Milliókat bukhat Darázs Rózsa

Szocsi, 2014. február 6.

Darázs Rózsa gyorskorcsolyázó a magyar zászló ünnepélyes felvonása után az olimpiai faluban, Szocsiban 2014. február 6-án, egy nappal a XXII. téli játékok megnyitója előtt.

MTI Fotó: Illyés Tibor
Szocsi, 2014. február 6. Darázs Rózsa gyorskorcsolyázó a magyar zászló ünnepélyes felvonása után az olimpiai faluban, Szocsiban 2014. február 6-án, egy nappal a XXII. téli játékok megnyitója előtt. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Veszélybe került a téli olimpián váltóbeli szereplésével viharokat kavaró rövidpályás gyorskorcsolyázó, Darázs Rózsa Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól kapott ösztöndíja - írja a Blikk.

Darázsnak tavaly februártól 14 hónapon keresztül jár 1500 dollár (347 ezer forint) támogatás, amely összesen 4,8 millió forintra rúg. Csakhogy a korcsolyázónő hosszú időn át nem felelt meg a szigorú pályázati feltételeknek: 2012. december 9. után közel kilenc hónapon keresztül nem volt eredménye, mivel kezdődő gerincsérv miatt kényszerpihenőjét töltötte, kihagyta a tavalyi malmői Eb-t, és a debreceni vébét is.

Más válogatott korisok is jelentkeztek az ösztöndíjra, de az ő pályázataikat elutasították. A szakág vezetője Darázs István, Rózsa édesapja nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója, a Szocsiban szereplők csapatvezetője a Blikknek elmondta: "A jelentkezésével nem volt gond, hiszen a szereplésre esélyesek egyikének számított Darázs Rózsa, de ha tudjuk, hogy hosszú kihagyással kell számolnia, s hónapokon keresztül nem versenyezhet, akkor bizonyára mérlegeltük volna a felterjesztését. Már csak azért is kellemetlen a történet, mert a mi feladatunk, hogy a NOB megbízásából folyamatosan ellenőrizzük a támogatottak szereplését."

Az ügy még pikánsabbá vált, amikor tavaly novemberben a sikertelen torinói kvalifikációs szereplés után Darázs a visszavonulását is bejelentette.

"Csak informális úton jutott el hozzánk a hír, de utána levélben fordultunk a korcsolyázó-szövetséghez, s pontos tájékoztatást kértünk. Néhány nap elteltével azt a választ kaptuk, hogy Darázs Rózsa folytatja pályafutását" - említette a nemzetközi igazgató.

Darázs Rózsa Szocsiban, az ünnepélyes zászlófelvonás után Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ettől függetlenül több hónappal kapcsolatban egyértelműen kérdéses a sportoló ösztöndíjas jogosultsága.

"Fölösleges elébe menni a dolgoknak, de a játékok végeztével mindenképpen kivizsgáljuk az ügyet. Addig felelőtlenség ennél többet mondani" - nyilatkozta Nagy.