Vágólapra másolva!
A 2018-as pjongcsangi olimpián sporttörténelmet írt a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott, ugyanis a férfi váltó fantasztikus teljesítménnyel hazánk első aranyérmét nyerte a téli ötkarikás játékok során. A februári világversenyen Liu Shaolin Sándorék más összetételben, de újra nagy esélyekkel vághatnak neki az éremszerzésnek, és egyéni számokban is realitás számukra a dobogós helyezés. A sikeres világkupa-szereplést követően elmondhatjuk, hogy a férfiaknál három világklasszis versenyző, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry száll harcba az érmekért, akik egyéniben, férfi váltóban és a női versenyzőkkel kiegészülve mix váltóban is odaérhetnek a dobogóra. A 2018-ban olimpiai bajnok férfi váltó klasszis sportolója, az azóta visszavonult Knoch Viktor az Origo Sportnak elmondta, milyen teljesítmény várható a magyar korcsolyázóktól a 2022-es pekingi játékokon.

A szeptemberi hazai válogatóval kezdődött meg a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott 2021/2022-es idénye, amelynek fő eseménye a februári pekingi téli olimpia.

Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang a férfi váltóval címvédőként vághatnak neki a jövő évi ötkarikás játékoknak, amelyre egy négy versenyből álló világkupa-sorozaton - amelynek harmadik állomása a debreceni Főnix Arénában volt - lehetett megszerezni a kvótákat.

Fontos kiemelni:

2018-ban a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat sporrtörténelmet írt, ugyanis fantasztikus versenyzéssel aranyérmet nyert a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolya váltók döntőjében a dél-koreai Pjongcsangban,

így megszerezte Magyarország első aranyát a téli olimpiák történetében.

Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba és Liu Shaoang aranyérmes lett a 2018-as játékokon Forrás: Origo

Visszatérve a következő olimpiára, a november 28-án, a hollandiai Dordrechtben befejeződött világkupa-sorozat a megszerzett kvóták szempontjából az elvárásoknak megfelelően ért véget. Az egyéni számokban, 500, 1000 és 1500 méteren a férfiak megszerezték a maximális három indulási jogot, míg a nőknél kettőt sikerült begyűjteni. A három váltó közül a férfi és vegyes kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra, a női csapatnak viszont nem sikerült ez a bravúr.

Ez összességében azt jelenti, hogy öt férfi és két nő utazhat majd Pekingbe.

2022. február 4-én kezdődnek a XXIV. téli olimpiai játékok és a magyar versenyzők szeme előtt érthetően már a közelgő világesemény lebeg.

Az Origo Sport megkeresésére a 2018-ban a férfi váltó tagjaként olimpiai bajnok klasszis gyorskorcsolyázó, Knoch Viktor elmondta, mi várható a magyaroktól a közelgő ötkarikás játékokon.

Knoch Viktor (középen) az előző téli olimpián aranyérmet nyert a férfi váltó tagjaként Forrás: AFP/Mladen Antonov

A 2019-ben visszavonult sportoló elsőként a négy versenyből álló, olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatot értékelte. A négy világkupán összesen 6 egyéni és 6 váltó érmet, köztük 3 aranyat szerezett a magyar csapat.

Ez azért fontos, mert a kilencből legalább nyolcnak meg kell lennie, hogy tartalék ember mehessen a váltóval, ami ugye szintén kijutott. Nekünk így lehet tartalék emberünk a váltónál, ami nagyon fontos. Alapvetően erre számítottunk, ezt vártuk tőlük, ez nagyon szép munka a részükről" - méltatta a férfi versenyzők teljesítményét Knoch Viktor.

"Ha az eredményeket nézzük, akkor kicsit vegyesebb a kép. Sanyi teljesített szerintem egyenletesebben egyébként, de Dordrechtben neki nem jött ki a lépés az egyéni távokban. Sanyit néha picit fáradtnak láttam, de ez lehet, hogy azért is volt, mert már inkább az olimpiára készült, nem ezekre a világkupákra.

mondta Liu Shaolin Sándorról, aki 500 méteren aranyérmes lett összetettben.

A győztes Liu Shaolin Sándor a férfi 500 méteres verseny döntője után a debreceni Főnix Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Knoch Viktor, akit 2021 októberében választottak az Európai Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagjai közé, természetesen Sándor öccse, Liu Shaoang (Ádó) teljesítményét is értékelte.

"Ádó helyzete picit érdekesebb volt, az egész szezonban nagyon jó formában mozgott. Én azt láttam, hogy nem jöttek ki neki úgy a versenyek, ahogy szerette volna, picit sok volt a kizárás, picit sok volt a hiba. Neki nagyon jót tett, hogy itt Dordrechtben az utolsó napon nyerni tudott.

Krueger John-Henryt is említsük meg, mert ő is hozott több egyéni érmet, tehát van három olyan fiú, aki érmekért, aranyérmekért tud küzdeni majd Pekingben" - tért rá az esélylatolgatásra is a korábbi olimpikon, aki már 16 évesen ott volt a 2006-os torinói játékokon, ahol az ötödik lett 1500 méteren.

Liu Shaoang (jobbra) nyerte a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya-világkupa férfi 1000 méteres versenyének döntőjét Krueger John-Henry előtt Forrás: MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink

Az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó teljesen reálisnak tartja azt, hogy a férfi versenyzők több érmet is szerezzenek, akár köztük aranyat, a februári játékokon.

"Én már Pjongcsang előtt is azt mondtam, hogy a fiúk világkupánként átlagban több mint egy érmet szereznek, úgyhogy fognak hozni egyéni érmet az olimpiáról is.

Ez rengeteg éremesélyt jelent. Nyilván nem lesz mindhárom távon első, második, harmadik helyen magyar versenyző, de reális, hogy bármelyikük, bármelyik távon odaérhet a dobogóra. Ez a szövetség szempontjából is egy kényelmes helyzet, rengeteg lehetőséget rejt magában".

Knoch Viktor szerint a hölgyeknél egyéniben nem realitás az éremszerzés, de okozhatnak meglepetést. A női versenyzők a mostani olimpián debütáló új számban, a vegyes váltóban tehetnek sokat azért, hogy érem kerüljön a nyakukba. A mix váltó mellett természetesen a címvédő férfi csapat is jó eséllyel pályázhat újabb éremre.

"A mix váltó abszolút éremesélyes és a férfi váltó is. Mind a kettőben a negyedik ember a kérdés, illetve a lányoknál még nem tudjuk hivatalosan, hogy ki lesz a második lány. Jászapáti Petra helye teljesen biztos egyéniben és mixben is. Mivel a női váltó nem jutott ki, így csak két lányt lehet kivinni, így az olimpia előtt el kell dönteni, hogy ki indulhat a mix váltóban.

Nyilván van egy fizikai határ, de iszonyú bravúrokra képesek, akár harmadik helyről megnyerhetik a futamot" - taglata az esélyeket.

Jászapáti Petrának biztos helye van a pekingi téli olimpiára utazó csapatban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Knoch Viktor úgy véli, a Liu testvérek sokat fejlődtek az előző olimpia óta, de már Pjongcsangban is nyerhettek volna. A rövidpályás gyorskorcsolya (short track) egy olyan sportág, ahol minimális különbségek dönthetnek, nagyon nehéz megtippelni a végeredményt. A Gracenote adatelemző vállalat novemberben

három érmet, egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot jósolt a magyar küldöttségnek, amit a korábbi bajnok is reálisnak tart.

A 31 éves korcsolyázó szerint a dupla dobogós helyezés sem zárható ki, hiszen a világkupa-sorozat idején is több alkalommal előfordult, hogy az első és második helyen magyar versenyző futott be. Mindemellett a vk-versenyek eredményei sok esetben jól tükrözik az erőviszonyokat, hiszen az olimpián is többnyire ugyanazok a sportolók lépnek majd jégre.

"Nem olyan világkupák voltak ezek, hogy klasszisok hiányoztak, hanem a legjobbak indultak, hiszen mindenkinek küzdenie kellett a helyekért. Nem voltak előre kioszott helyek a vb vagy bármi más alapján. Ha a világkupákon meg tudták csinálni, akkor abszolút reális, hogy az olimpián is képesek lehetnek rá. Nem mindegyik vk-n jött össze a jó eredmény, meg nem mindegyik távon, sajnos bele is tudnak rontani.

A versenyzéssel járó nyomásról és az esélyesség terhéről Knoch Viktor azt mondta, hogy a fiúk ehhez már hozzá vannak szokva, ebből a szempontból nem érheti őket meglepetés.

"Tőlük mindig várják az eredményeket. Az olimpia persze más, mert ritkábban van, egy nagyobb esemény. Ádónak volt ilyen szempontból rossz olimpiája Pjongcsangban, ott háromszor kizárták. Bízom benne, hogy tanult ebből, és kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb tud lenni ezúttal.

Régóta készülnek a játékokra, éremesélyesként tudják ezt. Nem arról van szó, hogy ez egy irreális dolog és az újságírók érmet követelnek, hanem ez abszolút realitás, ez a saját céljuk, hogy érmesek legyenek, biztos vagyok benne" -

fejtette ki.

Az olimpiai bajnok Liu testvérek éremesélyesként készülnek a pekingi ötkarikás játékokra Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az olimpiára készülő magyar short track válogatott a vk-sorozat után december 6-áig Spanyolországban, melegebb időjárási körülmények között edzőtáborozott. Januárban, közvetlenül a téli játékok előtt Drezdában került volna sor egy Európa-bajnokságra, de a németek visszamondták a szervezést.

Elég speciális terhelés, mert az olimpia egy több héten át tartó versenysorozat, ilyen szempontból is különleges. Most már csak erre készülnek, ezzel mindenki így van külföldön is" - összegzett Knoch Viktor.

Azt Bánhidi Ákos, a magyar csapat edzője és csapatmenedzsere is megerősítette, hogy a férfiaknál Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry kiemelkedik a magyar csapatból, míg a nőknél Jászapáti Petra helye megkérdőjelezhetetlen. Jelenleg még kérdéses, ki lesz a férfi csapat negyedik és ötödik (tartalék) tagja, valamint melyik versenyzőé lesz a másik női kvóta.

Az előző olimpiához hasonlóan ezúttal is erős mezőnyre lehet számítani, amelyből a magyarok is abszolút kiemelkednek. A legutóbbi világkupa-sorozaton 12 érmet, köztük három aranyat szerzett a csapat, tehát minden esély megvan arra, hogy akár felülmúlják a 2018-as ötkarikás szereplést, és újabb fantasztikus teljesítménnyel megint sporttörténelmet írjanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!