Vágólapra másolva!
Hosszú évek óta a brit Tyson Fury a világ legjobb nehézsúlyú bokszolója. A WBC övét birtokló, profi pályafutása során még mindig veretlen sportoló február 17-én küzd meg az ukrán Olekszandr Uszikkal a vitathatatlan bajnoki címért. A minden idők egyik legjobban várt bokszmeccsére készülő 206 centiméter magas óriás igazi botrányhősnek számít, meghökkentő viselkedésével állandóan a figyelem középpontjába kerül. Mindez nem meglepő, ugyanis Fury családtagjai szinte egytől egyig őrült, balhés és agresszív alakok, ráadásul a legtöbbjük szintén profi ökölvívó. Összeállításunkban bemutatjuk a világ legnagyobb botrányhős sportcsaládját, a Fury-famíliát.

A verhetetlen Tyson Fury

Kezdjük a család leghíresebb tagjával, a profi karrierje során még mindig veretlen Tyson Furyval. A világ legjobb nehézsúlyú ökölvívója nem mindennapi körülmények között nőtt fel, ráadásul koraszülött volt, három hónappal hamarabb, kevesebb mint félkilós testsúllyal jött világra, ezért az orvosok is kevés esélyt adtak neki a túlélésre. Ennek ellenére az angol-ír származású, saját magát "Cigánykirálynak" (Gipsy King) nevező Fury 206 centiméter magasra nőtt és több mint 120 kiló. Félelmetes fizikai adottságai már kamaszkorában megmutatkoztak,

14 éves korában 195 cm magas volt, és amikor először vett fel bokszkesztyűt, egy hatalmas ütéssel eltörte édesapja bordáit.

Tyson Fury jelenleg a világ legjobb nehézsúlyú ökölvívója Forrás: AFP/Adrian Dennis

Fury 20 évesen állt profi ökölvívónak, 2015-ben a WBA, az IBF és a WBO nehézsúlyú világbajnokát, Vlagyimir Klicskót is legyőzte, majd óriási sikerei után az élete drámai fordulatot vett, három évig az alkohol és a drogok rabja volt, önpusztító életvitelébe kis híján belehalt. A mentális betegséggel is küzdő sztár, akinek feleségétől, Paristól már hat gyermeke is született, 2018-ban azonban elképesztő visszatérést produkált és a ringben azóta is a csúcson van. Fury a profik között eddig 36 meccsen lépett a szorítóba, ezekből 35 összecsapást megnyert (24-et kiütéssel), emellett mindössze egyetlen mérkőzése ért véget döntetlennel.

Karrierje során többek között Tom Schwartzot, Deontay Wildert és Dillian Whyte-ot is brutálisan kiütötte, és ő is többször került már padlóra, de mindig képes volt felállni és felülkerekedni aktuális ellenfelén.

A botrányos nyilatkozatairól és sokkoló viselkedéséről is híres Fury legutóbb azonban nagyon közel került pályafutása első vereségéhez, ráadásul egy olyan bunyós szorongatta meg, akinek a brit óriás elleni volt élete első profi bokszmeccse. A korábbi nehézsúlyú UFC-bajnok Francis Ngannou ellen október végén, Rijádban vívott rangadót a WBC övét birtokló 35 éves klasszis, aki a harmadik menet zárószakaszában egy halántékra mért balhorognak köszönhetően a padlóra került. A kameruni-francia Ngannou-t a legendás Mike Tyson készítette fel az ütközetre, ami meg is látszott a teljesítményén, a UFC-bajnoknak nem sok kellett ahhoz, hogy szenzációt okozzon.

A meccset végül megosztott pontozásos sikerrel nyerte Fury, a világbajnok sztár pedig legközelebb február 17-én lép a kötelek közé a világ legjobban várt bokszmeccsén.

A WBO, WBA, IBF, IBO öveket birtokló ukrán Olekszandr Uszik ellen szintén a szaúd-arábiai Rijádban kerül sor a régóta várt ütközetre, amely végén kiderül, ki lesz a nehézsúly vitathatatlan bajnoka.

Olekszandr Uszik és Tyson Fury csúcsrangadóját februárban rendezik Rijádban Forrás: twitter.com/MichaelBensonn/

A valóságshow-sztár testvér, Tommy Fury

Tyson Fury féltestvére, Tommy is profi ökölvívó, a 24 éves sportoló cirkálósúlyban versenyez. 2019-ben szüneteltette pályafutását, hogy részt vehessen a népszerű brit párkereső valóságshow, a Love Island ötödik évadában, ahol partnerével második helyezést értek el. Tommy ebben a reality műsorban vált híressé Nagy-Britanniában, és itt ismerte meg a menyasszonyát, akitől már egy kislánya is született.

Tommy Fury a Love Island műsorban ismerte meg menyasszonyát, Molly-Mae Hague-t Forrás: Instagram/Molly-Mae Hague

A bátyjához hasonlóan még szintén veretlen, a profik között eddigi 10 meccsét egyaránt megnyerő ökövívó idén két Youtuber-bokszolóval, Jake Paullal és KSI-vel küzdött meg a ringben. Utóbbi mérkőzése előtt az apja, John okozott botrányt, aki megfenyegette fia riválisát.

Tommy egyébként továbbra is szívesen vállal TV-s fellépéseket, a Netflixen látható Családi körben Tyson Furyvel című valóságshowban is szerepelt.

A jövő bajnoka, Roman Fury

Tyson Fury másik féltestvére, Roman - aki Tommynak az édestestvére - szintén profi ökölvívó és cirkálósúlyban versenyez. A most 27 éves bokszoló rögbijátékosként kezdte pályafutását, ám ahogy fokozatosan megerősödött és nőtt a súlya, úgy döntött, hogy sportágat vált. Romannak eddig még csak 3 hivatalos mérkőzése volt, de ezek mindegyikét megnyerte. A koronavírus-járvány idején kezdett el edzéseket végezni Tysonnal és Tommyval, első meccsét 2022 októberében vívta a profik között.

Világbajnok bátyja szerint Roman hatalmas tehetség és hamarosan ő lesz a legjobb bunyós a súlycsoportjában.

Tyson Fury szerint féltestvére, Roman lehet a jövő bajnoka Forrás: Lancaster Guardian

és a VIP Boxing bemutatók ideálisak számomra, hogy fejlesszem a technikámat. Lehettek volna amatőr küzdelmeim, de profi bokszolók mellett vagyok, és tanulom a dolgoknak ezt az oldalát" - mondta a saját céljairól Roman Fury.

A börtönviselt apa, John Fury

A Fury-família legtemperamentumosabb tagja Tyson, Tommy és Roman édesapja, John, aki 1987 és 1995 között 13 profi bokszmérkőzést vívott. Kezdetben pusztakezes harcos volt engedély nélkül, majd profinak állt, de a ringben nem számított olyan sikeresnek, mint a fiai. Visszavonuása után Tyson edzőjének állt, akit a születése után a legendás Mike Tysonról nevezett el.

emlékezett vissza John, miként reagált arra, amikor először látta meg koraszülött fiát, aki kevesebb mint fél kilós testsúllyal jött világra.

Tyson Fury édesapja, John Forrás: AFP/Paul Ellis

Amit saját karrierjében nem tudott megvalósítani, azt a legidősebb fia pályafutásában sikerre vitt: verhetetlen világbajnokot faragott Tysonból, akinek 2011-ig volt az edzője.

Ebben az évben azonban a botrányhős apa rács mögé került, mert egy verekedés során kiszúrta egy férfi szemét. Johnt 11 évnyi börtönbüntetésre ítélték, végül 2015-ben, négy évvel később szabadulhatott.

Az egykori ökölvívó azóta is rendszeresen megjelenik fiai mérkőzésein, sajtótájékoztatóin, vagy meccs előtti mérlegelésein, ahol rendszeresen botrányos viselkedésével hívja fel magára a figyelmet. A KSI vs. Tommy Fury ütközet előtti sajtóeseményen John hatalmas balhét csinált, felrúgta az asztalokat, és úgy kellett visszafogni, hogy ne robbanjon ki tömegverekdés a teremben.

Bokszoló unokatestvérek

Tyson Fury népes rokonságában vele együtt összesen 9-en vannak, akik profi bokszolók, vagy korábban voltak azok. Unokatestvérei közül négyen küzdöttek vagy küzdenek most is a ringben, közülük a ritka bőrbetegségben, úgynevezett pattanásos konglobátában szenvedő Hughie Fury 2021-ben visszavonult. 29 meccsen 26 győzelem és 3 vereség volt a mérlege, korábban a világbajnok Anthony Joshuát is kihívta, ám arra az ütközetre végül nem került sor.

Hughie a mai napig tart egy rekordot, ugyanis ő az első brit bokszoló, aki aranyérmes lett szupernehézsúlyban a 2012-es ifjúsági világbajnokságon.

A most 29 éves Hughie Fury (balra) 2021-ben vonult vissza Forrás: AFP/Andrew Couldridge

Jelenleg 19 győzelemmel és 2 vereséggel rendelkezik Tyson Fury másik unokatestvére, Nathan Gorman, aki szintén a nehézsúlyúak között versenyez. A 27 éves bunyósnak a vérében van a harc, ugyanis a pusztakezes küzdelem egykori királyának, Bartley Gormannak a dédunokája.

A félnehézsúlyban és cirkálósúlyban versenyző Hosea Burton eddigi mérlege 28 győzelem és 4 vereség. 2021-ben a Wembley Stadionban küzdött meg a megüresedett brit félnehézsúlyú bajnoki címért Dan Azeez ellen.

Tyson, John és Hughie is a helyszínen szurkolt Burtonnek, aki számára a meccs csúnyán végződött, mert a 7. menetben ellenfele brutálisan kiütötte.

A 35 éves sportoló az ezt követő két mérkőzését megnyerte, ám idén tavasszal súlyos vereséget szenvedett Ellis Zorro ellen a WBO európai cirkálósúlyú címéért folyó csatában.

Tyson Fury másodunokatestvére, az ír származású Andy Lee 2006 és 2017 között három súlycsoportban is versenyzett a profik között. A most 39 éves bunyós 2014-ben szerezte meg, majd egy évig birtokolta a WBO középsúlyú bajnoki címét. 39 meccsen 35 győzelem, 3 vereség és 1 döntetlen volt a mérlege, 2017-ben családi okokra hivatkozva vonult vissza, majd edzőnek állt.

Tyson Fury másodunokatestvére, Andy Lee is profi ökölvívó volt Forrás: Getty Images via AFP/2015 Getty Images/Elsa

A drogbáró és maffiavezér nagybácsi, Peter Fury

Végezetül jöjjön a Fury-família legellentmondásosabb alakja, Peter, aki Tyson Fury nagybátyja. A most 55 éves Peter számára szintén nem ismeretlen az ökölvívás világa, unokaöccseit, Tysont és Tommyt rengeteget edzette gyerekkorukban, valamint sokáig dolgozott a fia, Hughie trénereként is.

A most 55 éves edző múltja azonban ennél sokkal sötétebb, ugyanis éveken át volt egy északkelet-angliai bűnbanda vezére. Főként Dániából becsempészett drogokkal üzletelt, az illegális kábítószer-kereskedelemből pedig alaposan megszedte magát.

Egyszer 63 ezer fontot fizetett egy Porsche 911-es sportkocsiért, miközben lakókocsiban élt. A későbbi rendőrségi vizsgálatok megállapították, hogy milyen rendkívül intelligens és kifinomult műveleteket folytatott Peter, aki azért nem úszta meg a büntetést, 1995-ben 10 évre börtönbe került.

Peter Fury egy bűnbanda vezére volt a '90-es években Forrás: skysports.com

A börtönben is folytatta illegális üzleteit, szabadon bocsátása előtt kénytelen volt 1 millió fontnyi nyereséget visszaadni a hatóságoknak.

Szabadulása után sem hagyta abba jövedelmező tevékenységét, aminek meglett a böjtje, mert 2008-ban pénzmosás miatt rövid időre ismét börtönbe került. Peter ezután Franciaországba költözött, azóta is ott él és fényűző életmódot folytat a francia riviérán. Saját bevallása szerint révbe ért, már az egyenes, becsületes úton jár, mert Tyson Furyék sikeres bokszkarrierje segített neki megszabadulni korábbi bűnös életétől.