Vágólapra másolva!
Hétfőn a főtáblák küzdelmeivel megkezdődik a 125. angol nyílt teniszbajnokság és könnyen előfordulhat, hogy egyedül Czink Melinda képviseli majd a magyar színeket a főtáblán. Arn Gréta sérüléssel bajlódik, de ha felépül a rajtra, akkor is nehéz feladat vár rá, hiszen az idén parádésan játszó német Andrea Petkovicot kapta ellenfélül az első fordulóban, míg Czink az ugyancsak remek formában lévő ausztrál Samantha Stosurral játszik.

A férfiaknál már régóta nem lépett színre magyar teniszező Wimbledonban, ám a hölgyeknél - legalábbis tavalyig - más volt a helyzet. Szávay Ágnes, Czink Melinda, vagy korábban Kapros Anikó és Mandula Petra szép eredményeket ért el.

Szávayra gerincsérülése miatt hosszú kényszerpihenő vár és az idén már nagy valószínűséggel nem tér vissza. Czink Melinda viszont szintén hosszú sérüléshullám után versenyez újra, s "védett ranglistájának" köszönhetően helyet kaphatott a 128-as főtáblán.

"Bizakodva és elszántan várom a rajtot" - mondta Czink, aki hozzátette, hogy teljesen egészséges.

Nem volt ilyen szerencsés Arn Gréta, aki az utóbbi időben remek eredményeket ért el. Legutóbbi versenyén, az eastborne-i torna selejtezőjében azonban egy már biztosan megnyert mérkőzés véghajrájában megcsúszott a füvön és részleges térdszalag-szakadást szenvedett. Ennek ellenére lejátszotta a meccset, meg is nyerte, ám a londoni szereplése veszélybe került.

"Végtelenül sajnálom, mert a legkedvesebb tornám a wimbledoni" - mondta Arn Gréta. "Úgy érzem javult egy kissé a helyzet, csütörtökön megpróbáltam edzeni egy kicsit, de sajnos esett az eső. A végső szót az orvosok mondják ki; lehet, hogy szombaton, vasárnap, de az is előfordulhat, hogy a mérkőzés előtt születik meg a végső döntés, játszhatok-e, vagy sem."

A pénteki sorsolás egyiküknek sem kedvezett, Arn az első fordulóban a 11. kiemelt német Andrea Petkoviccsal kezd, Czink ellenfele a 10. kiemelt ausztrál Samantha Stosur lesz. Patkovic kiváló formában játszik ebben az esztendőben, és a párizsi Roland Garroson az elődöntőig menetelt. Stosur egyesben nem szokott remekelni Wimbledonban, tavaly már az első körben búcsúzott, de vegyes párosban 2008-ban megnyerte a tornát, női párosban pedig kétszer döntőzött. Stosur jelenleg az eastbourne-i füvespályás tornán szerepel, és már a négy között van.

Újra ott lesznek a rajtnál a Williams testvérek, Venus és Serena. Mindketten hosszú sérüléshullám után tértek vissza, előbbi hat hónapot, utóbbi pedig egy teljes esztendőt hagyott ki, azaz wimbledoni diadala óta nem versenyzett.

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint ma nincs náluk jobb teniszező, legfeljebb a belga Kim Clijsters, ha éppen egészséges. Ugyanakkor mind a hárman könnyen elbukhatnak és ebben az esetben a világelső dán Caroline Wozniacki, az orosz Vera Zvonarjova, az olasz Francesca Schiavone, és a Roland Garros friss bajnoka, a kínai Na Li is diadalmaskodhat.

A férfiaknál a selejtezőben indult két magyar játékos, de Fucsovics Márton a második, Kellner Ádám pedig már az első körben kikapott. Ami az esélyeket illeti, négyen jöhetnek komolyabban számításba: a címvédő spanyol Rafael Nadal, aki legutóbb a Roland Garroson bizonyította be ismét kivételes képességeit, Novak Djokovic, aki az idén egészen a párizsi elődöntőig volt veretlen, a svájci Roger Federer (ő állította meg a szerb nagy menetelését) és a brit Andy Murray. A skót játékos az idén nagyon feni a fogát, hogy végre - Fred Perry 1936-os diadala után - újra brit földön maradjon a trófea.