Vágólapra másolva!
Szőke Alex képviselheti a magyar színeket a 97 kilogrammos súlycsoportban májusban a szófiai olimpiai kvalifikációs birkózóversenyen.

A magyar szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint a kategória három legjobbja, a 2009-es világbajnok Kiss Balázs, az Eb-3., U23-as vb- és Eb-győztes Szilvássy Erik és a világkupa-2., junior kontinensbajnok Szőke Alex körmérkőzéses rendszerben találkozott egymással a Körcsarnokban. Ezt azért rendezték meg, mert

februárban, a tatai felmérőn Szőke volt a legjobb, így ő indult a BOK-csarnokban rendezett európai olimpiai kvalifikáción, de nem sikerült tokiói indulási jogot szerezni, ezért riválisai újra lehetőséget kaptak a bizonyításra.

A körmérkőzéses válogató első találkozóján Szilvássy és Kiss is egy-egy intéssel és pörgetéssel szerzett három-három pontot, de mivel mindezt Kiss később tette, ő nyert. A második derbin Szőke intéssel és levitellel szintén felülmúlta (3-0) a térdsérüléssel bajlódó Szilvássyt.

A két győzelemig tartó döntő első felvonásán Szőke 3-0-s vezetést szerzett intéssel és pörgetéssel, de a veterán Kiss intéssel és fejlefogásos pörgetéssel egyenlített, a rossz challenge pedig az ő 4-3-as győzelmét hozta. Mivel a kiírás szerint csak intéssel nem lehet meccset nyerni, a következő küzdelmes 1-1 nem számított. A harmadik etapon Kiss válldobással vezetést szerzett, Szőke tovább vitte, majd kiemelte, így 6-4-gyel kiegyenlített. A végső csatában már nem volt mese, Szőke ledöntést, intést és kiemelést követően 10-0-ra diadalmaskodott.

Szőke Alex indulhat az olimpiai kvalifikációs birkózótornán Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Így a májusi, szófiai olimpiai világselejtezőn Szőke Alex indul, az áprilisi varsói Európa-bajnokságon pedig Kiss Balázs.

Valószínűleg a varsói Eb lesz élete utolsó világversenye, s ha ott is olyan jól birkózik, mint ma, jó eséllyel szépen búcsúzhat el profi pályafutásától. Szőke Alex ma hivatalosan is felnőtté vált. Ismét bebizonyította, hogy a világelitnek egyaránt komolyan kell számolnia vele. Remélem, megszerzi a kvótát Szófiában" - mondta Sike András szakvezető.

Szőke Alex elmondta, rendkívül megterhelő volt a nap, hiszen öt mérkőzést kellett vívni.

Remekül, igazi ravasz rókaként küzdött, le a kalappal előtte" - mondta.