Vágólapra másolva!
A DVSC az UEFA-kupa selejtezőjének visszavágóján az idegenbeli 1-1 után hazai pályán 2-1-re verte a litván Ekranas együttesét: a debreceniek a két gólt szerző Bajzát Péternek köszönhetik a sikert, aki a rendes játékidőben és a hosszabbításban is betalált, azaz ezüstgóllal harcolta ki a továbbjutást Szentes Lázár együttese. A Ferencváros egészen a 91. percig nem tudta feltörni a harmatgyenge máltai Birkirkara védelmét, ekkor Dragóner volt eredményes, így a zöld-fehérek 6-0-s összesítéssel mentek tovább.

UEFA-kupa-selejtező, visszavágó:
Debreceni VSC-MegaForce - FK Ekranas (litván) 2-1 (1-0, 1-1 - ezüstgóllal)
Debrecen, 6500 néző
vezette: Janku Albano (albán)
Debrecen: Tomic - Nikolov (Madar, 91.), Éger, Szekeres, Selymes - Dombi (Kiss Z., 61.), Vincze G., Böőr, Halmosi (Szatmári, 61.) - Sumudica, Bajzát.
Ekranas: Skrupskis - Banevicius, Majus, Klimavicius, Paulauskas - Savénas, Kucys, Cesnauskis (Mizigurskis, 99.), Gardzijauskas (Vitalijus Kavaliauskas, 59.) - Mikoliunas, Luksys (Juknevicius, 72.)
gól: Bajzát (41., 96.), illetve Kavaliauskas (60.)
kiállítva: Klimavicius (70.)
sárga lap: Böőr (1.), Bajzát (36.), illetve Savénas (19.), Klimavicius (41., 70.), Kucys (43.), Skrupskis (62.), Mikoliunas (87.)
továbbjutott: a Debrecen, 3-2-es összesítéssel.

A Debrecen válogatott középpályása, Böőr Zoltán rögtön az első percben sárga lapot kapott - Luksyst buktatta -, majd a Loki támadni kezdett. Előbb az 5. percben lőtt Bajzát távolról mellé, majd pár perccel később Halmosi hibázott közelről, Dombi beadását fejelte fölé.

Nem sokkal később a fölényben focizó Loki újabb helyezetet puskázott el: Nikolov bal oldali szabadrúgása után a vendégek kapusa kiejtette a kezéből a labdát, ám Szekeres nem élt a kínálozó hatalmas lehetőséggel. A 15. percben Selymes húszméteres bombájánál már résen volt Skrupskis kapus, s biztosan hárított. Három percre rá Bajzát indítása után Sumudica jobbról, éles szögből lőtt, labdája keresztben elment a kapu előtt.

A 26. minutumban Nikolov jobb oldali beadását Sumudica 10 méterről fejelte mellé. Negyedóra múlva végre megszerezte a vezetést a Debrecen: jobb oldali szabadrúgás után Bajzát emelkedett a legmagasabbra és fejelt kapura, a litván hálóőr csak beleütni tudott a labdába, amelyet aztán a hazaiak csatára segített a bal sarokba (1-0).

A második játékrész ötödik percében egy bal oldali hazai szögletet követően Szekeres az ötösről fejelt, a kapufánál álló Kucys pedig a gólvonalról kivágta a labdát. Pár percre rá Selymes szöktette Bajzátot, a csatár pedig 12 méterről a kapu mellé lőtt.

A 60. percben egyenlített - azaz "hosszabbításra hozta" a meccset - az Ekranas: Tomic kapus kirúgásába lépett bele a csereként épphogy beállt Kavaliauskas, aki így első labdaérintésével egalizált (1-1). A középkezdés után Bajzát 10 méterről, fordulásból a felső lécet találta el.

A 70. percben előnybe került a Loki, de az eredmény nem változott, csak a játékosok száma: Klimavicius második sárgája után megkapta a pirosat is. Újabb gólt viszont csak nem tudott lőni a Szentes-társulat, pedig Böőr előbb szépen szólózott, majd az ellenfél kapusa járt túl az eszén, s még plusz öt percet is kaptak a hajdúságiak, a 95. percben azonban lefújta a meccset a bíró, azaz jöhetett a hosszabbítás.

A hosszabbítás hatodik percében Madar indítása után Bajzát fordult le őrzőjéről, majd 11 méterről kilőtte a hosszú sarkot (2-1). A játékrészben már nem született gól, így ezüstgóllal a Debrecen jutott tovább.

Szentes Lázár, a DVSC edzője nem volt maradéktalanul elégedett a látottakkal: "Magunknak tettük nehézzé a mérkőzést, hiszen bár nagy fölényben játszottunk, a helyzeteink megint kimaradtak. A litvánok azt nyújtották, amit vártunk tőlük, kemény, de főleg védekezésre építő játékot. Szerencsére csapatomban a cserék után a hosszabbításban is maradt annyi erő, hogy kivívja a továbbjutást."

Virginijus Ljubsys, az Ekranas trénere szerint az emberhátrány miatt estek ki: "Gratulálok a Debrecennek a továbbjutáshoz. Sajnos csapatom csak a mérkőzés egyes periódusaiban játszott úgy, ahogy ez elvárható lett volna. Alighanem a kiállítás döntötte el a sorsunkat, a játékosaim az emberhátrányt már nem bírták erővel."

Videó a Fradi UEFA-továbbjutásáról

UEFA-kupa-selejtező, visszavágó:
Ferencváros - Birkirkara FC (máltai) 1-0 (0-0)
Üllői út, 110 néző
vezette: Stefan Johannesson (svéd)
Ferencváros: Szűcs - Vukmir (Kapic, 38.), Dragóner, Kiss Gy., Bognár Zs., Lipcsei, Zováth (Leandro, 77.), Szkukalek, Rósa D., - Jovic (Sasu, 56.), Penksa.
Birkirkara: Haber - Micallef, Camenzuli, Dronca, Briffa - Bonnici, L. Galea, Mallia - Nwoko, M. Galea (Sammut 83.), Doda (Calascione 71.).
gól: Dragóner (91.)
sárga lap: Kapic (42.), Bognár (43.), illetve Bonnici (60.), Nwoko (67.)
továbbjutott: a Ferencváros, 6-0-s összesítéssel.

Bár az Európai Labdarúgó Szövetség a tavalyi, Stuttgart elleni mérkőzésen történt rendbontás miatt zártkapusnak minősítette az UEFA-kupa-mérkőzést, a máltai drukkerek - 110-en voltak - az európai szövetség külön engedélyével megtekinthették a találkozót. A piros-sárga mezekbe öltözött drukkerek bő fél órával a mérkőzés kezdete előtt foglalták el helyüket az egyik szektorban.

A Ferencváros érthető módon támadó felfogásban kezdte a meccset, Aleksandar Jovic rögtön a meccs elején óriási helyzetet hagyott ki: a szerb csatár az előrelopakodó Vukmir jobb oldali beadását vágta 8 méterről a bal kapufa mellé. Nem sokkal később, a 14. percben még nagyobb lehetőséget puskázott el a Fradi, illetve a csapatkapitány Lipcsei. Penksa tört be a tizenhatoson belülre, amikor Camenzuli buktatta, a jogosan megítélt tizenegyest pedig Lipcsei végezte el - jobb sarokra tartó félmagas lövését Haber hárította.

A 20. percben megint Jovic került helyzetbe: Szkukalek tört be a máltai 16-osra, balról lágyan a másik oldalon üresen álló csatár felé ívelt, aki 5 méterről előrevetődve az üres kapu mellé fejelt. A 43. percben megint Jovic: egy védelmi hibát követően már csak a máltai kapussal állt szemben, de 14 méteres lövését Haber kiütötte. Egy percre rá Briffa 19 méteres szabadrúgását Szűcs bravúrral tolta szögletre.

A második félidő 5. percében Lipcsei 17 méteres szabadrúgását a jobb alsó sarok elől tolta szögletre a máltai kapus. Öt perccel később Nwoko 18 méterről laposan lőtt szabadrúgása után Szűcs csak másodszorra tudta megkaparintani a labdát.

A 91. percben "váratlanul" vezetést szerzett a Fradi: jobb oldali beívelés után a kapu előterében Dragóner ugrott a legmagasabbra, és balról, 5 méterről a kapu bal oldalába fejelt (1-0).

Az első mérkőzésen megszerzett 5-0-s előnye birtokában nyugodtabban futballozhatott a Ferencváros, de mintha kissé túlságosan is kényelmesen játszott volna Garami József szakmai igazgató együttese. A hazai csapat ugyan a félidő jelentős részében mezőnyfölényben volt, kialakított helyzeteit azonban sorra elhibázta, sőt még büntetőből sem tudott a máltai kapuba találni. A második félidőben sokkal kiegyenlítettebb volt a játék. A máltai együttes mezőnyben teljesen egyenrangú partnere volt az egyre több hibával futballozó Ferencvárosnak, és annak ellenére, hogy a ráadásban gólt kapott, győztesnek kijáró ünneplésben részesült a gyér számú, de lelkes közönségétől.

Garami József, a Ferencváros szakmai igazgatója: "A továbbjutás már az idegenbeli mérkőzésen eldőlt, és ez sajnos a mostani találkozón is meglátszott, hiszen lényegesen gyengébben játszottunk. Az első félidőben több nagy helyzetet kihagytunk, a szünet után pedig igazán már nem voltak lehetőségeink, s így nyögvenyelősre sikerült ez az összecsapás."

Stephen Azzopardi, a Birkirkara vezetőedzője: "Amint az eredmény is mutatja, hatalmas különbség volt az első mérkőzés és a mostani visszavágó között. A balszerencsés gól ellenére örülök, hogy bebizonyítottuk a minket elkísérő szurkolóknak, sokkal jobban is tudunk játszani, mint tettük azt otthon."