Kihagyja a budapesti Eb-t a vb-ezüstérmes magyar birkózó

SZŐKE Alex
Szőke Alex indulhat az olimpiai kvalifikációs birkózótornán
Vágólapra másolva!
A kötöttfogású 97 kilogrammosok között világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alex vállműtéte utáni lábadozása miatt nem lép szőnyegre a budapesti Európa-bajnokságon.

Az ESMTK 22 éves birkózójának még 2020 nyarán, az egyik edzésen lefogták a fejét, s ebből a szituációból egy ún. „vasgyárival" akarták megforgatni. Ő védekezni próbált, ám ez nem sült el túl jól: megsérült a kulcscsontja. Akkor még felépült, de utána könnyebben szenvedett el apróbb sérüléseket. Majd tavaly november elején – szintén edzésen – ráesett a vállára, s a vizsgálatokat követően kiderült, hogy orvosi beavatkozásra van szükség, hogy rendbe jöjjön, erre december 22-én került sor. Utána sokáig bizonytalan volt, hogy meggyógyul-e a budapesti kontinensviadalra, illetve alaposan fel tud-e készülni rá.

Szőke Alex fájó szívvel, de lemondott a budapesti Eb-részvételről Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Semmi kétség, nagyon fontos a hazai rendezésű Eb, de 2023-ban már olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeznek, nem akarjuk veszélybe sodorni a felkészülésemet. Bármennyire is fáj, úgy határoztunk, nem lépek szőnyegre a BOK-csarnokban" - idézi a Magyar Birkózó Szövetség közleménye Szőke Alexet, aki nagyon szeretett volna hazai közönség előtt szőnyegre lépni, de egyelőre még a társas edzéseket sem kezdhette el. A tervek szerint az április 30-i felnőtt országos bajnokságon tér vissza a szőnyegre.

A budapesti birkózó Európa-bajnokságot 2022. március 28. és április 3. között rendezik a budapesti BOK-csarnokban.