Vágólapra másolva!
Kulcsár Krisztián lett a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke. Az elnökválasztás második körében 159 érvényes szavazatból 108-at kapott a világbajnok párbajtőröző, a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója, a korábbi elnök Borkai Zsoltra 51-en voksoltak. A posztra pályázó harmadik jelölt, Szabó Bence az első körben 27 szavazattal kiesett. 

Kulcsár Krisztián - névjegy

Született: 1971. június 28., Budapest
Sportága: vívás, párbajtőr
Legnagyobb sikerei: olimpiai ezüstérmes csapatban (1992, 2004), világbajnok egyéniben (2007), világbajnok csapatban (1998, 2001), vb-3. csapatban (1995, 2007), Európa-bajnok csapatban (1998, 2007), Eb-2. csapatban (2008), Eb-3. egyéniben (2000), magyar bajnok egyéniben (2012)

Sportvezetőként: a Magyar Vívószövetség elnökségi tagja (2004-2012), a BOM a Magyar Sportért Alapítvány létrehozásának egyik kezdeményezője (2013), a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója (2014-)

A MOB tisztújító közgyűlése Szabó Tünde sportért felelős államtitkár felszólalásával kezdődött. Az államtitkár szerint a MOB alapszabályának áprilisi módosításával nyitottabbá vált az olimpiai mozgalom. A kormány és a testület együttműködését kiválónak nevezte, a közös munka következő céljának pedig az olimpiai bázis bővítését és az olimpiai eszme védelmét jelölte meg. Beszélt arról is, hogy

a kormány továbbra is kiemelten kívánja támogatni a magyar sport ügyét, a magyar sport jövőjéért folytatott munkát pedig a most megválasztott tisztségviselőkkel képzelik el.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Fotó: Szabó Gábor - Origo

A MOB 194 tagjából nem mindenki vett részt a tisztújításon, folyamatosan változott a jelenlévők száma. Az első napirendi pontokról még 168-an, az elnökről már csak 166-an szavaztak. A tagság egyhangúlag elfogadta a tagsági változást, a 2016-os tevékenységről szóló "Londontól Rióig" beszámolót, a 2017-es évi költségvetést, a riói olimpiáról szóló beszámolót, valamint a júliusi Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lebonyolításáról szóló előterjesztést is. Szintén egyhangúlag hagyta jóvá a tagság a téli olimpián való részvételről szóló előterjesztést. A tavalyi évi könyvvizsgálói jelentés elfogadásánál egy tag tartózkodott.

Elnököt választ a MOB Forrás: MTI/Illyés Tibor

A tisztújító szavazás elnöke, Schmitt Pál tiszteletbeli elnök felkérésére

a szavazás előtt a jelöltek röviden ismertették programjukat.

A sorsolás szerint Szabó Bence kezdte a felszólalásokat. "Konstruktív és párbeszédre építő MOB-ot szeretnék, mely

Egy olyan MOB-ot, ahol a tagok proaktívan dolgoznak. Erős és bátor MOB-ot szeretnék, amely partnerként dolgozik a mindenkori kormánnyal, de őrzi függetlenségét, és a tagságra bízza a legfontosabb döntések meghozatalát. Egy olyan MOB-ot szeretnék, amelynek van bátorsága bármikor kiállni igazáért, elképzeléseiért.

A sportolói bizottság erősödését szeretném elérni. Alázatos és takarékos MOB-ot szeretnék, amelynek működési költségét meghaladja a sportra fordított összeg. Ehhez struktúraváltásra van szükség, aktív elnöki jelenléttel ez megvalósítható." Szabó Bence "Az egyetlen helyes út a tisztességes játék" jelmondatot választotta programjához, amely azt szimbolizálja, hogy mindig a doppingellenesség élén fog állni. Beszéde végén azt ígérte, elnökké választása esetén a MOB kezdeményező és innovatív, valamint hagyománytisztelő és az olimpiai család minden tagjára odafigyelő testületként működik majd tovább.

Szabó Bence mondja a beszédét Fotó: Polyák Attila - Origo

Kulcsár Krisztián felhívta a tagság figyelmét arra, hogy a gazdaság és a sport területén egyaránt kipróbálta magát, így e két terület tapasztalatainak ötvözetét ajánlja fel elnökként. "Programom a partnerségen alapszik, hiszen

megválasztásom esetén az ajtóm mindenki előtt nyitva áll majd. Elnökként a MOB apparátusával együtt napi szinten együttműködöm majd a sportért felelős államtitkársággal. Partnerségi viszonyt alakítok ki a nemzetközi sportszervezetekkel, ebben a munkában személyesen is részt vennék.

A kommunikáció területén változásokat tervezek, többre van szükség, mint egy jó honlap és sajtótájékoztatók, meg kell mutatnunk sportolóink sikereit ahhoz, hogy felfigyeljenek ránk. A MOB jó úton jár, de válaszúthoz érkezett. A modern, jól felépített kommunikáció és a piaci alapú működés elkerülhetetlen, ahogyan a teljes állású elnöki pozíció is. Mindannyian számíthattok rám" – zárta beszédét Kulcsár Krisztián.

Kulcsár Krisztián, a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója Fotó: Polyák Attila - Origo

Borkai Zsolt hangsúlyozta: soha nem volt még példa arra, hogy ilyen sokan jelentkeztek volna az elnökjelöltségre és az alelnökjelöltségre. "Olyan emberek jelentkeztek, akik a magyar sportért, az olimpiai mozgalomért sokat szeretnének tenni. Az elmúlt években jól dolgoztunk együtt, köszönet ezért a tagságnak, valamint azoknak, akik összefogással, együttgondolkodással képesek voltak a magyar sportot szolgálni.

De a konklúziót is le kell vonnia egy hét éven keresztül regnáló elnöknek. Meg kell újulni, meg kell nézni, melyek azok a kapcsolódási pontok, melyek az olimpiai mozgalmat, a magyar sportot előre tudják vinni." Borkai Zsolt emellett a nagy és komoly hagyományok továbbvitelét a fiatalok felé, valamint a Magyar Olimpiai Múzeum létrehozását ígérte.

Borkai Zsolt mondja el a beszédét Fotó: Polyák Attila - Origo

A jelen lévő 166 tagból 84 szavazata kell ahhoz, hogy az egyik jelölt elnök legyen. Az első fordulóban Kulcsár Krisztiánra 83-an szavaztak, vagyis

egyetlen szavazat hiányzott neki ahhoz, hogy már az első körben elnöknek válasszák.

Borkai Zsolt 53, Szabó Bence 27 szavazatot kapott, így ő kiesett.

Kulcsár Krisztián Fotó: Polyák Attila - Origo

A második körben Kulcsár Krisztán 108, míg Borkai Zsolt 51 voksot gyűjtött be – így

Kulcsár Krisztián lett a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo mindhárom elnökjelölttel készített interjút a választás előtt, Szabó Bence ezeket mondta nekünk, Borkai Zsolttal itt beszélgettünk, Kulcsár Krisztián pedig ezt az interjút adta.

A közgyűlésen négy jelöltből alelnöknek Orendi Mihályt (114 szavazat) és Deutsch Tamást (102) választották meg. Gémesi György 65 voksot kapott, Magyar Zoltán pedig az elnökválasztás után visszalépett.