Vágólapra másolva!
Linaresben az indiai világbajnok Viswanathan Anand elsőségével fejeződött be a szuperverseny. Anand megvédte címét, tavaly is félpontos előnnyel végzett az élen legnagyobb riválisa, a norvég Magnus Carlsen előtt. A 17 éves csodagyerek megismételte remek teljesítményét. Az utolsó játéknapon négy döntetlen született, három játszma nem hozta lázba a sakkrajongókat. Magnus mindent megpróbált, hogy gyalogelőnyös bástyavégjátékát megnyerje az azeri Tejmur Radzsabov ellen, de a 69. lépés után belátta, hogy ezúttal is be kell érni a fényesen csillogó ezüstéremmel. Lékó Péter sötéttel remizett az örmény Levon Aronjannal, és holtversenyben a hetedik helyen végzett a nyolcfős mezőnyben. A sakktörténelem egyik legharcosabb versenyén érdekes csatákat, néha megdöbbentő hibákat láttunk, de élveztük a megalkuvás nélküli küzdelmeket. Az 56 játszmából 25 végződött döntéssel.

Befejeződött az esztendő második szuperversenye, amelyet immár harmadszor két kontinensen rendeztek meg. A mexikói Moreliában játszott első félidőben meglepő eredmények egész sora született meg, a 28 játszmából 15 dőlt el. A címvédő Viswanathan Anand a második fordulóban szenvedett vereséget Levon Aronjantól, szenzáció volt, hogy a 17 éves Magnus Carlsen sötéttel megadásra kényszerítette Veszelin Topalovot. Lidércálommal is felért, hogy Lékó Péter első fordulóban aratott győzelme után három partit is vesztett, kettőt világossal.

A verseny állása az első félidő után:
1.Viswanathan Anand 4,5 pont
2-3. Alekszej Shirov és Veszelin Topalov 4
4-5. Magnus Carlsen és Levon Aronjan 3,5
6-7. Tejmur Radzsabov és Vaszilij Ivancsuk 3
8. Lékó Péter 2,5

Hét forduló után a nagymesterek repülőre ültek, majd mindössze három napot kaptak az akklimatizációra. Kinek jobban, kinek kevésbé sikerült az átállás, és ez rányomta bélyegét a második körre. Az indiai világbajnok nagy rutinja érvényesült, nem kellett erőszakoskodnia, egy nyerés mellett hat remivel is elsőként ért célba. A tavalyi viadalon Magnus Carlsen volt a legnagyobb riválisa, ezúttal is a norvég titán okozta neki a legtöbb fejfájást. Bámulatos, hogy Wijk aan Zee-i holtversenyes első helye után bírta a tempót, újabb Élő-pontokat szerzett, és számítások szerint akár ötödik(!) is lehet az április 1-től érvényes ranglistán.

Az örmény Levon Aronjan is jobban játszott a második körben, Anandhoz hasonlóan egyet nyert hat döntetlen mellett. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov ötven százalékot teljesített, meglepő volt, hogy mattba lépett Magnus ellen. Az örmény Tejmur Radzsabov javított a második körben, a torna doyenje, Vaszilij Ivancsuk nem tudott előbbre lépni. Jó kezdés után összeomlott a spanyol Alekszej Shirov.

Első számú nagymesterünk, Lékó Péter a mexikói első félidőben rengeteget hibázott. Időzavarai végzetesek voltak. Kevés meglepetést tálalt fel riválisainak, megnyitási repertoárja már nyitott könyv, könnyebben készülnek ellene. Rossz formában sakkozott, nehezen választott a lépésjelöltek között, esélyeit nem tudta kihasználni. Gyerekkorában vesztett utoljára öt játszmát egy tornán. Fájó, hogy a világranglistán megelőzi őt Carlsen, Aronjan és Radzsabov a világranglistán, alighanem 11. helyen lesz. Sok idő nincs a kesergésre, március 15-én már Nizzában játszik Péter a hagyományos Amber-versenyen. A sorozat tizenhetedik tornája 21-es katgóriájú, 2752-es Élő-átlagú, a jelenlegi ranglista első tíz helyezettjéből csak Szvidler és Shirov fog hiányozni, mindenki más a fedélzeten Vlagyimir Kramyikkal, Viswanathan Ananddal és Veszelin Topalovval az élen. És a két titán, Magnus Carlsen és az ukrán Szergej Karjakin.

Az utolsó forduló eredményei:
Anand (indiai, 2799) - Topalov (bolgár, 2780) döntetlen (Szicíliai védelem, 23)
Lékó (magyar, 2753) - Aronjan (örmény, 2739) döntetlen (Spanyol megnyitás, 34)
Carlsen (norvég, 2733) - Radzsabov (azeri, 2735) döntetlen (Spanyol megnyitás, 69)
Shirov (spanyol, 2755) - Ivancsuk (ukrán, 2751) döntetlen (Francia védelem, 30)

A verseny végeredménye:
1.Viswanathan Anand 8,5 pont
2. Magnus Carlsen 8
3-4. Levon Aronjan és Veszelin Topalov 7,5
5.Tejmur Radzsabov 7
6. Vaszilij Ivancsuk 6,5
7-8. Lékó Péter és Alekszej Shirov 5,5

A verseny táblázata

Forrás: [origo]

A nagymesterek teljesítménye az Élő-pontszámok sorrendjében:
Anand + 2,2, Carlsen + 15,6, Aronjan + 9,2, Topalov + 0,8, Radzsabov + 4,2, Ivancsuk - 3,6, Lékó - 13,4, Shirov - 15.

A nagymesterek teljesítménye a performance-pontszámok tükrében:
Anand 2829, Carlsen 2808, Aronjan 2787, Topalov 2781, Radzsabov 2758, Ivancsuk 2727, Lékó 2676, Shirov 2676