Ha Sidi Péter nem hagyja abba versenyzőtársai pocskondiázását, eltiltják a lövészettől

148073333 Horizontal
Hungary's Peter Sidi competes in the 50m rifle prone men's qualification at the London 2012 Olympic Games at the Royal Artillery Barracks in London, on August 03, 2012. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI (Photo by MARWAN NAAMANI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Magyar Sportlövő Szövetség elnöke, Nagy György szerint Sidi Péternek haladéktalanul be kell fejeznie az ellenfelei, köztük Péni István közösségi médiában zajló pocskondiázását. Ellenkező esetben azonnali eltiltásra számíthat a komáromi sportoló, aki saját maga nevezte be a magyar csapatot az Újdelhiben megrendezett VK-csapatversenyre. Nagy György szerint a Magyar Olimpiai Bizottságot is megkérik arra, hogy a tokiói olimpia idején Sidi és Péni úgy kerüljön elhelyezésre az olimpiai faluban, hogy mindketten maximálisan a saját versenyzésükre koncentráljanak. Az elnök a magyar szövetség honlapjának adott interjút.

A magyar szövetség elnöke az interjúban elmondta: eredetileg el sem akartak indulni az indiai VK-versenyen, de aztán Sidi volt az, aki ezt kérte. Ekkor több klub is jelezte, hogy az egyesületek költségén szívesen indítanának versenyzőt Indiában.

Péni István (Pekler Zalánnal együtt) visszalépett a csapatversenytől, amelyre SIdi Péter nevezte be hazánkat Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency/Lin Shanchuan

Így utazott ki a magyar csapat. Nagy György szerint a magyar szövetség hibát követett el azzal, hogy nem küldött csapatvezetőt a távoli országba. "Szövetségünk, illetve jómagam hibáztunk, amikor a hat sportlövő élére nem neveztünk ki csapatvezetőt. Talán egy határozott csapatvezetővel elkerülhető lett volna a nemzetközi presztízsveszteség" - mondta Nagy György.

Kiderült az is, hogy az ominózus csapatversenyre a Magyar Sportlövő Szövetség egyáltalán nem nevezte be Magyarországot, ezt Indiában SIdi Péter tette meg. Nagy György erről a következőket mondta:

Ezek után végül a csapat elindult, tehát ez azt mutatja, hogy meggyőzték egymást az indulásról. Az indulási díj számláját a verseny vége után küldték meg az indiai szervezők a magyar szövetségbe, amit ki kellett fizetnünk, hogy ne veszélyeztessük a magyar sportolók további indulási lehetőségeit.

Amint azt az Origo is megírta, a VK-viadalon a csapatversenyen robbant ki botrány, mert Sidi Péter - előzetes ígérete ellenére - megint úgy versenyzett volna, hogy puskájára felszereli a bipodot. A bipod ezen használatát korábban többször megengedték a nemzetközi versenyeken Sidinek.

Sidi Péter többet nem használhatja a bipodot Forrás: AFP/STF/Marwan Naamani


"Nemzetközi versenyeken előfordult, hogy Péter használhatta ezt a bipodot. Delhiben is megengedték neki, így szabályosan állt be vele a lőállásba. Ismerjük a mondást, hogy az a gól, amit a bíró megad. A Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) is érzi, hogy a szabály betartatása fontos és a világkupa után az ISSF magasrangú vezetője, aki korábban átengedte a vitatott bipodot, a következőket írta Sidi Péternek és Péni Istvánnak:

mondta Nagy György. "Egy jól működő csapatban a versenyzők egymást segítik és sportszerűen betartják egymásnak tett ígéreteiket.

Nagy György, a Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke Forrás: MTI/Kovács Tamás

Minden résztvevő és ráadásul a kint tartózkodó két edző is tudott arról, hogy Sidi Péter megígérte, nem fogja használni a vitatott bipodot. A verseny selejtezőjében ezt be is tartotta.

Amikor felkerült a döntő elején a bipod, a két huszonéves fiatalember, Péni István és Pekler Zalán becsapva érezte magát. Nem tudom megmondani, hogy miként döntöttem volna 23, illetve 20 évesen egy hasonló helyzetben. Mai fejemmel tudom, hogy nem lett volna szabad kiállni a döntőből, hiszen ezzel az ISSF és az MSSZ céljaival, érdekeivel ellentétesen cselekedtek.

Gratuláltak az indiaiaknak és elfogadták, hogy így csak ezüstérmesek. Sajnos, az ISSF utólag ezt nem így értelmezte."

Nagy György szerint azonnal véget kell vetni a sportágban zajló áldatlan állapotoknak: "A mai naptól kezdve a két sportlövőnek saját egyesületében kell felkészülnie az ötkarikás megmérettetésre" - mondta az elnök.

Sidi Péternek be kell fejeznie az ellenfelei közösségi médiában zajló pocskondiázását Forrás: MTI/Illyés Tibor

Egyeztetést kezdeményeztem az olimpiai bizottság vezetőivel a versenyzők legideálisabb elhelyezéséről az olimpiai faluban, hogy mindannyian csak a versenyre koncentrálhassanak. Péni István esetében fontosnak tartom, hogy csak önmagára koncentráljon és bízza a bírókra a többi versenyzővel kapcsolatos döntéseket.

Csütörtökön derült ki, hogy a botrány miatt a magyar szövetség mind Sidi Péter, mind Péni István, mind Pekler Zalán 3-3 havi Gerevich-ösztöndíját megvonta.