Vágólapra másolva!
Száz nappal a párizsi olimpia megnyitója előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Olimpiai Bizottság. Gyulay Zsolt, a szervezet elnöke kiemelte, hogy Magyarország már százötven kvótánál jár. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kiemelte, hogy a csapatsportágak képviselőinek jelenléte mindig különösen fontos az ötkarikás játékokon. Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja felhívta a szurkolók figyelmét: érdemes megbecsülni, hogy idén Európában lesz az olimpia.

A női kézilabdások sikeres kvalifikációjával eldőlt, hogy a hagyományos csapatsportágakban négy csapatunk lesz érdekelt az olimpián, ez a szám 2004 óta nem volt ilyen magas. 

Női, kézilabda, olimpiai, selejtező, Magyarország, Japán, vége
A magyar csapat kijutott a Párizsi olimpiára
Fotó: Origo - Csudai Sándor / Origo - Csudai Sándor

Akkor, Athénban is a férfi- és női kézilabda-, valamint a férfi- és női vízilabda-válogatott vehetett részt. S májusban, Debrecenben még csatlakozhatnak a 3×3 kosárlabdások is a sorhoz – a női csapatunk kifejezetten jó esélyekkel száll majd harcba a kijutásért - írja a Magyar Nemzet.

"Tudatos döntés volt a részünkről, hogy minél több sportágban megteremtsük a lehetőséget a magyar sportolóknak, hogy hazai pályán küzdhessenek az olimpiai részvétel kiharcolásáért.

 A két kézilabda-válogatott itthon szerezte meg az indulási jogot, s rendezünk még hazánkban idén a kvótaszerzés szempontjából fontos versenyt 3×3-as kosárlabdában, öttusában, kajak-kenuban, evezésben, ritmikus gimnasztikában és a legmodernebb olimpiai sportágakban is" – mondta Schmidt Ádám, aki az egység fontosságát is hangsúlyozta a beszédében.

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke egy nappal az olimpiai láng meggyújtása után elárulta, hogy ő több honfitársával együtt májusban vesz részt a fáklyaváltóban, miután a játékok egyik legismertebb jelképe megérkezik Görögországból Franciaországba, Marseille-be. Hozzátette, már csak száz nap van a megnyitóig, aki az olimpiára koncentrál, annak már ez jár a fejében.

"Nagyon örülünk az elmúlt időszak kvótás eredményeinek. 

Százötven kvótánál járunk, ami a legmerészebb vágyainkat is kezdi felülmúlni. Megvan az esélyünk annak, hogy százkilencven körül legyen a magyar résztvevők száma. 

A vívók soha nem látott létszámban jutottak ki, újabb úszóink teljesítették az olimpiai szintet. A kézilabda az egyik legtöbb sportolót fogja adni az olimpiára, ilyen is régen volt."

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja hozzátette: a szurkolóknak meg kell becsülniük az idei ötkarikás játékokat.

"Két bojkottolimpia után vagyunk, hiszen a Covid-helyzet miatt a tokiói nyári és a pekingi téli olimpiát a nézőknek bojkottálniuk kellett. Párizsban újra a nézőkkel együtt, teljes olimpiai ünnepet tudunk megélni. Számunkra Európában az is fontos, hogy tizenkét év után tér vissza a kontinensre a nyári olimpia. Ezt becsüljük meg, ugyanis könnyen lehet, hogy a következőre még többet kell várni. 2032-ig már ki vannak osztva az olimpiák, 2036-ra pedig nagyon erős az ázsiai érdeklődés" – mondta Fürjes Balázs.

A statisztikai elemzésekkel foglalkozó Gracenote közben már öt aranyat jósol a magyaroknak a párizsi olimpián.

A legújabb előrejelzés szerint 19 érmet, öt aranyat, nyolc ezüstöt és hat bronzot szerez a magyar csapat és ezzel az éremtáblázat 13. helyén végez majd. A februári elemzésben három győzelem mellett kilenc második és hat harmadik helyezéssel a 14. helyre rangsorolta Magyarországot a Gracenote.

A párizsi játékok megnyitójára július 26-án kerül sor, de már 24-én rendeznek sporteseményeket a francia fővárosban, ahol augusztus 11-én zárulnak a küzdelmek.