A katarinál is rosszabb forgatókönyvvel készül Tokió az olimpiai maratonra

athletics Horizontal
Russia's Fyodor Shutov competes in the Men's Marathon at the 2019 IAAF Athletics World Championships in Doha in the night between October 5, 2019 and October 6, 2019. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
A jövő évi nyári olimpián várható extrém hőség miatt a tervek szerint nem Tokióban rendezik meg a maratoni futóversenyeket, illetve a gyalogló számokat. A tokiói kormányzó azonban ragaszkodna az eredeti helyszínhez, és már terve is van, hogy lehet áthidalni a nehézségeket.

A katari atlétikai világbajnokság maratoni versenyszámai során látott káoszból okulva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel (IAAF) közösen úgy döntött, hogy a jövő évi nyári olimpia férfi és női maratoni számait, valamint a gyalogó számokat (férfi és női 20 km, férfi 50 km) a Tokiótól 800 kilométerre északra fekvő Szapporóban rendeznék meg, ahol a játékok idején átlagosan 5-6 fokkal alacsonyabb az átlaghőmérséklet.

A jelenlegi tervek szerint Tokióban hajnali 5.30-kor rajtolna az 50 kilométeres gyaloglás és 6-kor a maraton, hogy az atléták ne legyenek kitéve a 30 fok feletti kánikulának. A tokiói kormányzó most azzal az ötlettel állt elő, hogy éjjel háromkor rajtoljanak a hosszútávú versenyszámok, ami aligha fogja elnyerni a sportolók tetszését.

Az idén a dohai atlétikai világbajnokságon éjfél után indult a maratoni mezőny, amely így is 30 fokban és magas páratartalom mellett teljesítette a 42 195 méteres távot. A női mezőny közel fele nem tudta befejezni a versenyt, de a férfiaknál is nagyon sokan voltak kénytelenek feladni, ahogy az 50 kilométeres gyaloglás mezőnyét is megtizedelte az extrém kánikula.

A 2020-as tokiói olimpiát július 24. és augusztus 9. között rendezik.