Vágólapra másolva!
Aki erős matematikából, az könnyedén, akinek nem erősségei a reáltárgyak, kissé nehezebben követheti az olasz labdarúgó-bajnokság hajráját. A Serie A utolsó fordulójában még három csapatnak van esélye a bajnoki aranyéremre, a számmisztika és a tabella szerint a legtöbb sansza az Internek van.

Az olasz labdarúgó-bajnokság élvonala hasonlóképpen fest, mint a németé: itt is három csapat egy-egy pont különbséggel áll az élen, s a hétvégi, utolsó fordulótól függően akármelyikük bajnok lehet. Az olasz bajnokság kiegyensúlyozottságára jellemző, hogy az elmúlt négy esztendőben egyaránt az utolsó körben dőlt el a scudetto sorsa.

A legnehezebb helyzetben a listavezető Inter van, amely a Lazióhoz látogat, ráadásul a rangadón nélkülözi a Serena, Vivas, Simic, Farinos kvartettet is. Játszik viszont Ronaldo, aki Vierivel képes lehet a csodára, arra, amire utoljára az 1988/89-es szezonban, Givanni Trapattoni irányításával és Lothar Matthäus vezérletével akadt példa: bajnoki címre vezetheti az Intert.

Ronaldo számára baljós emlékű a római Olimpiai Stadion: 2000. április 12-én ott sérült meg a térde, ami miatt 18 hónapot kénytelen volt kihagyni. Így aztán ráférne a sikerélmény. A hírek szerint Milánóból negyvenezer szurkoló kel útra, hogy a helyszínen élvezhesse a bajnoki cím okozta örömmámort. A Lazióban Claudio Lopez, Crespo, Giannichedda, Mendieta, Mihajlovic, Castroman és De La Pena sérült, Liverani eltiltását tölti. A szurkolók mégsem boldogtalanok, hiszen a klubvezetés a jövő szezonra szerződtette új trénerét, Roberto Mancinit . A csapat eddigi mestere, Alberto Zaccheroni a hírek szerint Udinébe tart.

A várható összeállítások:
Lazio: Peruzzi - Stam, Nesta, Couto, Favalli - Poborsky, Giannichedda, Simeone, Stankovic - Fiore, S.Inzaghi
Inter: Toldo - J. Zanetti, Cordoba, Materazzi, Gresko - Conceicao, Di Biagio, C. Zanetti - Recoba - Vieri, Ronaldo

A Juventus Pessotto és Maresca nélkül a 12. helyen álló Udineséhez látogat, míg a bajnok AS Roma Zago, Lassissi és Totti mellőzésével Torinóban lép pályára. Mindkét együttesnek csak akkor kell számolgatnia, ha az Inter veszít. Az olaszok egyébként már komoly matematikai műveleteket is bevetettek annak érdekében, hogy százalékosan kifejezzék a csapatok győzelmi esélyeit. Ennek értelmében tizenötféle variáció létezik, ami az Inter elsőségét eredményezné, azaz a milánóiaknak 55,5 százalék a sanszuk az aranyéremre. Ugyanez a számadat a Juventus esetében 22,2, a Romáéban mindössze 7,41 százalék. Az is előfordulhat, hogy két csapat azonos pontszámmal végez az élen, ekkor nem az egymás elleni eredmény vagy a gólkülönbség számít, hanem egy playoff-meccs dönt az aranyéremről. Erre akkor kerülhet sor, ha a Lazio legyőzi az Intert, az Udinese-Juventus meccs döntetlenre végződik, és a Torinó nem kap ki a Roma ellen. Ebben az esetben az Inter és a Juve egyaránt 69 pontos lesz. Lehet 70 pontos holtverseny az Inter és a Roma között is, ehhez a bajnokcsapat sikere és a Lazio-Inter összecsapás pontosztozkodása mellett a Juve bukása kellene.

A negyedik Bajnokok Ligája-helyért még négy csapat verseng, közülük az AC Milan van előnyösebb helyzetben, főleg annak tükrében, hogy a már kiesett Leccét fogadja, de reménykedhet még a Lazio, a Bologna és a Chievo is. Utóbbi csapatnál már a forduló előtt van ok az örömre: Luigi Del Neri vezetőedző ugyanis meghosszabbította szerződését.

A 34. (utolsó) forduló párosítása:
vasárnap, 14 óra: Brescia - Bologna, Chievo - Atalanta, Lazio - Inter, AC Milan - Lecce, Parma - Venezia, Perugia - Fiorentina, Piacenza - Verona, Torino - AS Roma, Udinese - Juventus

Pincési László

Ajánlat:

Korábban:

Az utolsó forduló dönt a Serie A-ban