Vágólapra másolva!
A hazai 3-0 után idegenben, a rettegett spliti Poljud-stadionban is könnyedén, 5-0-ra diadalmaskodott a DVSC-AVE Ásványvíz labdarúgócsapata a Hajduk ellen, s 8-0-s összesítéssel bejutott a Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójába. A debreceniek már a Manchester Unitedre készülhetnek.

Hogyan is születtek a gólok? Megnézem a találkozó összefoglalóját!

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, visszavágó:
Hajduk Split (horvát) - Debreceni VSC-AVE Ásványvíz 0-5 (0-3)
Split, 22 ezer néző
v..: Havrilla (szlovák)
Hajduk Split: Kale - Zilic, Granic, Djolonga, Biscevic (Makarin, 85.) - Damjanovic, Bartulovic, Grgurovic, Kranjcar - Blatnjak (Munoz, 46.), Busic.
Debrecen: Csernyánszki - Nikolov, Éger, Máté, Szatmári - Dombi, Vukmir, Sándor, Halmosi (Böőr, 76.) - Bodanovic (Kiss Z., 56.), Kerekes (Sidibe, 57.).
továbbjutott: a DVSC, 8-0-s összesítéssel
gól: Halmosi (1., 27.), Kerekes (22.), Sidibe (75.), Kiss Z. (93.)
sárga lap: Djolonga (21.), Damjanovic (24.), Biscevic (47.), Grgurovic (51.), illetve Nikolov (12.)

Visszaemlékezés: Koplárovics megtréfálta a ManUnitedet

"Hip-hip, hurrá, 4-0" - harsogta a Slobodna Dalmacija szerdai számának sportoldala, persze a matematikailag egyszerű képlethez nem kellett einsteini magasságokba emelkednie a horvát újságíróknak. A Hajduk Split 3-0-s debreceni veresége egyértelművé tette a helyzetet, komoly formajavulás s gólok szükségeltettek Miroslav Blazevic tanítványainak a csodához.

Az első negyedórában gólt vártak a hazai nézők, akik a szombati, NK Zagreb elleni bajnokira tüntetőleg el sem mentek, szerdán pedig döbbenten figyelték az első perc történéseit.

Első félidő

Akármilyen hangulat fogadta is a Lokit, bármennyire fogadkozott is a Hajduk, 18 másodperc elteltével máris a magyar bajnok szerzett vezetést. Bogdanovic szorításában Djolonga addig ügyetlenkedett az alapvonalnál, amíg rosszul passzolt, a lendületből érkező Dombi középre ívelte a labdát, a hosszú oldalon érkező Halmosi pedig 10 méterről, Kale kapus lábai között lőtt a kapuba (0-1).

Ezzel felborult minden létező papírforma és elmélet, a Hajduknak eszeveszett támadásba kellett volna kezdenie, ám a zárt Loki-védelmen nem lehetett áttörni. Az első komolyabb lehetőség a 21. percben adódott, amikor Biscevic a 16-os sarkáról lőtt, az Éger lábán is megpattanó labdát Csernyánszki magabiztosan védte.

Egy perc sem telt el, Supka Attila ismét boldogan csaphatott a levegőbe. Halmosi jobbról élesen csavart középre egy szabadrúgást, a kapunak szinte háttal álló Kerekes pedig a jobb felső sarokba csúsztatott (0-2).

A 27. percben már felrémlett a KO lehetősége is: Sándor Tamás szerzett labdát a középpályán, Bogdanovichoz játszott, a csatár remekül szöktette a balösszekötőben megiramodó Halmosit, aki 15 méterről a rövidbe vágta a labdát (0-3).

Forrás: MTI

Kerekes, Halmosi, Éger, Csernyánszki

Az amúgy sem higgadt Torcida, azaz a Hajduk-keménymag nem is bírta tovább. Előbb a rohamrendőrök érkeztek meg, majd a dísztribün felé nyomuló drukkerek elrettentésére a vízágyú is megjelent - a csapadékos, hűvös időben viszont plusz nedvességre senki sem vágyott, így ideiglenesen elmúlt a huliganizmus veszélye.

Élmény volt nézni a magyar bajnok önbizalomtól duzzadó, ötletes játékát még akkor is, ha a 36. percben Blatnjak és Kranjcar megbolondította védelmünket, ám a Real Madrid által is figyelt válogatott csatár a 16-oson belülről a jobb kapufa mellé gurított. Összességében viszont "égett" a Hajduk, s ezt lehet szó szerint is venni, saját közönsége ugyanis a csapat zászlóinak gyújtogatásába kezdett. A 43. percben Grgurovic remek szabadrúgása a lécen csattant, a félidőre ezzel el is lőtte puskaporát a Hajduk. A ráadás egy percben még az egyedül kiugró Bogdanovic kihagyott egy ziccert, ahelyett, hogy Kerekeshez passzolt volna...

Félidőben az eredményjelzőn hihetetlen eredmény állt: Hajduk-Debrecen 0-3!

Második félidő

A második játékrészre váltott Blazevic, Blatnjak helyére Munhozt állította be. Az uruguayi játékos kis életet vitt a lagymatag dalmát próbálkozásokba, a 48. percben máris tesztelte Csernyánszkit.

Sőt, az 55. percben Bartulovic lépett ki a védők közül, s szerzett gólt, amelyet a szlovák játékvezető - egyébként tévesen - les miatt érvénytelenített. Váltott Supka Attila is, aki a hazai meccs hőse, Bogdanovic helyére Kiss Zoltánt, Kerekes helyére pedig a szenegáli Sidibét hozta be.

A 65. percben Halmosi lövése szállt el a léc fölött, majd Kiss középre tartó bombájára hasalt rá Kale kapus. A labda többnyire a debreceni térfélen pattogott, az átütőerő, illetve a lelkesedés viszont teljesen hiányzott a splitiek játékából. A vendégkontrák életveszélyesek voltak, a 73. percben Sidibe is beköszönhetett volna, de lövésébe az utolsó pillanatban belevetődött egy horvát bekk.

A 75. percben már a szenegáli sem tudott hibázni: Halmosi balról centerezett középre, az ötösön teljesen egyedül árválkodó Sidibe ballal a kapu közepébe belsőzött (0-4). A 88. percben még Sándor beadását Böőr fejelte majdnem a kapuba, Kiss pedig a kapuig gyalogolhatott volna, ehelyett gyatrán a bal kapufa mellé gurított. A másik oldalon Barlulovic ziccerét védte bravúrral Csernyánszki.

A hosszabbítás 3. percében aztán Kiss bebólintotta az ötödik Loki-gólt. Újabb tüzek gyúltak a lelátón, a horvát drukkerek zászlókat és műanyag székeket égettek. Fennállása talán legnagyobb vereségét szedte össze a Hajduk, amely 0-8-as összesítéssel búcsúzott a BL-től, s minden bizonnyal Blazevic sem marad sokáig a kispadon.

Ami egyik oldalon gyász, a másik oldalon öröm: a Debrecen egylépésnyire került a BL-csoportkörtől, igaz, ahhoz még a Manchester Uniteden is túl kellene lépni.

"Amikor Debrecenbe kerültem tudtam, hogy egy nagyon jó csapatot kapok. Biztos voltam benne, hogy idővel jönnek a kiváló eredmények" - nyilatkozta a lefújást követően Supka Attila, a DVSC trénere.