Élő:
Vágólapra másolva!
A francia bajnokság legérdekesebb eseménye a hét végén Fabien Barthez és Frédéric Coupet "távpárbaja" volt, amelyet a jelek szerint a Lyon hálóőre nyert meg. Oroszországban eldőlt az aranyérem sorsa, a bajnokságot a CSZKA Moszkva nyerte, míg Svájcban az FC Zürich háromgólos hátrányból fordított a Neuchatel Xamax ellen, mégpedig úgy, hogy az utolsó hat percben három gólt is szerzett. Hollandiában Martin Pieckenhagen keltett feltűntést, a Heracles kapusa az AZ Alkmaar ellen fejelt pontot érő gólt.

Ezúttal ugyan nem nőtt a különbség a listavezető Olympique Lyon és a mögötte szereplő csapat között, de az első négy helyezettből a lyoniak mellett csak a második Bordeaux tudott nyerni, így már csak a Girondins tartja a lépést a bajnokcsapattal.

A Lens egy hét kihagyás után visszatért a döntetlenekhez, a Marseille pedig megalázó vereséget szenvedett Le Mansban, és sokak szerint mindez Fabiern Barthez válogatottbéli helyébe kerülhet. A lyoniak ezúttal Toulouse-ba látogattak, és még véletlenül sem botlottak meg, még ha látszólag nehezen is gyűjtötték be a három pontot.

Gerard Houllier együttese Sidney Govou fejesgóljával szerzett vezetést már a kilencedik percben (a támadónak ez volt az első találata az idény során), majd magabiztosan őrizte előnyét. A csatársorban ezúttal a brazil Fred szerepelt, a BL-ben két gólt vágó John Carew pihenőt kapott, és a fiatal támadó ezúttal nem villogott, mint ahogyan a támadó középpályások is kicsit fáradtabbak tűntek a szokottnál, azonban Mamadou Diarra, illetve a közvetlen védelem kihagyás nélkül futballozott, szükség esetén pedig még ott volt a kapus Frédéric Coupet is, aki megint kiváló teljesítménnyel igyekezett meggyőzni a szövetségi kapitányt, Raymond Domenechet arról, hogy érdemes neki adni az egyes számú mezt a válogatottban.

Coupet-nak erre már csak azért is jó esélye van, mert az eltiltásából visszatért Fabien Barthez nem remekelt az Olympique Marseille kapujában. Az OM az újonc, ám meglepően jól szereplő UC Le Manshoz látogatott, és már a hatodik percben hátrányban került, miután a hazaiak fiatal svájci labdarúgója, Davide Chiumiento kilőtte a bal felső sarkot. Barthez ezt a lövést nem nagyon védhette, a második félidőben azonban szerencsésebben is nyúlhatott volna a labdához Ismael Bangoura próbálkozásánál, a kezéből kipattanó játékszert James Fanchone juttatta a hálóba.

Az OM persze elsősorban nem Barthez bakija miatt kapott ki, hanem azért, mert támadásban szinte semmit sem nyújtott, és ezen az sem segített, hogy Jean Fernandez mester a szünetben még egy csatárt a pályára küldött Andrés Mendoza személyében. A kegyelemdöfést Bangoura bő negyedórával a lefújás előtt adta meg, a 3-0-s vereségnek köszönhetően a Marseille visszaesett a 12. helyre, míg a Le Mans a hetedik pozícióba lépett előre.

Vasárnap a Paris Saint-Germain közelíthette volna meg a második helyen álló Girondins Bordeaux-t (amely amely immár 11 mérkőzés óta veretlen), de a párizsiak csak egy gól nélküli döntetlenre voltak képesek az AS Monaco ellenében. A meccs csak a múltja alapján kaphatja meg a rangadó jelzőt, hiszen a színvonal nem volt valami magas, és a lehetőségek elsősorban a védelmek szerencsétlenkedéséből alakultak ki, a támadók azonban a helyzetkihazsnálásban bizonyultak hasonlóan rossznak.

A PSG így maradt negyedik, azonos pontszámmal a szintén csak egy döntetlenre képes AS Saint-Etienne-nel, a Strasbourgot verő Lille OSC viszont feljött az ötödik pozícióba. Érdekesen szerepel az RC Lens: a Sang et Or az első forduló óta veretlen, azonban sorozatban hét döntetlent játszott, majd miután a szurkolók azt gondolhatták, hogy a csapat végre ismét elkezd nyerni (a legutóbbi fordulóban legyőzte a Toulouse-t, majd az UEFA-kupában a Halmstads BK-t), most megint csak egy ikszre volt képes a gárda, mégpedig a Sochaux ellen idegenben, így aztán maradt a kilencedik helyen.

A hét végén az orosz bajnokságban is eldőlt az aranyérem sorsa, mégpedig az utolsó előtti játéknapon, és akárcsak 1995 óta mindig, most is egy moszkvai együttes szerezte meg a bajnoki címet. Azonban nem a Lokomotiv, amely a nyáron még szinte behozhatatlannak tűnő előnnyel vezetett, hanem az idei UEFA-kupa-győztes, a CSZKA - a katonacsapat maximálisan kihasználta a Vasutasok botladozását.

A nyáron még minden jel arra mutatott, hogy a Lokomotiv Moszkva megvédi tavalyi aranyérmét, hiszen a vasutascsapat meggyőző fölénnyel vezetett a tabellán: volt, hogy az együttes előnye meghaladta a tíz pontot, és a listavezetőnek különösen a védelme volt egészen pazar. A Lokomotiv alig kapott gólt, és semmi sem utalt arra, hogy bármelyik együttes utolérheti, még akkor sem, ha a CSZKA-nak a tavaszi UEFA-kupa-menetelés miatt volt pár elmaradt mérkőzése.

A két gárda közötti különbség még augusztus végén, a 21. fordulót követően is hét pont volt a Lokomotiv javára, a listavezető azonban ezt követően érthetetlen hullámvölgybe került. Az augusztus 28-án az Amkar Perm ellen aratott idegenbeli győzelem után (amelyen a Lokomotiv háromgólos hátrányból fordított) a csapat hét mérkőzésen keresztül nyeretlen maradt. Igaz, ez idő alatt csak egyszer kapott ki, a többi hat összecsapásán pedig egyaránt döntetlent ért el, de ez a hanyatlás elég volt ahhoz, hogy a CSZKA nem csak hogy utolérje, hanem meg is előzze.

A katonacsapat ugyanezen hét forduló alatt hat találkozót nyert, és csak egyszer ért el döntetlent, így a 29., vagyis utolsó előtti fordulóra már Vágner Love-ék vezettek négy ponttal, vagyis egy győzelemmel bebiztosítohatták elsőségüket. A CSZKA-nál azonban igyekeztek nem örülni előre, hiszen tavaly is hasonló volt a szituáció, és akkor a Lokomotiv kiénekelte a sajtot a szájukból. Akkor a CSZKA volt képtelen nyerni az utolsó három fordulóban, és a Vasutasok megelőzték őket.

Éppen ezért most a gárda mestere, Valerij Gazzajev nyilatkozatstopot rendelt el, sőt, még azt is megtiltotta focistáinak, hogy elolvassák az újságokat, annak érdekében, hogy csak a soron következő meccsre koncentrálnaka. Ez a találkozó ugyanis nem ígérkezett könnyűnek, hiszen egy másik fővárosi együttes, a Dinamo volt az ellenfél, amely az idén ugyan a vártnál haloványabban szerepel (a forduló előtt a nyolcadik helyen állt), de tömve van légiósokkal, és persze a presztízs is sokat számít.

A Dinamo stadionjában 25 ezren foglaltak helyet a lelátókon, és azt láthatták, hogy a CSZKA megpróbálja gyorsan eldönteni a mérkőzést, a vendégek már az első perctől kezdve nagy erőkkel rohamoztak, a kezdő tizenegyében négy portugál labdarúgót felvonultató Dinamo pedig csak védekezett. A vendégrohamok a második félidő elején hoztak eredményt, ekkor az előrehúzódó védő, Alekszej Berezuckij talált be, aminek nyomán a CSZKA fanatikusai kisebbfajta tüzijátékot rendeztek, a pirotechnikai bemutató miatt közel öt percig állt a játék.

A listavezető azonban ezt követően sem állt le, és a szezon legjobbjának tartott brazil középpályás, Daniel Carvalho egy látványos emeléssel bebiztosította a győzelmet, ezzel együtt a bajnoki aranyat a csapatnak, a hatperces hosszabbításban elért szépítő találat a Dinamo részéről már nem osztott nem szorzott.

Mint ahogyan az sem számított, hogy a CSZKA két vetélytársa, a Lokomotiv és a Szpartak is nyerni tudott, az ezüstérem, és az azzal járó BL-indulás szempontjából persze ennek is volt jelentősége. Így ugyanis a második hely sorsa továbbra sem dőlt el, erről a jelenleg azonos pontszámmal álló két együttes az utolsó fordulóban dönt majd.

Ikszeltek idegenben a moszkvai csapatokhttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20051103uefakupa1.html?pIdx=1