Vágólapra másolva!
A spanyol bajnokságban ezúttal a hét közben is fordulót rendeznek, és a legnagyobb rangadóra rögtön kedden sor kerül. Ezen a napon ugyanis a listavezető Celta Vigo az ötödik Deportivóval játszik, és a meccset akkor is nagy érdeklődés előzné meg, ha a gárdák nem állnának ilyen előkelő helyen a tabellán, hiszen két nagy riválisról van szó: a tét egyben a Galícia legjobbja cím is lesz.

A galíciai derbi éveken keresztül csak helyi érdekességnek számított, hiszen sem a Celta, sem pedig a Depor nem tartozott az élcsapatok közé Spanyolországban. A kilencvenes évek elején aztán előbb a La Coruna-i együttes küzdötte fel magát a legjobbak közé Hispániában, majd az utóbbi években a Celta is alaposan megerősödött, így a legutóbbi három idényben már rangadónak számított a meccs.

Arra azonban még egyszer sem volt példa, hogy a találkozót a Celta az első helyen várhassa, márpedig jelenleg éppen ez a helyzet. Ráadásul az előjelek nem a Depornak kedveznek: a csapat ebben az idényben idegenben katasztrofálisan szerepel, utolsó nyolc idegenbeli mérkőzésén mindössze két pontot szerzett, Vigóban pedig utoljára az 1994–95-ös szezonban tudott nyerni. Azóta három döntetlen és két hazai győzelem született, márpedig a corunaiak számára most csak a győzelem lenne az igazi, valahol ugyanis be kell hozniuk az Alavés ellen a hét végén hazai pályán elveszített pontokat.

Mindkét csapatból hiányozni fog egy fontos védő: a Vigo argentin játékosa, Eduardo Berizzo a hét végén szenvedett súlyos sérülést, míg a másik oldalon a marokkói Noureddin Naybet még mindig nem tért vissza az Afrikai Nemzetek Kupájáról, annak ellenére, hogy a marokkóiak már a csoportmérkőzések során kiestek. A két együttes hasonló taktikával vághat neki a meccsnek, hiszen mind a Celta, mind a Depor egy csatárral szokott játszani az utóbbi időben: ez az egy támadó a hazaiaknál Catanha, a vendégeknél pedig vagy Roy Makaay, vagy Diego Tristán szokott lenni (a hírek szerint ezúttal Tristán kap majd lehetőséget Irureta mestertől).

A galíciaiak legnagyobb bánata azonban attól függetlenül, hogy egyik vagy másik klubnak drukkolnak, az lesz, hogy várhatólag csak két helyi születésű focista lép majd pályára a találkozón: a Celtában Pablo Coira, míg a vendégeknél Fran.

Korábban: