Hiába maradt le pár ponttal az olimpiáról a magyar atléta, nagy célokkal vág neki a következő éveknek

Huszák János atlétika diszkoszvetés
Hungary's Janos Huszak competes in the Men's Discus Throw heats at the 2019 IAAF World Athletics Championships at the Khalifa International stadium in Doha on September 28, 2019. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Két elúszott olimpiája sem roppantotta meg a diszkoszvető Huszák Jánost, akihez most „házhoz jön" a Gyémánt Liga.

Huszák János már öt éve is élvonalbeli diszkoszvető volt, amit a 64.89 méteres egyéni csúcsa is bizonyított, mégis elúszott az olimpiája, mert a nevezési szint kerek 65 méter volt. A legjobbját idén ígéretes 65.38-ra javította,

Splitben megnyerte a Dobó Európa Kupát, Debrecenben az országos bajnokságot, nyolcszor dobott 63 méternél is nagyobbat, de ez is kevés volt ahhoz, hogy Tokióban dobókörbe állhasson.

Mindössze 62 centiméteren, a világranglistán pedig 3-4 ponton múlott, hogy az olimpia felé vezető úton a sorompó ezúttal sem emelkedett fel előtte.

Égből pottyant eredmények

Ahhoz képest, hogy a Ferencváros 29 esztendős dobóatlétája öt év leforgása alatt két olimpiáról is lemaradt, ami a külső szemlélő számára felér egy méretes fiaskóval, Huszák minden mondata arra utal, hogy sorsának alakulása nem roppantotta meg.

Huszák Jánosnak a májusi Dobo Európa Kupán szerzett aranyérme sem volt elég a tokiói kijutáshoz Forrás: European Athletics

Ez viszont távolról sem jelenti azt, hogy egy vállrántással belenyugodott volna a történtekbe, és most úgy csinálna, mint ha néhány vetélytársának erősen megkérdőjelezhető eredménye nem zökkentette volna ki a nyugalmából. Először 2016-ban, aztán az idén is, amikor előkerültek a régi trükkök.

Akadt olyan diszkoszvető, aki a teljesítési határidő lejártának utolsó napján este 8 órakor „talált rá" a legjobb formájára, és az egyéni csúcsán métereket javítva lett egyszerre csak, szinte a semmiből előbukkanva, tokiói induló.

Mások még 2019-ben dobtak akkorát, hogy csak néztünk, aztán Tokióban harmatgyenge teljesítménnyel az indultak még osztályba süllyedtek. Ezekkel a mesterkedésekkel sajnos nem lehet mit kezdeni, csak sommásan megállapítani, hogy ennek nem így kellene lennie" – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Huszák János, aki emberi nagyságát bizonyítva nem felelősöket keres, hanem helyesen a munkájára és saját terveire igyekszik terelni a figyelmet.

Ott lett volna a helye neki is

„Varga Rolandnak, az edzőmnek, és vele együtt nekem is az a véleményem, hogy a jól felépített felkészülésnek köszönhetőn remek formába lendültem az olimpia évében, és ott is lett volna a helyem a tokiói mezőnyben, feltéve, hogy ebben nem akadályoznak meg. Nem a nagy mellény mondatja velem, de egy 65 méteres dobásra is képes lettem volna, amivel most az első hatba lehetett kerülni.

Ha valami nagyon rossz és váratlan nem kavar be, mert súlyos sérülések már háromszor is lefékeztek, és a manipulációknak is az elejét tudják venni, akkor ígérhetem, hogy Párizsból pontszerzőként fogok hazatérni.

Önbizalomnövelő lenne a számomra, ha 2022-ben, amikor Európa-bajnokságot és vb-t is rendeznek, kétszer is a döntőbe jutnék, hogy aztán a mércét még magasabbra tudjam állítani magam előtt a 2023-as budapesti világbajnokságon.

Nincs annál szebb egy sportoló számára, mint hazai pályán versenyezni, magyar szurkolóknak örömöt szerezni a jó teljesítményekkel."

„Gyémántos" Budapest

A legközelebbi megmérettetésre viszont, ami igazolhatja Huszák szavait és jó formáját, már néhány nap múlva, az augusztus 24-én az MTK Lantos Mihály Sportközpontban megrendezésre kerülő „Continental Tour Bronze" versenysorozatba tartozó Magyar Nagydíjon sor kerül.

Huszák János legközelebb Budapesten bizonyíthat Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A nemzetközi viadal nem akármilyen különlegessége, hogy a World Athletics a koronavírusjárvány miatt elhalasztott Gyémánt Liga versenyekből két szám, a női súlylökés és – Huszák örömére – a férfi diszkoszvetés megrendezését Budapestre bízta.

Még az olimpia előtt kinéztem magamnak a shenzheni Gyémánt Liga versenyt, de mivel a kínai város nem lehet házigazda, most az következik, hogy nem én megyek a távoli országba, hanem a diszkoszvetőverseny jön el hozzám Budapestre, amiben nagy lehetőséget és annál is nagyobb kihívást látok" – mondta befejezésül Huszák János.

Szalay Péter
SzPress Hírszolgálat