Vágólapra másolva!
Az olimpiai műsorból 2020-tól várhatóan kikerülő birkózás egyszer már túlélt egy hasonló krízist, 2004-ben a szabálymódosítások tartották ott a játékokon. A hazai szövetség főtitkára, Gáspár Tamás erre alapozva még bízik a fordulatban, a MOB-főtitkár Szabó Bence az orosz és az amerikai lobbiban bízik. A legutóbbi olimpián ezüstérmes Lőrincz Tamás szégyennek tartaná, ha száműznék a sportágat az olimpiáról, a másik két londoni dobogósunk a fiatalok miatt aggódik.

Kikerülhet a birkózás az olimpiáról

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága a birkózás kihúzását javasolja az olimpiai programból 2020-tól. A végleges döntést szeptemberben hozza meg a NOB közgyűlése, de az eddigi gyakorlat alapján valószínűtlen, hogy megmentenék az 54 magyar olimpiai érmet hozó sportágat.

"Mindenkinek fáj, és egyáltalán nem reális a döntés, de nincs ez még lefutva, látok esélyt a fordulatra" - reagált az [origo]-nak, Gáspár Tamás, a magyar szövetség főtitkára. "2004-ben is hasonlóan nehéz helyzetbe került a sportág, de onnan is sikerült visszajönni."

Gáspár arra utalt, hogy az athéni olimpia előtt nem sokkal napirenden volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ülésein a kötöttfogású birkózás levétele az olimpiai programból. Raphael Martinetti, a nemzetközi szövetség és Jacques Rogge, a NOB elnöke azonban végül megegyezett, hogy ha módosítják a szabályait, akkor maradhat a kötöttfogás. Ekkor vezették be a háromszor két perces menetekből álló mérkőzéseket, arra számítva, hogy így élvezhetőbbek lesznek a közvetítések.

Az új szabályok azonban sokak szerint összességében rontottak a birkózás helyzetén, a londoni olimpián ezt erősítette meg az [origo]-nak több magyar versenyző is, akik főleg a kedvezményezettség eldöntéséhez alkalmazott sorsolásra panaszkodtak.

Össze sem lehet hasonlítani a helyére törő sportágakkal

Gáspár mégsem gondolja úgy, hogy a visszafelé elsült módosítás miatt került ebbe a helyzetbe a birkózás. "Nehéz jónak vagy rossznak ítélni a változtatást, de szerintem semmiképp sem lehet annyira rossz, hogy emiatt született volna a döntés. Egyszerűen érthetetlen a dolog."

A főtitkár úgy fogalmazott, a helyére pályázó sportágakkal össze sem lehet hasonlítani a birkózást. "Csak a hagyományai miatt, az ókori olimpiák sportágaként ott kellene lennie a játékokon, de ehhez jön még a 177 tagállam, a legutóbbi olimpia élvezetes, teltházas meccsei, és egy olyan dinamikus fejlődés, amelyről sok sportág csak álmodhat."

A mostantól követendő stratégiáról a vezető egyelőre nem tudott beszélni. "Derült égből villámcsapás a döntés, egyáltalán nem foglalkoztunk ezzel a lehetőséggel, így most előbb meg kell beszélnünk a helyzetet."

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Lőrincz Tamás nem tudja elképzelni, hogy véglegessé válik a döntés

Az [origo] egy tavalyi összeállításában próbálta meg körbejárni az esetlegesen fenyegetett magyar sportágak helyzetét. Akkor egyedül a nemzeti sportszövetségeket tömörítő Sportaccord tagja, Leyrer Richárd figyelmeztetett: "A sikersportágaink nincsenek biztonságban, több is közülük hátul van az erősorrendben." Ugyanakkor NOB-tag Aján Tamás és a Magyar Olimpiai Bizottság akkori főtitkára, Molnár Zoltán is cáfolta ezt az állítást.

Az oroszok lehetnek a megmentők

Gáspár Tamáshoz hasonlóan Szabó Bence, MOB-főtitkár is lát még esélyt a fordulatra. "A végrehajtó bizottság javaslatát általában elfogadják, most azonban nem vagyok ebben biztos. Erős orosz lobbira lehet számítani, de a szabadfogású birkózás az Egyesült Államokban és Iránban is magas szinten van."

A magyar birkózóválogatott legutóbb Londonban egy bronzérmet és két ezüstérmet is szerzett az olimpián, mindhárom dobogós elkeseredetten fogadta a hírt. "A világ legnagyobb szégyene lenne, ha ezt az ősi sportágat levennék az olimpia műsoráról" - fogalmazott a Londonban második Lőrincz Tamás, aki elképzelhetetlennek tartja a birkózás bukását, és bízik a nemzetközi lobbiban.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Módos Péter öröme az olimpiai bronzérem megszerzésekor

A bronzérmes Módos Péter a döntés hallatán az utánpótlásért is aggódni kezdett: "A családi hagyományok miatt akkor is birkózni kezdtem volna, ha már annak idején nem lett volna olimpiai sportág, de az biztos, hogy a gyerekek nagy részét külön motiválja a sportágválasztáskor, hogy olimpiai bajnokok szeretnének lenni."

A harmadik helyet egy doppingügynek is köszönhetően megszerző, eredetileg ötödik Hatos Gábor elsősorban a társaira gondolt a hír hallatán: "Én már három olimpián jártam, Rióban szeretnék a helyszínen is dobogóra állni. A csapattársaimat sajnálom, akik a későbbre érnének be. Elkeserítő arra gondolni, hogy számukra már nem lesz olimpia, mert mindenkinek ez az álma."

A NOB részéről a szóvivő, Mark Adams kommentálta a döntést, hangsúlyozva, rendkívül alapos eljárás végén határoztak. "A végrehajtó bizottság tagjaira bíztuk, hogyan döntenek. Egyáltalán nem volt könnyű, ez nem egy fekete vagy fehér típusú döntés, de szerettünk volna teret engedni az olimpiai program megújításának."

A nemzetközi birkózólobbi létrejöttének lehetőségét a britek első reakciója is alátámasztja: "Reméljük, a szeptemberi közgyűlésen visszakerül a programba a birkózás. Ha mégsem, az mélységes csalódás lesz, mert ez a sportág világszerte nagyon népszerű" - nyilatkozta a szövetség ügyvezető igazgatója, Colin Nicholson.