Vágólapra másolva!
Az anyagi nehézségekkel küszködő Újpest labdarúgócsapata minden bizonnyal megválik Kovács Zoltántól, a válogatott támadóért ugyanis magas összeget kínált egy hongkongi egyesület. A csatár elmondta, nem szívesen hagyja el a lila-fehér egyesületet, és sajnálja Mezey György távozását is. Kuttor Attila, a listavezető Balaton FC védője úgy nyilatkozott, csapatával együtt már csak a békéscsabai rajtra koncentrál.

- A korábbi évekhez képest milyen alapozáson vannak túl, s miként érintette Mezey György távozása? - kérdeztük Kovács Zoltánt.
- Teljesen speciális, korszerű, nyugati mintájú felkészülést végeztünk, s bár olykor igencsak elfáradtunk, viszont sohasem fásultunk el. Mindenképpen sajnálom Mezey György távozását, hiszen szakmailag sokat segített a csapatnak, rengeteget tanultunk tőle.

- A klub pénzügyi gondjairól gyakran beszélnek az öltözőben?
- Állandó témát jelentett, ugyanakkor példamutató, hogy ennyi gond után is milyen összetartó a csapat. Megjegyzem, ha nem ilyen vezetői és edzői stáb dolgozott volna a klubnál, akkor biztosan nem vettük volna ilyen nyugodtan tudomásul a helyzetet. A vezetőink hitelesek számunkra, s reméljük, mi is kiérdemeljük a bizalmat, hiszen mi is igyekeztünk enyhíteni a klub nehézségein.

- Milyennek ítéli a jelenlegi játékosállományt?
- Frissnek és fiatalosnak. Vagyis kissé átalakult a keretünk, ám fontos, hogy sok tehetséges futballista található benne, ami a jövőre nézve biztató. Persze a tehetség önmagában nem elegendő ahhoz, hogy valakiből jó futballista váljék, mindez csak a sokadik helyen áll a sikerhez elengedhetetlen sportolói és emberi tulajdonságok sorában. Mindenesetre a válogatott keretbe meghívott játékosok száma is egyértelműen az Újpesten zajló szakmai munka elismerése.

- Milyen eredményre számít tavasszal ettől a fiatal gárdától?
- Újpesten kötelező mindig a legmagasabb célért küzdeni. Attól is Újpest az Újpest, hogy sosem elégszünk meg, egyszerűen nem elégedhetünk meg a középszerrel, a szürkébb eredményekkel. Azaz minimum a felsőház, majd ha ez sikerül, csakis a dobogó lehet a célunk tavasszal.

- A siker érdekében miben kell elsősorban fejlődnie a csapatnak?
- Mivel valóban fiatal társaságról van szó, azt kell mondanom, mindenben. Felfogásom szerint, minden korban lehet tanulni és fejlődni a játék minden elemében. Aki csak egy pillanatra megelégszik önmagával, az hibázik. Mindenekelőtt koncentrációban kell fejlődnünk, mivel az őszi bajnokik utolsó perceiben gyakran ért bennünket csalódás, rengeteg pontot veszítettünk emiatt. Amennyiben ezen tudunk változtatni, szép tavasz vár ránk és hűséges szurkolóinkra is.

- Mikor dől el, hogy távozik-e a hongkongi klubhoz?
- Egyelőre bizonytalan a helyzet, majd a válogatott ciprusi túrájáról hazatérve születik erről döntés. Mindenesetre ha az Újpestnek a távozásommal, pontosabban az értem kapott pénzzel többet segíthetek, mint az őszi kilenc gólommal, akkor belevágok a hongkongi kalandba. Persze nem szívesen hagyom el Újpestet, de ismétlem, ha ezzel segítek a klubnak, akkor megyek, elvégre az ajánlat sem rossz.

- Mit szólt, amikor vezetőedzőnek Mészöly Gézát, segítőjének pedig Véber Györgyöt nevezték ki?
- A lehető legjobb megoldás, hiszen Mészöly Géza is sokra tartja Mezey Györgyöt, ezáltal a szakmai munka folyamatossága biztosítottnak tűnik Újpesten. Véber Gyurit meg azt hiszem, nem kell bemutatni mifelénk, hiszen élmény volt vele együtt futballozni, no meg a lila-fehér szurkolók is imádják.

Bánki József