Vágólapra másolva!
A kajak-kenusok között egyetlen más nemzetnek nem sikerült annyi indulói helyet szereznie, mint a magyaroknak: a sportágat nyolc férfi kajakos, öt női kajakos és négy férfi kenus képviseli majd Rióban. Kozák Danuta visszatért a világ legjobbjai közé egyesben, és Csabai Edvin szakmai igazgató szerint kiderült, hogy 1000 méteren ismét éremesélyesként kell számolni legjobbjainkkal a férfi kajakos számokban.

„Azzal, hogy múlt héten két újabb kvótát szereztünk, toronymagasan több, 17 indulói helyünk van, mint más nemzeteknek. Csak összehasonlításképpen, a második legtöbb riói kvótát szerző fehérorosz csapatnak összesen 12 versenyzője lesz ott az olimpián. Ez az indulói létszám biztosítja számunkra, hogy a lehető legerősebb csapattal álljunk oda Rióban. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy női kajakban a négy olimpiai versenyszámban összesen 8 beülői hely van, de nekünk csak 5 versenyzőnk szerepelhet Rióban, így adott esetben előfordulhat, hogy nem utazhat olyan kajakosunk az olimpiára, aki egyébként nyerte a válogatókat. Ugyanez a helyzet férfi kajakban, tíz beülői hely van, de csak nyolc versenyző lehet ott országonként, így időnként kompromisszumos megoldást kell keresni” – nyilatkozta Csabai Edvin.

A szakmai igazgató szerint a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség törekvése, hogy minél több ország versenyzői vehessenek részt az olimpián, a kis országoknak kedvez, a hozzánk hasonló nagy kajak-kenus nemzetek számára azonban nem.

Csabai Edvin Forrás: Kajakkenusport.hu

„Ha más egyéni sportágakhoz hasonlóan nálunk is lenne arra lehetőség, hogy számonként két magyar versenyző vegyen részt az olimpián, akkor minden női kajakos döntőben két egységünk indulna. Ez hiába lenne számunkra ideális, a sportág számára nemzetközi szinten igazságtalan lenne” – tette hozzá.

Dombvári felnőtt a feladathoz

Csabai a pótkvalifikációs versennyel maximálisan elégedett volt, kiemelte, hogy Dombvári Bence nagy utat tett meg.

Két nap alatt négy darab 1000 métert ment életre-halálra. Közvetlenül a páros döntő után készült vele egy interjú, ha valaki azt megnézi, akkor lesz arról fogalma, hogy milyen, amikor egy sportoló a végsőkig feszítve a húrt kihajtja magát. Természetesen a párja, Hufnágel Tibor is nagyot ment, ők ketten bebizonyították, hogy 1000 méteren egyesben és párosban ismét számolni kell a magyarokkal. Nagyon jól szerepelt Horváth Bence is K-1 200 méteren. Ő szintén kvótát érő helyen végzett, az más kérdés, hogy a páros győzelme miatt mi addigra már elértük a maximálisan megszerezhető nyolc indulói helyet.”

Dombvári Bence Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nagy örömet jelentett a számára, hogy a Világkupán Kozák Danuta visszatért a legjobbak közé a nemzetközi mezőnyben is.

ami lélektanilag nagyon fontos az egész magyar válogatott számára. Ezért nekem kicsi furcsa volt Douchev-Janics Natasa szerdai szétlövés után tett nyilatkozata, hogy a csapat nem elég összetartó. Azt tapasztaltam a Világkupán és nagyon jó volt látni, hogy a fiatalabb versenyzők egymással és a Natasához hasonló rutinosabbakkal is jól megtalálják a hangot. Douchev-Janics ellenfele, a 21 éves Lucz Dóra is úgy nyilatkozott kint a regattán a magyar újságíróknak, hogy számára mekkora megtiszteltetés egy háromszoros olimpiai bajnokkal csatázni.”

Hozzátette, hogy Douchev-Janics rövidebb távon aratott sikere nem meglepő, annak azonban nagyon örül, hogy van már olyan fiatal versenyző is ebben a számban, aki ütőképes tud lenni a nemzetközi mezőnyben.