Vágólapra másolva!
A báznai szuperverseny hetedik fordulójában az éllovas Vaszilij Ivancsuk újabb győzelmet aratott. Az ukrán nagymester a spanyol Alekszej Shirov ellen nyert, aki hatórás csata végén döntetlent ígérő pozícióban nagyot hibázott. Festői mattkép pecsételte meg sorsát, Ivancsuk egypontos előnnyel vezet a román Liviu-Dieter Nisipeanuval csak remiző izraeli Borisz Gelfand előtt. Az azeri Tejmur Radzsabov megszerezte első győzelmét, az amerikai Gata Kamsky időzavarban nagyot hibázott.

A viadal hetedik játéknapján a legnagyobb érdeklődés Vaszilij Ivancsuk és Alekszej Shirov küzdelmét kísérte. A két nagymester jól ismeri egymást, első partijukat egymás ellen 20 éve a szovjet csapatbajnokságon játszották.

A 82 játszmából Ivancsuk 25-ször diadalmaskodott, Shirov 13-szor kényszerítette feladásra riválisát. A májusi szófiai tornán Shirov kétszer is legyőzte Ivancsukot. Az ukrán olimpiai bajnokot fűtötte a visszavágás vágya, az első körben sötéttel a szicíliai védelmű partiban kockázatokat is vállalt a nyerés érdekében, a bástyvégjátékot csak nagyon pontos játékkal tudta döntetlenre menteni.

Ellenkező színelosztással a várakozásnak megfelelően a Grünfeld védelemben csatáztak. A torna 3. fordulójában Shirov nehéz perceket élt át az azeri Tejmur Radzsabov ellen, most más felépítést választott. Az ukrán sakkozó remek tervet valósított meg, a c vonali triplázással szemben a spanyol nagymester a legjobb esélynek a tisztáldozatot gondolta.

Remek csata dúlt, sötétnek a vezérszárnyon összekötött szabadgyalogjai voltak, Ivancsuk ráadásul súlyos időzavarba is került. A kényszerű bástyacsere megkönnyítette sötét védekezését, és Shirov közel került az áhított döntetlen eléréséhez. A 67. lépésben azonban fatális hibát követett el, Ivancsuk többé már nem hibázott, lépéskényszerbe hozta ellenfelét. Szenzációs nyerőmanővere, a festői mattkép méltó volt az emlékezetes összecsapáshoz.

Az amerikai Gata Kamsky ismét a Caro-Kann védelemmel kísérletezett. Az azeri Tejmur Radzsabov ritkább varit játszott meg, de előnybe nem került. Kamsky időzavarban egyenlőnek értékelt állásban nagyot hibázott, minőséget vesztett, ami eldöntötte a pont sorsát. Radzsabov hat döntetlen után első győzelmének örülhetett, Kamsky negyedszer kapott ki.

Nem okozott nehézséget az izraeli Borisz Gelfandnak, hogy kicsit hátrányosabb pozícióját döntetlenre hozza ki a román Liviu-Dieter Nisipeanuval szemben. A különböző színű futós végjátékban gyalogot áldozott, hogy futójának aktivitását biztosítsa.

A 7. forduló eredményei:
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) - Alekszej Shirov (spanyol, 2745) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 84)
Liviu- Dieter Nisipeanu (román, 2675) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Orosz huszárjáték, 74)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2756) - Gata Kamsky (amerikai, 2720) 1- 0 (Caro-Kann védelem, 49)

A verseny állása:
1.Vaszilij Ivancsuk 5,5 pont
2. Borisz Gelfand 4,5
3. Tejmur Radzsabov 4
4. Alekszej Shirov 3,5
5. Liviu-Dieter Nisipeanu 2
6. Gata Kamsky 1,5

A 8. forduló párosítása:
Shirov - Radzsabov
Kamsky - Nisipeanu
Gelfand - Ivancsuk