Vágólapra másolva!
Az olasz Filippo Ganna nyerte az országúti kerékpáros világbajnokság férfi egyéni időfutamát a legendás imolai versenypályán.

A versenypálya, mely Ayrton Senna halálát is okozta, és megannyi emlékezetes pillanatot adott a Formula-1 rajongóinak, ezúttal egy másik sportágat lát vendégül a hétvégén. A világ legjobb kerékpárosai mérik össze erejüket az aszfaltcsíkon és annak környékén.

A címvédő hatalmas bukását és a holland Anna Van der Breggen diadalát hozó csütörtöki, női egyéni időfutam után pénteken a férfiak mérhették össze erejüket. A táv 31,7 kilométer volt, amiből csak az utolsó bő három kilométer zajlott az Enzo és Dino Ferrariról elnevezett imolai versenypályán.

Filippo Ganna a férfi egyéni időfutam történetének első olasz világbajnoka Forrás: AFP/Marco Bertorello

A viadalon két magyar is részt vehetett, közülük Peák Barnabás a 38., Filutás Viktor pedig az 51. helyen végzett. Az aranyérem a hazai pályán tekerő Filippo Gannáé lett, aki 26 másodperccel gyorsabban teljesítette a pályát, mint az ezüstérmet belga Wout Van Aert. A dobogó legalsó fokára a svájci Stefan Küng állhatott fel.

A 24 éves Ganna tavaly bronzérmes volt ebben a versenyszámban az ezúttal az ötödik helyen záró Rohan Dennis, valamint a Giro di Lombardián elszenvedett súlyos bukása miatt távol maradó Remco Evenepoel mögött.

A kétszeres olasz bajnok tehetség az országút mellett a pályakerékpáros szakágban is kiváló eredményeket tudhat magáénak. Fiatal kora ellenére már négyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok.

Országúti kerékpár, világbajnokság, Férfi egyéni időfutam (31,7 km)
világbajnok: Filippo Ganna (Olaszország) 35:54.10 perc
2. Wout van Aert (Belgium) 26.72 másodperc hátrány
3. Stefan Küng (Svájc) 29.80 mp h.
...38. Peák Barnabás 3:32.16 perc hátrány
...51. Filutás Viktor 5:23.50 p h.