Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Franciaország
Vágólapra másolva!
A bajnok navigátor és raliversenyző élete két éve gyökeresen megváltozott, ugyanis megállt a szíve egy pályabejáráson. Most viszont Szilágyi Richárdnak, a másfél évig éber kómában fekvő ralisnak van esélye arra, hogy újra a régi önmaga legyen.

Új esélyt kapott az életre Szilágyi Ricsi ralipilóta, akinek a szíve még 2022 májusában állt meg a Dunakanyar Rally pályabejárása közben. A hajdúböszörményi autóversenyző hosszú ideig tartózkodott kórházban, egy debreceni ápolási osztályon feküdt, több orvosi vizsgálat és vélemény is igazolta, hogy intenzív rehabilitáció szükséges neki, viszont Magyarországon nem volt olyan intézmény, ahol fogadták volna őt. Hosszas kutakodás után egy németországi klinikával vette fel a család a kapcsolatot, de a kezelés költsége 40 millió forintba került volna, így végül január 21-én Ricsi Németország helyett Belgiumba került. A 12 hetes rehabilitációról folyamatosan beszámolt Facebook-oldalukon Ricsi felesége, Krisztina, aki minden napot kint töltött a ralissal és kislányukkal, Jankával. A kezelés hatalmas lehetőséget adott a másfél évnyi éber kómás állapotban fekvő Ricsinek, amivel élt is, bebizonyította, hogy az emberi test csodákra képes – írj a HAON.

Szilágyi Richárd
Másfél évig feküdt kómában a magyar ralis, Szilágyi Richárd
Fotó: facebook/Mester Motorsport Club Mester Máté

A kezelésnek április elején lett vége, a Ripost beszámolója szerint az édesapa pedig két év után már újra otthon van Hajdúböszörményben és már a család mindennapjaiban is részt tud venni.

A hazaérkezés után a mindennapi teendők, ügyintézés teljesen kimerítette a napjainkat. Ricsinek próbáljuk napról napra egyre jobban kialakítani a hétköznapi életet, hogy minél otthonosabb, kényelmesebb legyen. Már mondhatni, hogy beállt egy napirend. Részt tud venni a mindennapokban, sokat mosolyog apróságokon is már

 – mondta Krisztina, Ricsi felesége, aki az elmúlt két évben minden követ megmozgatott, hogy férje hazatérhessen és visszanyerje régi önmagát, amennyire csak lehetséges.

 

Kezdenek visszaépülni az izmai

Jelenleg terapeuták segítik Ricsi felépülését, ami most egy lassú folyamat, így azt, hogy meddig javulhat, ők sem tudják megmondani. Mindenképp szükséges neki a folyamatos rehabilitáció, ami szinten tartja és segít javítani az állapotát. 

"Heti három alkalommal jön hozzá gyógytornász, gyógymasszőr, akik nagyon lelkesen, odaadóan próbálják Ricsit "formában" tartani. Ennek köszönhetően Ricsi már itthon is felállt az ágy mellett, segítséggel. Szemmel láthatóan szedett magára, az izmai is kezdenek visszaépülni" – mesélt a fiatal feleség Ricsi jelenlegi állapotáról. A családnak nagyon sokat jelent, hogy az édesapa otthon van a családdal és láthatóan Ricsinek is jót tesz.

"Nyilván sokkal jobb érzés, hogy itthon van velünk. Természetesen nem egyszerű. De szerintünk neki is nagyon sokat jelent hogy itthon lehet. Rendszerint kiültetjük a kerekesszékbe, és időjárástól függően vagy a teraszon, vagy a nappaliban tölt egy kis időt. Ilyenkor figyelmesen nézi a kertet, mi hogyan változott, míg nem volt itthon vagy éppen Janka merre szaladgál" – számolt be Krisztina a mindennapokról.

 

Másfél éves kislánya segíti a magyar autóversenyző felépülését

Egy gyermek születésére minden pár boldogan készül, várva a pillanatot, amikor végre a kezében foghatják újszülött kisbabájukat. Szilágyi Ricsi ralipilóta és bajnok navigátor azonban nem élhette meg ezt az örömteli pillanatot úgy, ahogyan azt minden apuka elképzeli. A fiatal édesapa tragédiája ugyanis egy hónappal azután történt, hogy feleségével, Krisztinával meg tudták, hogy babát várnak. Janka az idő alatt született meg, hogy Ricsi éber kómában feküdt a kórházban, most pedig már másfél éves és minden szeretetével próbálja gyógyítani édesapját. Természetesen a másfél éves Janka is kiveszi a részét apukája ápolásában. Van, amikor hozza a krémeket és keni Ricsi lábát vagy éppen a tornászoktól ellesett mozdulatokat próbálja meg végrehajtani, amit Ricsi általában mosolyogva tűr.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről