Vágólapra másolva!
Drezdában szerda este ünnepélyesen megnyitották a 38. férfi és a 23. női sakkolimpiát. Látványos műsor után a kétszeres olimpiai bajnok Polgár Zsuzsa gyújtotta meg az olimpiai lángot. A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov nem vett részt az ünnepségen, Moszkvában autóbalesetet szenvedett, kórházban ápolják. Délután lejátszották a svájci rendszerű viadal első fordulóját. Kellemetlen meglepetésre ötödik helyre rangsorolt férficsapatunk a 40. Irán ellen csak 2-2-t ért el. Négy remi született, a partikban több volt, Polgár Judit, Almási Zoltán, Balogh Csaba és Berkes Ferenc játszott. Női válogatottunk magabiztosan rajtolt, 3,5-0,5-re győzte le Kazahsztánt. Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó, Rudolf Anna nyert, Schneider Veronika remizett. A második fordulóban férficsapatunk a lettekkel, női együttesünk a spanyolokkal mérkőzik meg.

A korábbi sakkolimpiákon az első forduló a legerősebb csapatok számára egyfajta sétagalopp volt, jóval gyengébb ellenfelekkel mérkőztek meg. Az új lebonyolítás mellett a legjobbak már az első játéknapon sem mehettek biztosra. Férfi válogatottunk a vártnál gyengébben rajtolt. Kedvezőnek tűnt a párosítás, hiszen a program a 40. helyre rangsorolt Iránnal hozta össze együttesünket, de Pekingben, az I. Szellemi Sportok Világjátékán borsot törtek csapatunk orra alá.

Az előzetes megállapodás értelmében Lékó Péter nem játszott, Polgár Judit vette fel a küzdelmet a legjobb iránival, Ghaem Maghamival. A taktikus Ghaem békés húrokat pengetett, az orosz huszárjátékot vetette be. Judit a divatos 5.Hc3-ra szavazott, majd a különböző oldalra sáncolás után kezdeményezően lépett fel.

Ghaem kellemetlen kötésbe került, gyalogot vesztett, és szívesen beírtuk volna már a pontot nagymesternőnknek. Egy pontatlan futólépés után azonban Ghaem ellenjátékhoz jutott, majd örökös sakkal kiharcolta a számára értékes döntetlent.

Nehéz dolga volt a sötéttel játszó Almási Zoltánnak. A vezérindiai védelmű játszmában Elshan Moradiabadi kettős fedezékbe vonult, és a zárt gyalogszerkezet mellett Zolinak nem volt igazi esélye. Balogh Csaba a spanyol megnyitású partiban nem tudta bizonyítani igazát, Amir Bagheri alig várta, hogy meghúzzák a 30 lépést, hogy remit kínálhasson.

Berkes Ferenc gyalogot áldozott, nagyon szép kezdeményezéshez jutott, de elszámolta magát, az újabb áldozat csak örökös sakkhoz vezetett. A négy remivel válogatottunk 1 meccsponttal kezdte a viadalt.

A reggeli kapitányi értekezleten az első helyre kiemelt orosz válogatott szakvezetője, Alekszander Bach a táblasorrenddel meglepetést okozott. Vlagyimir Kramnyik mögött az ötszörös bajnok Peter Szvidler játszik, majd Alekszander Griscsuk. A világranglistán második Alekszander Morozevics csak a negyedik emberük!

Az orosz exvilágbajnok Kramnyik is pihent az első napon, az éltáblán Szvidler az örökifjú, 77 éves Viktor Korcsnojjal játszott. Bámulatosan küzdött a veterán harcos, 56 lépésben remizett. Griscsuk sem bírt Yannick Pelletierrel, könnyen nyert Morozevics, az újonc Dmitrij Jakovenko erejéből csak remire futotta, soványka a 2,5-1,5-ös nyerés.

Ukrajna sem villogott, ahogy Kína sem. Azerbajdzsán és a címvédő Örményország a kiütéses győzelemmel lépéselőnyt szerzett riválisaival szemben. Örülhettek a házigazdák, szenzációs a "B" csapatuk bolgárok elleni nyerése. Jól kezdtek a spanyolok.

Az első forduló érdekesebb eredményei:
Oroszország - Svájc 2,5 - 1,5
Vietnam- Ukrajna 1,5 - 2,5
Kína - Fülöp-szigetek 2,5 - 1,5
Macedónia - Azerbajdzsán 0 - 4

Magyarország - Irán 2 - 2
Polgár Judit (2711) - Ghaem Maghami Ehsan (2599) döntetlen (Orosz huszárjáték, 35)
Moradiabadi Elshan (2499) - Almási Zoltán (2663) döntetlen (Vezérindiai védelem, 71)
Balogh Csaba (2616) - Bagheri Amir (2490) döntetlen (Spanyol megnyitás, 30)
Mahjoob Morteza (2507) - Berkes Ferenc (2645) döntetlen (Caro-Kann védelem, 47)

Németország 2 - Bulgária 2,5 - 1,5
Franciaország - Montenegró 2 - 2
Litvánia - Izrael 2 - 2
Örményország - Olaszország 4 - 0
Izland - Egyesült Államok 1,5 - 2,5
Németország 1
- Skócia 3,5 - 0,5
Németország 3 - Spanyolország 0,5 - 3,5
India - Kanada 2,5 - 1,5
Egyiptom - Románia 0,5 - 3,5
Anglia - Törökország 2,5 - 1,5
Észtország - Kuba 1 - 3