Vágólapra másolva!
A magyar versenyzők öt aranyérmet és egyezüstérmet gyűjtöttek a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokság vasárnapi döntős programjában. Pupp Noémi a kajak egyes 1000 méteren, a Bragato Giada, Nagy Bianka kenuspáros 200 méteren, illetve a Kiss Blanka, Lucz Anna kajakpáros is 200 méteren lett első. Rendessy Eszter ezüstérmet szerzett kajak egyes 500 méteren, nem sokkal később első lett a Nádas Bence, Kopasz Bálint kajakos páros 500 méteren. A zárószámokban Kőhalmi Emese lett első 5000 méteren. A  Kiss Blanka, Lucz Anna, Csikós Zsóka, Gazsó Alida Dóra összeállítású kajaknégyes 500 méteren bronzérmet nyert. 

Az egyetlen magyar B döntős, a C-1 500 méteren érdekelt Kiss Balázs első lett utolsó pályáján, így összesítésben a tizedik helyen zárt. A számot a cseh Martin Fuksa nyerte.

A zárónap első felében olyan számok fináléit rendezték meg, amelyek nem szerepelnek az olimpia műsorán. A szombati vihar elvonultával ezúttal már napsütésben, 20-22 fokos hőmérsékletben és viszonylagos szélcsendben kezdődhettek meg a küzdelmek.

Az egy nappal korábban K-2 500-on Fojt Sárával negyedik Pupp Noémit most K-1 1000 méteren szólították a rajthoz. Az Atomerőmű SE 24 éves kajakosa a visszafogottabb rajt után fokozatosan zárkózott fel az élbolyba olyannyira, hogy 600 méternél a vezetést is átvette.

A hajrában aztán hárman is szorongatták, de sikerült megőriznie előnyét, így magyar arannyal kezdődött a nap.

"Nagyon jónak éreztem a pályámat, bár kicsit beragadtam a rajtban. A közepe az szerintem patika volt, és a végére aztán szerencsére akkora előnyt tudtam összeszedni, hogy bár jött a lengyel lány, nem tudott megfogni. Egyébként

Még nem sikerült beszélnem a testvéremmel (Pupp Réka, olimpiai ötödik dzsúdós), mert éppen most utazik haza a japán edzőtáborból, de ha valaki, akkor ő tudja, hogy ez mit jelent. Mindig mindenben egymás mellett állunk, úgyhogy ez az ő érme is. Tőle láttam, tanultam, hogy milyen sportembernek lenni" - mondta Pupp Noémi.

A rutinos Noé Bálint, Kulifai Tamás duó két hete harmadik lett a kanadai világbajnokságon K-2 1000 méteren, de a mezőnyben most is ott volt az előtte végzett két egység, a német és az olasz. A rajt után a magyarok "felültek" a mellettük lapátoló németek és olaszok vizére, majd a hajrában felzárkóztak, de a dobogós helyet ezúttal nem sikerült elérniük, a németek, a spanyolok és az olaszok mögött negyedikek lettek.

Női C-2 200 méteren a szombaton az 500 méteres olimpiai számban ezüstérmes Bragato Giada, Nagy Bianka duó két hete legjobb európaiként zárt harmadikként a vb-n, így most esélye volt egy jobb helyezésre. Ennek megfelelően is versenyzett,

a németekkel és leginkább a spanyolokkal volt csatában az aranyéremért, és ha csak öt századmásodperces előnnyel is, de elsőként haladt át a célvonalon.

"Én semmit sem láttam a befutónál, csak egyszerre hallottam négy dudát, nem tudtam, melyik a miénk.

- árulta el Bragato Giada.

"A befutó után én is izgultam, de az volt a megérzésem, hogy mi nyertünk. Jól jött ki az utolsó húzásunk, és a rajtunk sem volt rossz, pedig az a gyenge pontunk. Sikerült fejlődnünk,

- összegzett Nagy Bianka.

A férfi C-2 200 méteren egy frissen összetérdelt egység, Korisánszky Dávid és Hodován Dávid képviselte a magyar színeket, előcsatározások nélkül indulhattak a döntőben, amelyben hatodik helyen végeztek.

A Kiss Blanka, Lucz Anna kettős a szám friss világbajnokaként szállhatott vízre a női K-2 200 méter döntőjében, és ennek megfelelően is teljesített. Már a rajtból a magyarok jöttek ki elsőként, és az ott megszerzett előnyüket még tovább is növelték a célig, a riválisok végig csak a hátukat nézhették.

A magyar duó így két héten belül világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett ebben a számban.

"Nagyon boldog vagyok, hogy a világbajnokság után az Európa-bajnokságot is sikerült megnyernünk. Maximálisan elégedett vagyok a párosunkkal.

Nem feltétlenül jöttünk jó pályát, de ez nem számít, ha nyerünk"

- mondta Kiss Blanka.

"Nagyjából végig éreztem, hogy valahol elöl vagyunk,

- árulta el Lucz Anna.

A három magyar első helyet hozó délelőtt után öt olimpiai szám döntőjével folytatódott a program az Olimpiai Regatta Központban.

A nők "királyszámában", K-1 500 méteren az UTE 19 éves kajakosa, az egy nappal korábban Kőhalmi Emesével 1000 méteren első Rendessy Eszter próbálkozott azok után, hogy két hete, a vb-n hetedik lett. Most sem kezdett túl jól, de aztán féltávnál már az éllovas lengyel Anna Pulawska mögött lapátolt, 300 méternél pedig úgy tűnt, rövid időre a vezetést is átvette. A hajrához érve mások is - így a címvédő dán Emma Jörgensen - bekapcsolódtak az érmekért folyó harcba, és

bár Rendessy fáradni látszott, kitartott a célig, s ennek ezüstérem lett a jutalma. Pulawska nyert, Jörgensen lett a harmadik.

A Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenupáros az ötödik helyen végzett 200 méteren.

Nádas Bence és Kopasz Bálint - utóbbit igazi sztárként kezelik itt az Eb-n, rengetegen kérnek interjút tőle - friss világbajnokként érkeztek Münchenbe, és most is a győzelem volt a céljuk. A futam aztán eleinte nem úgy nézett ki, hogy ez sikerülni fog nekik, a németek ugyanis nagyon bekezdtek, a magyarok féltávnál csupán a negyedik helyen lapátoltak. A táv második felében azonban Kopaszék megmutatták, hogy mit tudnak, miközben a lelátó közönsége már a hazai egységet látta elsőként a célban, méterről méterre jöttek fel,

az utolsó húsz-harminc méteren már az ő hajójuk orra volt előrébb, és végül ledolgozva egyhajós hátrányukat a vb után ismét parádés győzelmet arattak.

A női C-1 200 méteren Takács Kincső nyolcadik lett, majd következett az 500 méteres női kajaknégyesek döntője. Ebben a számban Magyarország címvédőként érkezett az Eb-re, igaz, tavaly teljesen más összeállítású csapat nyert Poznanban. Most a korábban K-2 200-on aranyérmes Kiss Blanka és Lucz Anna mögött Csikós Zsóka és Gazsó Alida Dóra ült, s a kvartett jól kezdett.

Féltávnál a vezető lengyelek mögött haladt, de aztán a hajrára kicsit elfáradt, a végén még a dánok megelőzték, így bronzéremnek örülhetett.

Zárásként Kőhalmi Emese aranyérmet szerzett a női kajakosok 5000 méteres versenyében, így

a magyar küldöttség 14 éremmel, 7 arannyal, 4 ezüsttel és 3 bronzzal zárta a viadalt.

A leghosszabb táv versenyeit eredetileg szombaton bonyolították volna le, de a vihar közbeszólt és a férfi kenusok döntője után félbeszakították a küzdelmeket, majd a fennmaradó három számot az utolsó napra halasztották.

Kőhalmi taktikusan versenyzett, végig az élbolyban haladt, majd a célegyenesben lehajrázta riválisait.
"Ez egy nagyon jó verseny volt, sokkal jobban esett, mint a világbajnokság, ami a futások miatt elég kemény volt. Próbáltam egy jó rajt után iramból jönni tovább, aztán a végén egy finist csinálni. Ez sikerült. Nem örültem, hogy tegnap elmaradt a versenyünk, jobb lett volna mára mindenen túl lenni, de az eredményemet nem befolyásolta" - nyilatkozott a 20 éves kajakos.

A női kenusok hétfős mezőnyében Balla Virág a negyedik helyen végzett, míg a férfi kajakosoknál Noé Bálint címvédőként sokáig most is harcban volt a dobogóért, de a táv végére elfáradt és ezúttal meg kellett elégednie az ötödik hellyel.

A DÖNTŐK

női K-1 1000 m (Pupp Noémi) - 1. hely
férfi K-2 1000 m (Noé Bálint, Kulifai Tamás) - 4. hely
női C-2 200 m (Bragato Giada, Nagy Bianka) - 1. hely
férfi C-2 200 m (Korisánszky Dávid, Hodován Dávid) - 6. hely
női K-2 200 m (Kiss Blanka, Lucz Anna) - 1.hely
női K-1 500 m (Rendessy Eszter) - 2. hely
férfi C-2 500 m (Hajdu Jonatán, Fekete Ádám) - 5. hely
férfi K-2 500 m (Nádas Bence, Kopasz Bálint) - 1. hely
női C-1 200 m (Takács Kincső) - 8. hely
férfi K-1 200 m (Birkás Balázs) - 6. hely
női K-4 500 m (Kiss Blanka, Lucz Anna, Csikós Zsóka, Gazsó Alida Dóra) - 3. hely
férfi K-1 5000 m (Noé Bálint) - 5. hely
női K-1 5000 m (Kőhalmi Emese) - 1. hely
női C-1 5000 m (Balla Virág) - 4. hely