Vágólapra másolva!
Nem csak Spanyolországban, hanem Skóciában is nagy derbire került sor, és az Old Firmen a Celtic sima győzelmet aratott, tovább bizonytalanítva a Rangers mesterének, Alex McLeishnek a pozícióját. Franciaországban a sorozatban hetedik győzelmét arató Lyon előnye immár 12 pont, míg Írországban az utolsó fordulóban dőlt el az aranyérem sorsa a Cork City javára.

A francia futballdrukkerek már meg sem lepődtek azon, hogy a Ligue 1 15. fordulójának eredményei megint a listavezető Olympique Lyonnak kedveztek. A lyoniak a papírformának megfelelően megnyerték a maguk meccsét, a közvetlenül mögöttük álló Girondins Bordeaux azonban hazai pályán kikapott a Paris Saint-Germaintől, így az élen álló gárda előnye immár 12 pont - 15 mérkőzés után...

A lyoniak az újonc ES Troyes-t fogadták, és a csapat mestere, Gerard Houllier a megszokottnál is támadóbb felfogású kezdő tizenegyet küldött a pályára: a középpályán két klasszikus szélső játszott Sidney Govou és Hatem Ben Arfa személyében, a csatárosban pedig ezúttal a brazil Fred kapott bizalmat Sylvain Wiltord mellett.

A hazaiak a várakozásnak megfelelően fölényben kezdték a találkozót, azonban hamarosan kiderült, hogy a Troyes nem adja olcsón a bőrét: a vendégek előbb a kapufát találták telibe, majd nem sokkal később Benjamin Nivet a kapuba fejelt, megszerezve a vezetést az ESTAC-nak. Az előny azonban nem tartott sokáig, mert válaszként Benoit Pedretti szabadrúgását az előrehúzódó középhátvéd, Cris csúsztatta a hálóba, ezt követően pedig össztűz zúdult a vendégek kapujára.

A Troyes kapusa, Ronan le Crom bravúrt bravúrra halmozott, és Houllier előbb Florent Maloudát, majd John Carew-t is pályára küldte a győztes gól érdekében - amelyet azonban nem valamelyik támadó szerezte meg, hanem megint Cris volt eredményes, ezúttal egy kapu előtti kavarodás után akrobatikus mozdulattal, kapásból talált a hálóba. Mindez azt jelenti, hogy a Lyon sorozatban hetedszer győzött a Ligue 1-ben, és ezzel beállította klubrekordját.

Az üldözőbolyból szombaton az AJ Auxerre és a Lille OSC egymás ellen lépett pályára, és a két együttes látványos mérkőzést játszott, amelyből a hazai pályán szereplő AJA került ki győztesen. Pedig a vezetést a vendégek szerezték meg, majd az Auxerre egyenlítő gólja után megint ők jutottak vezetéshez (a fiatal belga támadó, Yohan Cabaye pazar mozdulattal emelte át a kapuson a labdát), de a szünet után jött a hazaiak belga támadója, Luigi Pieroni, és duplájával megfordította a meccset.

Az Auxerre ezzel megelőzte a tabellán az AS Saint-Etienne-t, amely az AS Monaco otthonában kapott ki: a nagyhercegség csapata így megszakította a Zöldek öt mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozatát. A tradicionális nagycsapatok közül az Olympique Marseille is győzött, köszönhetően a kiváló formában lévő Franck Ribérynek, aki a hajrában egy elképesztően nagy, mintegy harminc méterről leadott bombagóllal szerezte meg a három pontot csapatának, a labda a felső lécről pattant a gólvonal mögé.

A vasárnap esti Bordeaux-PSG rangadón tehát az volt a tét, hogy a Girondins-nek sikerül-e tartania kilencgólos hátrányát és a második helyét, vagy még jobban lemarad a Lyontól, és esetleg kénytelen lesz átadni pozícióját a párizsiaknak. A történelem mindenesetre nem a vendégek mellett szólt, mert a PSG ezt megelőzően utoljára 1988-ban nyert Bordeaux-ban, 2000 óta pedig még csak gólt sem tudott szerezni a Chaban Delmas-stadionban.

A vendégeknél némi meglepetésre bekerült a kezdők közé Fabrice Pancrate, míg a hazaiak brazil mestere, Ricardo Gomes a megszokott védelméből eltiltás miatt mellőzni volt kénytelen Franck Jureittit és Marc Planust is, ami sorsdöntőnek bizonyult.

A Girondins máskor oly magabiztos hátsó alakzata ezúttal ugyanis bizonytalanul futballozott, és a párizsiak az első félidő közepén vezetést szereztek a kolumbiai bekk, Mario Yepes révén, majd a második játékrészben a fővárosiak gólgyárosa, a portugál Pauleta is betalált, megszerezve szezonbéli nyolcadik gólját. Mindez azt jelenti, hogy a Bordeuax 11 bajnoki után szenvedett ismét vereséget, a szezonban másodszor kapott két gólt egy meccsen, és rosszabb gólkülönbsége miatt kénytelen volt átadni a második pozíciót a párizsiaknak.

Álljanak bármilyen pozícióban is a bajnokságban, a skótoknál a két glasgowi egyesület, a Celtic és a Rangers összecsapása mindig különleges eseménynek számít. Nem volt ez másként most sem, és a legutóbbi Old Firm pikantériáját az adta, hogy a Rangers már öt tétmérkőzés óta nyeretlen volt. Nos, a sorozat most sem szakadt meg, hiszen a Kelták sima győzelmet arattak, és így megőrizték a helyüket a tabella élén.

A Protestánsok utoljára október 22-én, a Motherwell elleni bajnokin érezhették a győzelem ízét, az ezt követően lejátszott öt találkozóból egyet sem tudtak megnyerni: sem a pontvadászatban, sem a BL-ben, sem pedig a ligakupában, utóbbi sorozatban pedig éppen a Celtic ellen estek ki.

Nem csoda, hogy sokan már a tréner, Alex McLeish állásának biztonságát is kétségbe vonták, de a múlt héten tartot elnökségi ülésen egyelőre bizalmat szavaztak a mesternek, akinek sorsáról a jövő hónapban fognak véglegesen dönteni. Ebből a szempontból az ősi rivális elleni rangadó sorsdöntőnek ígérkezett, és a Rangersnek meglehetősen nehéz dolga volt, hiszen a Celtic egyrészt remek formának örvendhetett (legutóbbi öt meccsét megnyerte), másrészt a találkozóra a Kelták otthonában, a Celtic Parkban került sor.

Mindkét kezdő tizenegyben három-három skót focista szerepelt, de a jelek szerint a légiósok is árétezték az összecsapás jelentőségét, mert az első negyedóra az Old Firmeken megszokott módon telt: a hatalmas tempó mellett mindkét gárda rendkívül idegensen futballozott, rengeteg volt az átadási hiba, és ebből a hazaiaknak sikerült profitálni.

A Rangers védőjének, Alan Huttonnak keresztpasszát a Celtic japán légiósa, Nakamura Sunszuke csípte el, remekül szöktette Shaun Maloney-t, akinek beadását John Hartson lőtte a kapuba, a walesinek ez volt a 101. gólja a Celtic színeiben. Ezt követően a vendégek is magukhoz tértek, csapatkapitányuk, Barry Ferguson többször is jól lódult meg, de beadása előbb mindenkit elkerült, majd pedig a hazaiak lengyel kapusa, Artur Boruc szedte fel a labdát a lábáról.

A második játékrész is vendégtámadásokkal kezdődött, és a Rangers focistái meglehetősen vehemensen reklamáltak tizenegyest, amikor egy beadás a tizenhatoson belül a hazaiak védőjének, Paul Telfernek a kezét érte. A játékvezető azonban továbbot intett, és pár perccel később megint a Celtic volt eredményes: Nakamura cselezte magát tisztára a szélen, és az előrehúzódó védő, Bobo Baldé fejére varázsolta a labdát, aki nem is hibázott.

Újabb öt perc elteltével már három gól volt a Celtic előnye, köszönhetően a fiatal csatárnak, Aiden McGeadynek, de ebben a találatban a Rangers kapusa, Roland Waterreus is alaposan benne volt. Ezzel el is dőlt a találkozó, de a Rangers helyzete tovább romlott, mivel horvát csatára, Dado Prso megsérült, és le kellett cserélni, valószínűleg a hétközi BL-meccsen sem játszhat majd. Pedig egy újabb vereséggel McLeish végleg elveszítheti állását...

Már nem veretlen a Heartshttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20051031szokik.html?pIdx=2