Már hivatalos: Párizsig marad a lovaglás az öttusában

KASZA Róbert
Tokió, 2021. augusztus 7. Kasza Róbert a férfi öttusázók lovaglás versenyszámában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadionban 2021. augusztus 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A lovaglás a párizsi olimpiáig az öttusa része marad, miközben 2023-tól a fiatalok versenyeit már az új módon, anélkül kell megrendezni.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) végrehajtó bizottsága csütörtökön videokonferencia keretében tájékoztatta a tagszövetségeket azokról a jelentős változásokról, amelyekről még az elmúlt héten saját hatáskörben döntött, ám közben különböző sajtóorgánumok kiszivárogtattak.

- számolt be Gallai István, a magyar szövetség főtitkára a történtekről az MTI-nek.

Hozzátette, a vezetők nem a tokiói "lovasbakival" indokolták a döntést, hanem azzal, hogy a sportág világméretű fejlődésének gátja az, ha bizonyos térségekben, példaként a karibi vidéket említették, nem tudják biztosítani a lóállományt. Egy sportág ötkarikás műsoron maradásának viszont feltétele, hogy minél több helyen űzzék.

Kasza Róbert a férfi öttusázók lovaglás versenyszámában a tokiói olimpián Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Gallai István hangsúlyozta: biztos, hogy a 2024-es párizsi olimpián még a lovaglás is az öttusa része lesz, hiszen a mostani nemzedék még így készül, ám 2023-tól a fiatalok versenyeit már az új módon kell megrendezni.

Azt, hogy mi lesz az új sportág az öttusán belül, már az UIPM új vezetése fogja eldönteni, ugyanis november 27-28-án tisztújító közgyűlést tart a világszövetség.

Az új sportágtól követelmény, hogy ne legyen drága, könnyen szállítható legyen az eszköz, és a fiatalok körében népszerű legyen.

"Jövő héten Monacóban én is részt veszek a technikai, a versenyzői és az edzői bizottság tagjainak megbeszélésén, amely után már tisztább lesz a kép. Már csak azért is, mert az idő sürget, a programbizottságnak pedig december 10-ig javaslatot kell benyújtania a NOB számára. A végső döntést a pekingi téli olimpia idején hozzák meg"

- mondta Gallai István, aki jelezte: nem örülnek a döntésnek, de tudomásul kell vennünk.

Joël Bouzou, az UIPM alelnöke a L'Equipe francia sportnapilapnak szerdán megerősítette a brit Guardian keddi értesülését, hogy a lovaglást kivették az öttusából. A Guardian szerint a helyére a kerékpározás kerülhet.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa az 1912-es olimpia óta szerepel az ötkarikás játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán - például a lövészetet és a futást jelenleg együtt rendezik egy kombinált szám keretében -, de a sportágak sosem cserélődtek.