Három évvel ezelőtt történelmet írt a magyar gyorskorcsolya válogatott a téli olimpián

Horizontal WINTER OLYMPIC GAMES MEDAL
Hungary's gold medallists Shaoang Liu, Shaolin Sandor Liu, Viktor Knoch and Csaba Burjan pose on the podium during the medal ceremony for the short track Men's 5000m Relay at the Pyeongchang Medals Plaza during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games in Pyeongchang on February 23, 2018. / AFP PHOTO / Dimitar DILKOFF
Vágólapra másolva!
A 2018-as téli olimpiai játékokat a dél-koreai Phjongcshangban rendezték meg, ahol Magyarország az első aranyérmét szerezte meg a téli olimpiák történetében. Három évvel ezelőtt a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfiváltójának 5000 méteres A döntőjében a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba fémjelezte magyar csapat olimpiai csúcsot jelentő idővel szerezte meg az első helyet.

Három évvel ezelőtt a mai napon volt a rövidpályás gyorskorcsolyázók váltójának a döntője a phjongcshangi téli olimpián. Liu Shaolin Sándor már korábban a pontszerző ötödik helyen végzett a férfiak 500 méteres versenyében, mivel rajt-cél győzelmet aratott a B-döntőben.

A téli olimpia utolsó száma a férfiváltók 5000 méteres A döntője volt, ahol Liu Shaolin Sándor mellett Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba szerepelt még a magyar csapatban.

Három évvel ezelőtt a magyar csapat történelmet írt Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A magyar csapat már a verseny elején próbált az élre állni, de a dél-koreai csapat átvette a vezetést, majd később a kínaik kerültek az élre. A verseny féltávjánál a magyar csapat a harmadik helyen állt, a dél-koreai csapat kicsúszott. Az utolsó nyolc körnek a második helyen vágott neki a magyar váltó, de a remekül időzített váltásnak köszönhetően Liu Shaolin Sándor megszerezte az első helyet a magyar csapatnak.

Magyarország első aranyérmét szerezte meg a téli olimpiák történetében, ráadásul olimpiai csúcsot (6:31.971) jelentő idővel.

A korcsolyasport dicsőségfalán aranybetűs dátummá vált 2018. 02. 22., amikor a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor alkotta rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét Pjongcsangban.

A történelmi teljesítmény előtt tisztelegve február 22-e a Magyar Korcsolyázás Napja lett.

Magyarország utoljára 1980-ban, Lake Placidben nyert érmet a téli olimpián, akkor a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettős lett második.

Összesen egy arany-, két ezüst- és négy bronzérmet szerzett Magyarország a téli olimpiák során.

A phjongcshangi téli olimpián a Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca összeállítású magyar női csapat a negyedik helyen végzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók váltójában. Liu Shaolin Sándor 500 és 1500 méteren az ötödik helyet szerezte meg. Jászapáti Petra hatodik helyen zárt az 1500 méteres versenyen.