrány kipattanásának első évfordulóján.

"Az utóbbi tíz évben többet tettünk a tiltott szerek elleni harcban, mint az összes sportág együttvéve, mégsem jutottunk előre. Nincs szükségünk a doppingra, mert megöli a versenyszerű kerékpározást" - fogalmazott a sportvezető.

Hozzátette, nagyon árt magának a Tournak is, hogy még mindig nem tudni, kit lehet a 2006-os viadal győztesének tekinteni, az amerikai Floyd Landis elleni doppingvizsgálat ugyanis egyelőre nem zárult le, jogerős ítélet még nem született az ügyben.

A tavaly kipattant spanyolországi botrányban 58 kerékpáros érintett, legtöbbjüket nem engedték rajthoz állni a 2006-os Touron.

Közben újabb volt telekomos kerékpáros vallotta be, hogy versenyzőként tiltott szereket kapott. Christian Henn, a Gerolsteiner istálló jelenlegi igazgatója ismerte el, hogy eritropoetinnel (EPO) látták el. Korábbi klubtársa, Bert Dietz hétfőn közölte, hogy a Telekom (most T-Mobile) istálló két orvosa, Andreas Schmid és Lothar Heinrich rendszeresen adott neki EPO-t.

"Csak annyit tudok mondani, kaptam és használtam EPO-t, és amit Dietz állított, teljesen fedi a valóságot" - jegyezte meg Henn a cyclingnews című szaklap szerint.

A Telekom (T-Mobile) csapat alkalmazottja volt két világsztár is, a Tour de France-on 1996-ban diadalmaskodó dán Bjarne Riis, illetve az egy évvel később győztes, a napra pontosan egy éve kipattant spanyolországi doppingbotrány miatt idén februárban visszavonult német Jan Ullrich is.

A két orvos munkaviszonyát a csapat felfüggesztette azok után, hogy a gárda volt masszőrje, a belga Jed d'Hont egy hónapja azt nyilatkozta, hogy Schmid és Heinrich tiltott szereket adott versenyzőinek, többek között Riisnek és Ullrichnak.